SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zsv.
Advertisements

Barbora Benešová, C3B. o Obecně o Základní principy o Poměry mezi rodiči o Děti a rodiče o Svěření do péče o Výživné.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Právní úprava náhradní rodinné péče
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST © Zdeňka Králíčková, 2009.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_RODINNÉ.
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Kapitoly z rodinného a trestního práva přednáška
VÝŽIVNÉ PODLE ZÁKONA O RODINĚ
Rodinné právo II Milana Reichlová.
PRAMENY LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD č. 2/1993 Sb. ZÁKON O RODINĚ
RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST POJEM, ÚČEL, OBSAH, VZNIK, VÝKON, MODIFIKACE, ZÁNIK, © Zdeňka Králíčková, 2012.
PÉČE SOUDU O NEZLETILÉ VE VĚCECH ZDRAVOTNÍ PÉČE © Anna Hořínová, 2012.
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Mgr. Roman Šebrle SOŠ sociální péče Ulrichova Kladno
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
přijetí cizího dítěte za vlastní
VÝŽIVNÉ MEZI ROZVEDENÝMI MANŽELY § 92 – 94 ZOR © Zdeňka Králíčková, Veronika Kozlová, 2012.
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Náhradní rodinná péče -NRP
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
přijetí cizího dítěte za vlastní statusová změna
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM § 87 ZOR § 96 a násl. ZOR © Zdeňka Králíčková, 2012.
Základy rodinného práva Sociálně-právní ochrana dětí
OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU
OTCOVSTVÍ základní rodinněprávní status. © Zdeňka Králíčková, 2007.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM
přijetí cizího dítěte za vlastní
PĚSTOUNSKÁ PÉČE POJEM, ÚČEL, OBSAH, VZNIK, ZÁNIK
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY.
ČESKÉ RODINNÉ PRÁVO © Zdeňka Králíčková, I. POJEM RODINNÉ PRÁVO (objektivní, co je po právu?) pilíř soukromého práva, mající zásadní.
Náhradní rodinná péče. Náhradní rodinná výchova  náhradní řešení krize přirozené rodiny  měla by sledovat primárně zájem dítěte  dle Úmluvy o právech.
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Opatrovnictví dítěte © Radovan Dávid, OBSAH Obecný úvod Poručenství a opatrovnictví Odlišnosti Opatrovnictví Vymezení pojmu Důvody.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Práva a povinnosti mezi manželi
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
INSTITUCE NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, listopad.
RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST
ČESKÉ RODINNÉ PRÁVO © Zdeňka Králíčková, 2010 Zápatí prezentace.
Opatrovnictví a poručenství 2. prosince 2009
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
Sociální práce s rodinou 9
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU

© Zdeňka Králíčková, 2007

ÚČEL  výkon osobní péče o nezletilé dítě po dobu, po kterou nemohou rodiče o dítě osobně pečovat  dočasnost  pravidelné osobní kontakty rodiče s dítětem

PRAMENY  VNITROSTÁTNÍ LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD (č. 2/1993 Sb.) (č. 2/1993 Sb.) ZOR (z. č. 94/1963 Sb.) ZOR (z. č. 94/1963 Sb.) ZSPOD ZSPOD (z. č. 359/1999 Sb.) (z. č. 359/1999 Sb.) OSŘ (z. č. 99/1963 Sb.) OSŘ (z. č. 99/1963 Sb.)  MEZINÁRODNÍ ÚMLUVY ÚMLUVA O PRÁVECH DÍTĚTE (č. 104/1991 Sb.) EVROPSKÁ ÚMLUVA O VÝKONU PRÁV DĚTÍ (č. 54/2001 Sb. m. s.)

LITERATURA  Hrušáková, M., Králíčková, Z.: České rodinné právo. 3. vyd. Brno: MU, 2006.

DRUHY  nukleární rodina § 45 ZOR manželé manželé jeden z manželů jeden z manželů jedna osoba jedna osoba

PŘEDPOKLADY  CHYBĚJÍCÍ NEBO NEFUNGUJÍCÍ PÉČE O DÍTĚ ZE STRANY RODIČŮ  není vyžadován souhlas rodičů  SOUHLAS DÍTĚTE  ZÁJEM DÍTĚTE  EXISTENCE VHODNÝCH ZÁJEMCŮ

RODIČE  nemohou, neumí nebo nechtějí s dítětem žít z důvodů objektivních nebo subjektivních objektivních nebo subjektivních spíše přechodných či krátkodobých spíše přechodných či krátkodobých

DÍTĚ  je naděje na návrat do přirozené rodiny

ÚMLUVA O PRÁVECH DÍTĚTE  zájem dítěte je přední hledisko při jakékoli činnosti ve věci dítěte (čl. 3 odst. 1)  OCHRANA PŘIROZENÉ RODINY  participační práva dítěte (čl. 12) právo na názor právo na názor právo na jeho vyjadřování (přímo nebo prostřednictvím jiné osoby) právo na jeho vyjadřování (přímo nebo prostřednictvím jiné osoby) právo na respektování názoru dítěte právo na respektování názoru dítěte

ZÁJEMCI O PÉČI ZOR:  „jiné fyzické osoby než rodiče, které poskytují záruku řádné výchovy dítěte a se svěřením souhlasí“ (§ 45 odst. 1 ZOR) - bezúhonnost  způsobilost k právním úkonům v plném rozsahu  společně jen manželé (§ 45 odst. 2 ZOR)  jeden z manželů (§ 45 odst. 2 ZOR, jen se souhlasem druhého, výjimky)  osamělá osoba  příbuzenství má zpravidla přednost - výslovně  uspokojivý zdravotní stav

SOUDNÍ ŘÍZENÍ VE VĚCI PÉČE  lze zahájit i bez návrhu zájemců  řízení ve věci péče o nezletilé: § 176 a násl. o. s. ř.  účastníci: rodiče, kteří jsou nositeli rodičovské zodpovědnosti rodiče, kteří jsou nositeli rodičovské zodpovědnosti (případně poručník) (případně poručník) dítě dítě zájemci o péči, příp. zájemce a jeho manžel zájemci o péči, příp. zájemce a jeho manžel  nutný zásadně výslech účastníků – osobně  není vyžadován souhlas rodičů  rozsudek: konstitutivní

DŮSLEDKY PÉČE  nezanikají vazby na přirozenou rodinu  jde pouze o osobní péči o dítě

VZTAH RODIČE A DÍTĚ  statusový vztah rodič a dítě zůstává zachován  právní vazby na širší rodinu jsou také zachovány  rodič má zásadně rodičovskou zodpovědnost  rodič je zákonným zástupcem  rodič je správcem jmění dítěte  rodič dítě vychovává v nejširším slova smyslu  rodič má právo se s dítětem stýkat  rodič platí výživné na své dítě přímo

VZTAH OSOBA A DÍTĚ  rozsah práv a povinností vymezí soud: má povinnost o dítě osobně pečovat má povinnost o dítě osobně pečovat dítě zastupuje jen v běžných věcech dítě zastupuje jen v běžných věcech spravuje záležitosti dítěte jen v běžných věcech spravuje záležitosti dítěte jen v běžných věcech nemá vyživovací povinnost nemá vyživovací povinnost má právo s výživným hospodařit v zájmu dítěte, příp. je vymáhat má právo s výživným hospodařit v zájmu dítěte, příp. je vymáhat

ZÁNIK A ZRUŠENÍ PÉČE ZÁNIK: DOSAŽENÍM ZLETILOSTI DÍTĚTE, ÚMRTÍ ZRUŠENÍ:  ZE ZÁVAŽNÝCH DŮVODŮ  I BEZ NÁVRHU  NA NÁVRH OSOBY VŽDY  ROZHODUJE SOUD DŮSLEDEK:  DÍTĚ SE FAKTICKY VRACÍ DO PŮVODNÍ RODINY  JE NUTNÉ ZKOUMAT MOŽNOST I A SCHOPNOSTI RODIČŮ, PŘÍP. HLEDAT JINÉ FORMY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ