Klimatické změny Řešení klimatických problémů v Praze Dům dětí a mládeže hlavního města Prahy - Stanice techniků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sem vložte LOGO klienta. Doprava v Praze tak trochu jinak Tunel Blanka z jiného pohledu.
Advertisements

Vliv průmyslu na životní prostředí
Ochrana Ovzduší cvičení 1 Luboš Forejt Ústav techniky prostředí, Fakulta stojní, ČVUT Zimní semestr 2004.
Písemka č. II.  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b, 2 b, 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Jak doprava zatěžuje životní prostředí
Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Divize: Dopravní infrastruktura a životní prostředí.
Kyselý déšť.
Vypracovali:Rudolf Ščudlík Karel Zlevor Jiří Vojtíšek
V.O.D.A.
Sdružení pro podporu zeleně a ovzduší v Praze 6 sppzo.cz
Znečišťování ovzduší Karel Severa.
Vliv dopravy na životní prostředí
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Globální oteplování Vít Kmoch.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
SMOG SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
David Juran.  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Světlo.
Ohrožování základních složek biosféry
Zpracoval: Lakomý Jan Třída: 2.L Šk. rok: 2013/2014 Předmět: Biologie
VLIV URBANIZACE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Krajina a životní prostředí
VY_32_INOVACE_01_Sluneční záření Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Globální, regionální a místní problémy životního prostředí
Krajina a životní prostředí
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Atmosféra Filip Bordovský.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Vznik a vývoj atmosféry Země
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_13_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Šíření tepla.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY 2010 – 2014.
Větrání podzemních staveb. Rozdělení větrání Během výstavby –přirozené –nucené foukací sací kombinované Během užívání podzemního díla –provozní přirozené.
Ropa - zpracování Vytvořili: Dana Syrůčková Denis Vyleta Karolína Jelínková Jakub Švandrlík.
 ANOTACE:  Prezentace je určena pro žáky 3. tříd, slouží k seznámení se základními pojmy a procvičení práce s textem  OČEKÁVANÝ VÝSTUP:  Žák se orientuje.
Znečištění vzduchu dopravou
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Projekt Mikroklima v okolí školy
Význam ovzduší, vodstva, půd, rostlinstva a živočišstva na Zemi
Vytápění Dálkové vytápění
Šíření tepla zářením VY_32_INOVACE_25_Šíření tepla zářením
Součásti neživé přírody
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
Vzduch Vzduch.
Vyhodnocení měření kvality ovzduší v Jihlavě
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Transkript prezentace:

Klimatické změny Řešení klimatických problémů v Praze Dům dětí a mládeže hlavního města Prahy - Stanice techniků

Klimatické problémy v Praze městský tepelný ostrov (UHI)  větší teplota ve městě než v okolí  význam stoupá s rozvinutostí města znečištění ovzduší

Návrh řešení Městský tepelný ostrov udržování a rozšiřování zeleně  pohlcuje záření  zachycuje vodu  část slunečního záření se spotřebuje na vypařování zesvětlení povrchů (asfalt, beton, cihly)  větší odrazivost – pohltí méně tepla

Znečištění ovzduší velká koncentrace prachu, oxidů dusíku a jiných škodlivin v ovzduší  emise za rok t PM 10 (z toho 96 % doprava) t NO x (z toho 85 % doprava)  ohrožení zdraví obyvatel  z velké části produkované mobilními zdroji (dopravou) 90 % prachu z dopravy tvoří tzv. sekundární prašnost – dopravní prostředky pouze víří prach usazený na silnici

Řešení: filtrace vzduchu Znečištěný vzduch z tunelů bývá odváděn výdechy, aby se rozptýlil  možnost filtrace vzduchu procházejícího výdechy  účinnost filtrů: PM 10 : až 87,5 % NO x : až 80 %

Například z výdechů k připravovanému tunelu Blanka by bylo možno odfiltrovat až 52 t PM 10 a 3,2 t NO x za rok, MHMP však vybudování filtrů zavrhuje.

Stavba tunelu Blanka bude stát asi 30 miliard Kč, filtry by stály jen 500 milionů Kč

Závěr řešení – městský tepelný ostrov:  rozšíření zeleně  natření tmavých povrchů světlou barvou řešení – znečištění ovzduší:  filtrování vzduchu při odvodu z tunelů  udržování čistoty silnic  rozšíření zeleně

Zdroje Wikipedie, Zchlaďte hlavy! Skeptický ekolog o globálním oteplování, Bjørn Lomborg, Dokořán, Praha 2008 Praha – Životní prostředí 2007, Magistrát hl. m. Prahy, 2008 Připravované podzemní stavby komunikační sítě hlavního města Prahy, SATRA spol. s r.o., 2006 Posouzení možnosti použití filtrace v tunelu Blanka, SATRA spol. s r.o., 2008