Diferenciální geometrie křivek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kružnice Sečná rovina je kolmá k ose kuželové plochy.
Advertisements

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
VY_32_INOVACE_KGE.4.55 Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Konstruktivní geometrie Tematický celek: Konstruktivní geometrie 4.ročníku Cílová skupina:
Počítačová grafika III - Cvičení Integrováví na jednotkové kouli
KUŽELOSEČKY 1. Kružnice Autor: RNDr. Jiří Kocourek.
Kuželosečky Autor: Mgr. Alena Tichá.
Rozcvička Urči typ funkce:.
směr kinematických veličin - rychlosti a zrychlení,
Křivočarý pohyb bodu. křivočarý pohyb bodu,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_03.
 př. 4 výsledek postup řešení Zjistěte, zda jsou vektory a, b, c lineárně závislé. a=(1;2;3), b=(3;0;1), c=(-1;4;5)
Kuželosečky - opakování
Koule a kulová plocha v KP
Rovinné útvary.
Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony:
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín PARABOLA.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2012 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
HYPERBOLA Hyperbola je množina bodů v rovině, které mají od dvou daných pevných bodů – ohnisek F 1 a F 2 stálý kladný rozdíl vzdáleností, menší než vzdálenost.
Frenetův trojhran křivky
CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_KvK_MA_4L_26
ÚHEL DVOU VEKTORŮ Mgr. Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Poznámky v PDF.
Oskulační rovina křivky
Křivky. Tečná a oskulační rovina. 6. Křivky. Tečná a oskulační rovina Tečna křivky. z y x O P1P1 P0P0 t 1.Na křivce k zvolíme dva různé body P 0,
Elipsa VY_34_INOVACE Matematika, č.přílohy Autor: Mgr. Eva Hubáčková
Kružnice – řešené příklady
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_02.
Kuželosečky.
* Kružnice a kruh Matematika – 8. ročník *
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Parametrické vyjádření přímky v prostoru
ELIPSA vzniká jako řez kužele rovinou, která není rovnoběžná s podstavou kužele a zároveň podstavu neprotíná.
Čihák Plzeň 2013, 2014 Funkce 10 Kvadratická funkce 2.
Diferenciální geometrie křivek
Matematika pro počítačovou grafiku
PARABOLA Parabola je množina bodů v rovině, které mají od pevného bodu – ohniska F a pevné přímky d (F = d) stejné vzdálenosti. Přímka d se nazývá řídící.
PARABOLA Mgr. Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_01.
8. Parametrické vyjádření a obecná rovnice přímky a roviny
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
ELIPSA Elipsa je množina bodů v rovině, které mají od dvou daných bodů – ohnisek ( F1 a F2) stálý součet vzdáleností, větší než vzdálenost ohnisek. Vzdálenosti.
Pythagorova věta.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_04.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_17.
Přednáška č. 4 Kosoúhlé promítání Opakování Mongeova promítání.
 př. 2 Jsou dány vektory u=(4;-1;2), v=(0;5;6), w=(s;t;5). Určete souřadnice s, t vektoru w, jestliže víte, že vektor w je kolmý k vektoru u i k vektoru.
Křivky - vytvoření, rozdělení, tečna. Šroubovice.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Elipsa 1.
Co dnes uslyšíte ? Křivky – Určení Analytický popis křivek
Vzdálenosti v tělesech
Obecná rovnice přímky v rovině
Parabola VY_34_INOVACE Matematika, č.přílohy Autor: Mgr. Eva Hubáčková
Parabola.
KUŽELOSEČKY 3. Parabola Autor: RNDr. Jiří Kocourek.
Křivka Množina bodů v rovině či prostoru, která je dráhou pohybujícího se bodu.  Grafické (empirické) křivky  Graf funkce jedné reálné proměnné  Množiny.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík Elipsa.
směr kinematických veličin - rychlosti a zrychlení,
Cvičení V této kapitole můžete procvičit probrané téma. Jednotlivá cvičení obsahují správné řešení s postupem. Po zobrazení zadání se dalším(dalšími) kliknutím(kliknutími)
Koule těleso, tvořené množinou všech bodů prostoru, které mají od daného bodu S (střed) vzdálenost menší nebo rovnu r (poloměr)
ANALYTICKÁ GEOMETRIE V ROVINĚ vzdálenost dvou bodů střed úsečky
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Kružnice Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Matematika Parabola.
Matematika pro počítačovou grafiku
Analytický geometrie kvadratických útvarů
9. Klotoida – přechodnice v silničním stavitelství
9. Klotoida – přechodnice v silničním stavitelství
Analytický geometrie kvadratických útvarů
Analytický geometrie kvadratických útvarů
KŘIVKY Cílem této přednášky není prezentovat kompletní teorii vektorových funkcí a diferenciální geometrii křivek, ale nastínit jen tu část, která nám.
Analytická geometrie kvadratických útvarů
Transkript prezentace:

Diferenciální geometrie křivek

Výpočet křivosti křivky Je-li křivka K dána rovnicí X(t), kde t je obecný parametr, potom křivost křivky K v bodě X(t) je Je-li rovinná křivka K dána explicitně rovnicí y=f(x), potom Př.: Vypočítejte funkci křivosti paraboly y=x2.

Oskulační kružnice křivky Kružnice, která leží v oskulační rovině w bodu T=X(to) křivky a má střed S na hlavní normále n bodu T ve vzdálenosti r =r(to)=1/k(to) od T, se nazývá oskulační kružnice křivky v bodě T.

Oskulační kružnice křivky Určení oskulační kružnice v bodě T=X(to): Poloměr r: r =1/k(to) Střed S: S=X(to)+r.(N(to)), kde N(to) je jednotkový vektor hlavní normály n v bodě T. Rovnice oskulační kružnice rovinné křivky: (x-s1)2 + (y-s2)2 = r2. Př.: Určete rovnici oskulační kružnice paraboly y=x2 v bodě x=0 a v bodě x=1. Pozn.: X‘(tV).X‘‘(tV)=0  Bod X(tV) je vrchol křivky. Potom platí un=X‘‘(tV)!

Příklady Určení oskulační kružnice v bodě T=X(to): Poloměr r: r =1/k(to) Střed S: S=X(to)+r.(N(to)), kde N(to) je jednotkový vektor hlavní normály n v T. Křivost křivky K v bodě X(t) je Pozn.: X‘(tV).X‘‘(tV)=0  Bod X(tV) je vrchol křivky. Potom platí un=X‘‘(tV)! Př. 1: Určete rovnici oskulační kružnice křivky X(t)=[1+4cos t;2+2sin t] v bodě X(p). Př. 2: Vypočtěte souřadnice bodu B křivky X(t)=[1+t-t2/4;t-1], ve kterém je křivost křivky největší a napište rovnici oskulační kružnice křivky v tomto bodě.

Oskulační kružnice elipsy

Taylorův rozvoj funkce y = sin x Taylorův rozvoj kružnice

Hana Lakomá, B304, k.h.: středa 9-10:30 Hodně štěstí u zkoušek Hana Lakomá, B304, k.h.: středa 9-10:30 lakoma@mat.fsv.cvut.cz