Řídící činnost učitele/trenéra

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy správních činností
Advertisements

Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Projektové řízení Modul č.1.
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
Řídící struktury.
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Informační systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Předmět: Teorie sportovních her (KUT/SHT)
Diagnostika ve sportovních hrách
Taktická příprava Michal Lehnert.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
. V učení nacházíme tři současně probíhající procesy:
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Týmový herní výkon (THV)
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Podniková ekonomika Personální činnost.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Jak řídit a vést lidi Březinová Ludmila
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA ..
Spektrum didaktických stylů
Výchovné zaměstnání v období kojeneckém
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Hodnocení a řízení výkonu. Adaptace pracovní, sociální, kulturní.
Rozhodovací procesy.
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Didaktická technologie
Psychologie koučování
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_REGULOVÁNÍ.
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Soutěžení ve SH Předmět: Teorie sportovních her (KUT/SHT) Přednáší: Doc. PhDr. D. Tomajko, CSc.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Didaktické formy tréninkového procesu - TP
ZÁKLADY DIDAKTIKY SPORTOVNÍCH HER OSP
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
2. Životní cyklus a procesy projektu
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Pedagogická komunikace
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Management v NO Význam pojmu management: řízení (označení funkce) řídící pracovníci vědní disciplína, předmět studia.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů.. SPORTOVNÍ TRÉNINK OB21-VVP-HUM-TV-JAN-M-SUPL-002.
Management řízení organizací. složky řízení plánování plánování organizování organizování vedení lidí a motivace vedení lidí a motivace kontrola kontrola.
 odborně posuzovat, rozhodovat, označovat, soudit  „proces soustavného poznávání a posuzování žáka, založený na zjišťování, zaznamenávání, posuzování.
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Organizační formy práce v tělesné výchově
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Rozhodování jako manažerská funkce
Vnější a vnitřní kontrola
Kontrola. Kontrola Kontrola Kontrola je proces sledování reality, zjišťování, zda se vyvíjí žádoucím směrem, rozbor příčin případných odchylek a přijetí.
Osobní management – modul č.4
Měření rychlosti zvuku
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Pohybové schopnosti a dovednosti
SPORTOVNÍ HRY I - BASKETBAL
LETNÍ PŘÍPRAVA KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Psychologie koučování
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

Řídící činnost učitele/trenéra Předmět: Teorie sportovních her (KUT/SHT) Přednáší: Doc. PhDr. D. Tomajko, CSc.

Řídící činnost učitele/trenéra Specifický druh účelného působení na žáka/hráče Vnitřní struktura řídící činnosti učitele/trenéra Řízení jako rozhodovací proces: Rozhodovací proces před zahájením TP Rozhodování při realizaci TP (odchylky, korekce, dotváření) Rozhodování po skončení TP

Plánování jako součást rozhodování Aktuálnost a užitečnost plánu Detailizace a průběžná korekce plánu Limitující faktory: Řízeným prvkem je rozvoj člověka, který se neustále mění v čase Nelze předvídat detailní reakce organismu na vykonané zatížení Je obtížné správně ocenit čas a počet opakování nutný pro osvojení různých dovedností

Hlediska pro plánování Délka plánovacího období Věcně obsahová struktura zahrnující konkrétní cíle a úkoly (proporce nácviku, herního tréninku a kondičního tréninku) Řízený objekt (družstvo, hráč nebo malá skupina)

Řízení jako ovlivňovací proces-přenášení informací Výkonové motivování hráčů Uskutečňování pomocí interakce a komunikace Interakce- vše co se děje mezi subjektem a objektem Interpersonální percepce Atribuční (dojem) Očekávací (chování) Afektivní (emotivní reakce)

Řízení jako kontrolní proces Zjišťování skutečného vývoje Srovnání skutečného s daným Vyvozování závěrů Typy kontroly Hráče trenérem Trenéra hráčem Sebekontrola Vzájemná

Chování učitele/trenéra Formy chování: Instrukce (co nejmenší počet slov, vyjádření konkrétní činnosti) Korekce-požadující změnu (v průběhu po skončení) Měla by být kladná Co se má opravit (nepředkláněj se, zakloň se) Zpětná informace-vztahuje se k průběhu nebo výsledku (paže byla málo napnutá, bylo to výborné)

Formy projevu Řečové Řečové a pohybové Jenom pohybové Nonverbálně akustické Mlčení Taktilní Písemné,obrazové

Postojová aktivita je vlastnost vyjadřující stupeň sociální stimulace Integrace- doporučující směrnice (pochvala, souhlas, odměna) Dominance- přinucování (příkaz, zákaz, negatviní hodnocení, vyhrožování,….) Neutrálnost- ani integrace ani dominance

Integrace s vyjádřeným věcným obsahem To vrchní podání bylo výborné (zpětná inf.) A švihni paží (slovní dopomoc,tj. instrukce použitá těsně před provedením švihu, kdy se již hráč odráží) Podívejte se ještě jednou: čím je míč zasažen v nižším bodě, tím je při použití stejné síly jeho dráha vyšší (vysvětlování hlubších detailů, instrukce)

Integrace se zamlčeným věcným obsahem To se vám povedlo! Bylo to výborné! Ano, správně! Souhlasím!

Dominance s vyjádřeným věcným obsahem Ten výskok nebyl dobrý! (zpětná inf.) Musíš udeřit špetkou! (korekce) Nahraješ míč těsně před sebe, rychle se rozběhneš, odrazíš a zasáhneš v některém bodě jeho vzestupné dráhy! (instrukce)

Dominance se zamlčeným věcným obsahem Špatně! (zpětná inf.) Bylo to nemožné (zpětná inf.)

  KONEC  