V. přednáška.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nedostatky v BOZ a BOZP ve školách a školských zařízeních
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
3. Povinnosti zaměstnavatele v oblasti BOZP
Bezpečnost práce z elektřinou
Péče o pracovníky.
Dokumentace k zajištění BOZP
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Odborná způsobilost v elektrotechnice dle Vyhl. 50/1978 Sb.
Základní p ř edpisy o BOZP Osobní ochranné pracovní prost ř edky Organizace pracovišt ě, prevence rizik a úraz ů a nemocí z povolání Bezpečnost a ochrana.
Nedostatky v BOZ a BOZP ve školách a školských zařízeních Zjištěné při kontrole na místě.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
RLZ - Personalistika Romana Pavelková Skalský Dvůr
PROTIVÝBUCHOVÁ PREVENCE NV č. 406/2004 Sb.
Bezpečné stroje Nařízení vlády 24/2003 Sb. CE.
Posuzování bezpečnosti u provozovaných strojů
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009.
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci
Průřezové problémové okruhy ke zkoušce
VÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
4.přednáška.
3. PŘEDNÁŠKA ü   Zákoník práce struktura hlava pátá první tři paragrafy.
Pracovní doba, BOZP Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES – přednáška č. 4.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
NBU2 LS2015 / BYDLENÍ Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY BYTOVÝ DŮM
Dokumentace k zajištění BOZP
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Částka: 141/2005 Sb. Předpis ruší: 108/2001 Sb.
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI. Základní právní předpisy BOZP -stanovují práva a povinnosti zaměstnanců, vedoucích zaměstnanců a managementu v.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH.
Hygiena tělovýchovných zařízení Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Dozorová činnost jako nástroj prevence poškození zdraví z práce MUDr. Anežka Sixtová, MZ ČR.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
PYROTECHNIKA. NV č. 208/2010 Sb., o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh druhy a kategorie pyrotechnických výrobků.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Manipulace s výrobky. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-1.1 BEZPEČNOST Obor:Elektrikář.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky bezpečnosti práce při bourání.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
MGR. JANA FIALOVÁ, PH.D. ÚSTAV OCHRANY A PODPORY ZDRAVÍ LF MU 2015/2016 HYGIENA PRÁCE A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI.
BOZP při práci ve výškách
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Interní předpisy hotelu
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Poznatky z kontrol agentur práce
VY_32_INOVACE_Sikorova_
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Pracovní prostředí, pracovní místo
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Ubytovací zařízení Ztz 1.
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
Požární prevence v bytových domech
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Kontrola prací s cytostatiky
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Vliv rizika práce na pracovní úrazovost a na celkový stav pracovníků v zemědělství z pohledu BOZP Ing. Jaroslav Hotový, Praha 2019.
Povolení pro práce se zvýšeným rizikem
Transkript prezentace:

V. přednáška

HLAVA PÁTÁ Bezpečnost a ochrana zdraví při práci § 132 Základní ustanovení   § 132a Prevence rizik § 132b Odborná způsobilost § 133 Povinnosti zaměstnavatele § 133a OOPP, pracovní oděvy a obuv § 133b Bezpečnostní značky a signály § 133c Povinnosti zaměstnavatele při PÚ a NPL § 134 Pracoviště a pracovní prostředí § 134a Výrobní a pracovní prostředky a zařízení § 134b Zvláštní odborná způsobilost   § 134c Rizikové faktory prac. podmínek § 134d Zákazy některých prací § 134e Organizace práce a pracovní postupy

§ 134 Pracoviště a pracovní prostředí Prostorové a konstrukční uspořádání pracoviště - odpovídat bezpečnostním požadavkům a hygienickým limitům

Místnosti pro práci, chodby, schodiště a jiné komunikace stanovené rozměry povrch a byly vybaveny pro činnosti zde vykonávané

Vyhláška 48/82 Sb. Podlahy musí být rovné a odolné proti poškození. Komunikace musí mít rovný povrch, který nesmí být kluzký. …

Pracoviště řádně osvětlena, pokud možno denním světlem stanovené mikroklimatické podmínky, zejména objem vzduchu větrání vlhkost teplotu zásobování vodou

Prostory pro osobní hygienu, převlékání,odkládání osobních věcí, odpočinek a stravování zaměstnanců provedení rozměry vybavení

- nouzové východy a dopravní komunikace k nim stále volné zajištění pravidelné údržby, úklidu a čištění - pracoviště vybavena prostředky pro poskytnutí první pomoci a přivolání zdravotnické záchranné služby

Shrnutí § 134Pracoviště a pracovní prostředí prostorové a konstrukční uspořádání a vybavení osvětlení mikroklimatické podmínky nouzové východy údržba první pomoc

Provádí NV 178/2001 Sb. Podmínky ochrany zdraví zaměstnanců při práci rizikové faktory pracovních podmínek hygienické limity způsob jejich zjišťování a hodnocení minimální rozsah opatření k ochraně zdraví zaměstnanců rozsah a bližší podmínky poskytování ochranných nápojů hygienické požadavky na pracovní prostředí a pracoviště

NV 178/2001 Sb. – rizikové faktory Osvětlení *zajistit denní osvětlení pracovišť *osvětlení nesmí být příčinou oslňování *zraková pohoda a bezpečnost v souladu s normou ČSN *pravidelně čištěny (ČSN)

NV 178/2001 Sb. Tepelná zátěž, zátěž chladem *mimořádně chladný den – teplota nižší než –15°C *mimořádně teplý den - venkovní teplota vyšší než 30°C *třídy práce podle energetického výdeje *únosná tepelná zátěž *přípustné povrchové teploty pevných materiálů a kapalin *ohřívárny s vybavením pro prohřívání rukou.

NV 178/2001 Sb. Ochranné nápoje *ochrana zdraví před účinky tepelné zátěže či zátěže chladem *když tepelná zátěž spolu s fyzickou zátěží vede ke ztrátě tekutin zaměstnance potem a dýcháním vyšší než 1 litr za směnu *na venkovních pracovištích teplota 28°C a vyšší *na pracovištích s teplotou 4°C a nižší *v množství odpovídajícím nejméně 70 % tekutin ztracených za směnu potem a dýcháním *teplé nápoje v množství alespoň půl litru za směnu *alkohol v nich nesmí překročit 1 hmotnostní %

Plynné látky vznikající při činnosti strojů, NV 178/2001 Sb. Větrání   Plynné látky vznikající při činnosti strojů, technických zařízení nebo jiné technologické činnosti musí být zachyceny přímo u zdroje

Fyzická zátěž a prostorové požadavky Tabulkové hodnoty pro zátěž NV 178/2001 Sb. Fyzická zátěž a prostorové požadavky Tabulkové hodnoty pro zátěž Tabulkové hodnoty pro prostorové požadavky

NV 178/2001 Sb. Ruční manipulace s břemeny *ruční manipulaci omezovat *před zahájením práce seznámit s možností poškození bederní páteře při otáčení trupu prudkém pohybu břemene při vratkém postoji … *s nedostatky, které ztěžují manipulaci nedostatek prostoru ve svislém směru práce na nerovném, kluzkém a vratkém povrchu práce v nevyhovujících mikroklimatických podmínkách *se stavy, které zvyšují riziko poškození páteře nedostatečný tělesný odpočinek nedostatečná doba na zotavení vnucené tempo práce *přípustná hmotnost

Práce ve vnuceném tempu, monotónní práce a psychická zátěž NV 178/2001 Sb. Práce ve vnuceném tempu, monotónní práce a psychická zátěž *vnucené tempo – nemůže zaměstnanec ovlivnit *monotónní práce - trvale se opakující stejné úkony (trvalé vkládání dat do počítače) *pod časovým tlakem *bezpečnostní přestávky *zraková zátěž

NV 178/2001 Sb. Zařízení se zobrazovacími jednotkami *zraková zátěž *psychická zátěž *obtíže pohybového aparátu *bezpečnostní přestávky *změny činnosti PŘÍLOHA

NV 178/2001 Sb. Kontrolované pásmo: Ucelená a jednoznačně určená část pracoviště, oddělená od ostatního prostoru, viditelně označená a zajištěná tak, aby do ní nemohly vstupovat nepovolané osoby. Chrání před karcinogeny - asbest, dehty mutageny biologickými činiteli *důraz na používání OOPP *bezpečnostní přestávky, při nichž může zaměstnanec odložit OOPP

NV 178/2001 Sb. Zásobování vodou *pití *první pomoc *osobní hygiena Sanitární a pomocná zařízení šatny – záchody - umývárny 

§ 134a Výrobní a pracovní prostředky a zařízení Zaměstnavatel je povinen zajistit, aby stroje, technická zařízení, dopravní prostředky, přístroje a nářadí byly z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví při práci vhodné pro práci, při které budou používány. musí být:

§ 134a Výrobní a pracovní prostředky a zařízení Vybaveny ochrannými zařízeními, která chrání život a zdraví zaměstnanců Nevyvolávat nepohodlné pracovní pozice nežádoucí účinky hluku a vibrací, údržba, kontrola a revize

Nařízení vlády 378/2001 Sb. kterým se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, dopravních prostředků, přístrojů a nářadí

minimální požadavky na bezpečný provoz a používání zařízení *používání zařízení k účelům a za podmínek, pro které je určeno, v souladu s provozní dokumentací *zaměstnavatelem stanovený bezpečný přístup obsluhy k zařízení *přivádění nebo odvádění všech forem energií a látek, užívaných nebo vyráběných, bezpečným způsobem, *vybavení zařízení zábranou tam, kde existuje riziko kontaktu nebo pádu břemene *požadavky na ovladače

§ 134b Zvláštní odborná způsobilost Technická zařízení, která představují zvýšenou míru ohrožení života a zdraví zaměstnanců, mohou obsluhovat jen zdravotně a zvlášť odborně způsobilí zaměstnanci

Činnosti, které představují zvýšenou míru ohrožení života a zdraví zaměstnanců, mohou vykonávat jen zdravotně a zvlášť odborně způsobilí zaměstnanci zdravotní způsobilost věková hranice odborné vzdělání odborná praxe

Příklady nebezpečného zařízení a nebezpečné činnosti Práce s ruční motorovou pilou Montáž a demontáž trubkového lešení

§ 134c Rizikové faktory pracovních podmínek a kontrolovaná pásma ZJIŠŤOVAT KONTROLOVAT VYLOUČIT OMEZIT

Rizikové faktory fyzikální (například hluk, vibrace) chemické (například karcinogeny), biologické činitele (viry, bakterie, plísně) mikroklimatické podmínky (extrémní chlad, teplo a vlhkost)

Kontrolovaná pásma (riziko biologické, chemická karcinogenita, asbest) Evidence Ne mladiství Ne těhotné a kojící ženy

§ 134d Zákazy některých prací Týká se pouze chemikálií

§ 134e Organizace práce a pracovní postupy Zaměstnavatel je povinen organizovat práci a stanovit a provádět pracovní postupy tak, aby byly dodržovány zásady bezpečného chování na pracovišti a aby zaměstnanci zejména   nevykonávali činnosti jednotvárné a jednostranně zatěžující organismus; nelze-li je vyloučit, musí být přerušovány bezpečnostními přestávkami

nebyli ohroženi padajícími nebo klouzajícími předměty či materiály, byli chráněni proti pádu či zřícení, nebyli ohroženi dopravou na pracovištích, na pracovišti se zvýšeným rizikem nepracovali osamoceně bez dohledu dalšího zaměstnance, pokud jejich ochranu nezajistí jinak, nevykonávali ruční manipulaci s břemeny, která vytvářejí možnost poškození zdraví, zejména páteře.  

„o bezpečnosti práce a technických zařízení při stavebních pracích“ VYHLÁŠKA 324/1990 Sb. „o bezpečnosti práce a technických zařízení při stavebních pracích“

Způsobilost pracovníků a jejich vybavení Staveniště (pracoviště) Vymezení a příprava staveniště Zajištění otvorů a jam Zemní práce Výkopové práce Zednické práce Montážní práce Práce ve výškách Stroje a strojní zařízení

NAŘÍZENÍ VLÁDY 27/2002 Sb. způsob organizace práce a pracovních postupů, které je zaměstnavatel povinen zajistit při práci související s chovem zvířat

NAŘÍZENÍ VLÁDY 28/2002 Sb.  způsob organizace práce a pracovních postupů, které je zaměstnavatel povinen zajistit při práci v lese a na pracovištích obdobného charakteru

NV 168/2002 Sb., kterým se stanoví způsob organizace práce a pracovních postupů, které je zaměstnavatel povinen zajistit při provozování dopravy dopravními prostředky

NV 168/2002 Sb., Vydat bezpečnostní předpis, kterým se stanoví pracovní a technologické postupy pro bezpečné provozování dopravy, bezpečnost provádění jednotlivých pracovních operací s ohledem na zvláštnosti pracoviště a pracovní prostředí, na možné ohrožení zaměstnanců povětrnostní situací a na pravidla dorozumívání mezi zaměstnanci při pracovních operacích