Mango, Eva Krestová, KMD FreeDeK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Nově pěstované rostliny a jejich využití
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Didaktické testy pro ověřování znalostí
TAMARIND INDICKÝ Kateřina Šlechtová, KMD FreeDeK.
MSŠZe a VOŠ Opava Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě Kvíz: modul č. 5 „Ovocný sad“ Význam ovoce a zeleniny Z písmensprávných odpovědí.
TROPICKÉ A SUBTROPICKÉ OVOCE A PLODY
Michaela Bršelová, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
Simona Keková, KMD FreeDeK
Cibule obecná.
Čadské jezero Hana Krátká 7.třída
Zelinářské zahrady.
Nápoj na bázi koktejlu z ovocných šťáv..
Banánovník Klára Ursíniová KMD FreeDeK.
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
M ELOUN Martin Zapletal, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
Lukáš Kurek, KMD FreeDeK
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
KAKI Aneta Spratková, KMD FreeDeK
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Celer.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
Ananas Jiří Honěk, KMD FreeDeK.
Miříkovité.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
MRKEV OBECNÁ Daucus carota.
Okurkovy salát Obrázek:.
Papaya David Matz, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti.
Buryan Lukáš, KMD FreeDeK
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
FOREVER Vit♀lize™ Women’s FOREVER Vit♀lize™ Women’s Jak ženy stárnou, mohou využít další pomoc v boji proti volným radikálům, na zvládnutí stresu, zvýšení.
CHARAKTERISTIKA Původ tykev, lidově: Dýně
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
VY_32_INOVACE_Z7.03 Autor: Mgr.Marcela Daníčková Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Zeměpis.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Nashi, Mochyně, Mučenka, Papája, Liči, Mangostan a Rajčenka
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
Zelinářské zahrady.
Lokalizace Asie - významná místa /politická geografie/
KULTURNÍ ROSTLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Transkript prezentace:

Mango, Eva Krestová, KMD FreeDeK

Odborný Název Lidový Název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Barva Chut Velikost Využití Zajímavosti Zdroje

Odborný název Mangifera indica

Mango, Carrie, Gouveia, Haden, Sugai, Kent, R2 E2, Rapoza… Lidový Název Mango, Carrie, Gouveia, Haden, Sugai, Kent, R2 E2, Rapoza…

Obrázek Rostliny

Obrázek plodu

Země Původu Není znám jeho přesný původ, ale má se za to, že mango pochází z jižní a jihovýchodní Asie. V Indii, Barmě, na Srí Lance, v Pákistánu a Bangladéši byly nalezeny fosilie staré 25 až 30 milionů let.

Barva Plody jsou různé barvy, velikosti i tvaru. Mohou být červené, žluté i fialové.

Chuť: Připomíná broskev či nektarinky.

Velikost Plody mají ledvinovitý tvar o velikosti cca 10 až 15 cm. . Uprostřed je ploché, oválné a nejedlé semeno v dřevnatém obalu. Obal semena se špatně odděluje od dužniny. Mango je bohaté na vitaminy. Obsahuje vitamin C, některé vitamíny skupiny B, vitamin A a E. Dále obsahuje některé účinné látky, minerální látky a stopové prvky např. karoten, hořčík, mangan, zinek a velké množství draslíku.  

Využití V Asii se využívá i zelených mang k různým kulinářským účelům. Je třeba jej nechat dozrát při pokojové teplotě, až bude měkké. Dováží se i do našich obchodů. Mimo přímé konzumace čerstvých, zralých plodů se hodí např. jako příloha k masům a omáčkám.

Zajímavosti Pomáhá při zrakové únavě a šerosleposti. Přináší do kůže a vlasů barvu. Působí preventivně proti infekcím a nemocem z nachlazení. Uklidňuje nervy, dodává sílu ve stresových situacích .

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Mango http://images.google.cz/images?ndsp=18&u m=1&hl=cs&lr=&q=mango&start=36&sa=N