Mango, Eva Krestová, KMD FreeDeK
Odborný Název Lidový Název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Barva Chut Velikost Využití Zajímavosti Zdroje
Odborný název Mangifera indica
Mango, Carrie, Gouveia, Haden, Sugai, Kent, R2 E2, Rapoza… Lidový Název Mango, Carrie, Gouveia, Haden, Sugai, Kent, R2 E2, Rapoza…
Obrázek Rostliny
Obrázek plodu
Země Původu Není znám jeho přesný původ, ale má se za to, že mango pochází z jižní a jihovýchodní Asie. V Indii, Barmě, na Srí Lance, v Pákistánu a Bangladéši byly nalezeny fosilie staré 25 až 30 milionů let.
Barva Plody jsou různé barvy, velikosti i tvaru. Mohou být červené, žluté i fialové.
Chuť: Připomíná broskev či nektarinky.
Velikost Plody mají ledvinovitý tvar o velikosti cca 10 až 15 cm. . Uprostřed je ploché, oválné a nejedlé semeno v dřevnatém obalu. Obal semena se špatně odděluje od dužniny. Mango je bohaté na vitaminy. Obsahuje vitamin C, některé vitamíny skupiny B, vitamin A a E. Dále obsahuje některé účinné látky, minerální látky a stopové prvky např. karoten, hořčík, mangan, zinek a velké množství draslíku.
Využití V Asii se využívá i zelených mang k různým kulinářským účelům. Je třeba jej nechat dozrát při pokojové teplotě, až bude měkké. Dováží se i do našich obchodů. Mimo přímé konzumace čerstvých, zralých plodů se hodí např. jako příloha k masům a omáčkám.
Zajímavosti Pomáhá při zrakové únavě a šerosleposti. Přináší do kůže a vlasů barvu. Působí preventivně proti infekcím a nemocem z nachlazení. Uklidňuje nervy, dodává sílu ve stresových situacích .
Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Mango http://images.google.cz/images?ndsp=18&u m=1&hl=cs&lr=&q=mango&start=36&sa=N