TĚSTOVINY Lucie Machačová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Průmyslová výroba hotových pokrmů 3. přednáška Tradiční technologie.
Potraviny rostlinného původu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_52_INOVACE_ZBP1_4564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VÝROBA A ZPRACOVÁNÍ LISTOVÉHO TĚSTA
Výživa 2.S Zakysané výrobky.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4764VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
BEZMASÉ POKRMY
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_08
Vložky a zavářky do polévek
VY_52_INOVACE_ZBP1_3764VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4664VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Luštěniny Ing. Alena Říhová
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Anatomická stavba obilného zrna
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. T Ě STOVINY SUROVINY SUROVINY ZÁKLADNÍ:  semolinová pšenice /tvrdá/  vejce  voda  sójová mouka (pro bezvaječné) DOPLŇKOVÉ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potravinářské zbožíznalství
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Těstoviny Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
TĚSTOVINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Hodnocení jakosti mouky:
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
Smažení Ing. Petra Pechová, 2012.
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potravinářské zbožíznalství
Suroviny pro cukráře I. ročník
Třené hmoty.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Vejce Vejce – pouze slepičí
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Transkript prezentace:

TĚSTOVINY Lucie Machačová

Historie První těstoviny v Evropě byly nalezeny v hrobce starých Etrusků. Vůbec nejstarší dochované těstoviny byly objeveny blízko vesničky Lajia na severozápadě Číny, v provincii Qinghai. Italové rádi tvrdí, že do Itálie přivezl těstoviny Marco Polo při návratu z orientu, avšak mnohem pravděpodobnější je, že do Itálie se těstoviny dostaly díky arabským obchodníkům v 11.století. Arabové znali a jedli těstoviny již pul století před tím než Marco Polo navštívil orient. Sušené těstoviny byly oblíbené zejména u námořníků díky jejich dlouhé trvanlivosti a rychlé přípravě. V 17.století byla v Itálii zahájena průmyslová výroba těstovin, které se tak rázem staly dostupnými pro všechny vrstvy obyvatelstva a jejich obliba rychle stoupala. V roce 1789 přivezl Thomas Jefferson stroj na výrobu makaronů do USA. První továrna na těstoviny byla otevřena v New Yorku v roce 1848. Dnes existují těstoviny v mnoha variacích. Rozeznáváme až 600 druhů těstovin v různých barvách, velikostech a tvarech.

Dělení těstovin dle sušení- sušené - nesušené dle použití- přílohové - zavářkové dle tvarování- lisované - válcované dle složení- vaječné - bezvaječné dle náplně- plněné- torteliny - bez náplně dle sušení- sušené - nesušené dle tvaru- dlouhé- makarony, špagety, nudle, lasaně - krátké- mušle, mašličky, fleky, hnízda, vřetena, trubky, taštičky dle barvy- zelené- špenátem,sladkovodní řasou - žluté- kurkumou - červené- červenou řepou, protlakem

Suroviny pro výrobu těstovin Mouka Voda Vejce Ostatní

MOUKA semolina – jedná se o polohrubou mouku z kvalitní pšenice, tzv. tvrdá pšenice. Má sytě zbarvená zrna, vysoký obsah žlutých karotenových barviv a bílkovin polohrubá mouka vyrobená z potravinářské pšenice směs obou mouk Pozn.: stanovujeme obsah mokrého lepku – zajišťuje těsto vláčné, které se pomalu lisuje a výsledné těstoviny jsou potom hladké, pevné, pružné.

Těstoviny mohou být vyrobeny i z jiných surovin než z mouky skleněné nebo průsvitné nudle – těsto je z fazolí mungo nebo hrachového škrobu. rýžová mouka či rýžový škrob – bílá barva, dobře stravitelné. Vhodné pro osoby, které nesnáší lepek, vejce či sóju. sójové těstoviny – 15% sójové mouky, mají vyšší obsah bílkovin. Vhodné pro vegetariány. celozrné těstoviny – hnědé. Obsahují více vlákniny, vitamínů, minerálních látek. Mají zrnitou chuť. čínské vaječné nudle – asijského typu Noodles. Jsou tenké 3mm široké, suché, navinuté do bloků. Často v instantní podobě nebo opražené na tuku.

VODA teplota – 22-50oC – čím obsahuje mouka více lepku, tím lze použít vodu o vyšší teplotě 24-30 % na mouku VEJCE v sušeném stavu 2-5 kusů na 1kg mouky

VÝROBA TĚSTOVIN

Těstoviny obsahují: 12% bílkovin 75% sacharidů 1% tuku 12% vody minerální látky ( vápník, fosfor, železo) vitamíny ( B1, B2, PP)

JAKOST hodnotí se senzoricky syrové a po uvaření za syrova : vzhled, tvar, barvu, průsvitnost, lom, hmatem hodnotíme vlastnosti povrchu ( pružnost, pevnost při ohýbání mezi prsty po uvaření : vůní, chuť, lepivost hodnocení laboratorní stanovuje se : vlhkost, kyselost, očkovitost (očka – zbytky obalových vrstev) zkoušky vaření doba potřebná k úplnému uvaření těstovin bobtnavost zvětšení objemu – kolikrát zvětší těstovina svůj objem vaznost množství vody, kterou těstovina při vaření přijala

Zajímavosti V dnešní době existuje až 600 druhů těstovin v různých barvách, velikostech a tvarech. V Itálii se ročně spotřebuje až 30kg těstovin na osobu. V České republice se spotřebuje 6,5kg na osobu za rok. Jsou vhodné pro osoby držící redukční dietu. Mohou se použít jako přílohy nebo zavářky do polévky, upravené sladkým nebo slaným postupem, vařené, zapékané, smažené,..

Kontrolní otázky 1. Z jakých surovin se vyrábí těstoviny? mouka, mléko, sádlo mouka, voda, vejce mouka, olej, máslo 2. Jak se nazývá mouka z kvalitní pšenice? sesmolina sedlina semolina 3. Čím docílíš, aby měly těstoviny zelenou barvu? sladkovodní řasou kapustou protlakem 4. Vyber které těstoviny řadíme mezi dlouhé? špagety mušle torteliny nudle lasaně vrtule kapsičky makarony

Návod na přípravu těstovin

Děkuji za pozornost V případě zájmů o informace i k jiným potravinám či v otázkách výživy mě můžete kontaktovat na Beruska.fialova@seznam.cz