autor Mgr. Alena Marková Projekt CZ.1.07/1.1.38/01.0015 Modul M6 Modernizace výukových metod při výuce odborných předmětů gastro a odborného výcviku autor Mgr. Alena Marková
Předmět: Technologie přípravy pokrmů Obor: Kuchař-kuchařka, Kuchař-číšník– III. ročník Téma: Studená kuchyně – Aspik, sýrové a další kusové výrobky Počet vyučovacích hodin: 2 Metody výuky: -Výklad doplněný vytvořenou prezentací s obrázky, opakování a porovnávání s činnostmi v praxi
Aspik Želatinu rozpustíme v teplém vývaru a zahřejeme na 70 C – nevaříme. Ochutíme solí, octem nebgo citronem, popřípadě bílým vínem. Na aspik pro leštění používáme na 1000g vody 70 – 100g želatiny. Koncentrovanou želatinu používáme jako tužidlo.
Výrobky v aspiku Kuřecí aspik s ovocem Šunkové rolky v aspiku Krevety ve smetanovém aspiku Rajčatový rosol se zeleninou Lososová pěna s kaviárem v aspiku
Sýrové výrobky Sýrová roláda Tvrdý sýr nahřejeme a vyválíme plát, který potřeme fáší a poklademe plátky šunky. Naneseme vrstvu žloutkové fáše s jemně krájeným Uherským salámem. Poklademe proužky mrkve a brokolice a stočíme. Zabalíme do folie a můžeme tvarovat pomocí různých forem.
Sýrové výrobky Plněný Hermelín Hermelín podélně rozkrojíme, vnitřek pomocí vypichovátka vydlabeme. Sýrovou hmotu utřeme s máslem, ochutíme ořechy. Hermelíny vyložíme plátky salámu a slepíme náplní. Plněné Hermelíny krájíme na 6-8 dílků, řez zastříkneme pěnou a dozdobíme.
Ostatní kusové výrobky Rostbífové rolky Šunková roláda Sýrové rolky Šunkové kornoutky s křenovou pěnou Paštičky z listového těsta Košíčky s krabím salátem
Test Popiš přípravu aspiku Jaké znáš výrobky z aspiku? Na co můžeme použít sýr ve studené kuchyni, uveď příklady Jaké znáš další kusové výrobky studené kuchyně?
Použité zdroje Vladimír Picka, Mistr kuchař. Soubor receptur výrobků studené kuchyně (vlastní kalkulace) Hana Sedláčková, Ladislav Nodl, Jaroslav Peterka, Tamara Starnovská: Technologie přípravy pokrmů 5, Nakladatelství Fortuna Praha Alena Marková, fotografie