Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Chuťovky, chlebíčky, obložená vejce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Chuťovky, chlebíčky, obložená vejce"— Transkript prezentace:

1 Chuťovky, chlebíčky, obložená vejce
Střední odborná škola Otrokovice Chuťovky, chlebíčky, obložená vejce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor Bc. Milena Michnová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-TE/3-SL-3/15 Název DUM Chuťovky, chlebíčky, obložená vejce Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Technologie Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: příprava výrobků studené kuchyně, chuťovky, chlebíčky, plněná vejce, obložená vejce. Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Chuťovky, chlebíčky, plněná vejce, obložená vejce Datum

3 Chuťovky, chlebíčky, obložená vejce
Náplň výuky Chuťovky Chlebíčky Obložená vejce

4 Chuťovky, chlebíčky Na přípravu chlebíčků a chuťovek používáme různé druhy pečiva a chleba, které krájíme do úhledných tvarů a nanášíme na ně potraviny a výrobky ve vhodných chuťových i barevných kombinacích. Rozdělujeme do několika kategorií, které nesou obvykle název po hlavní surovině. Pokud  připravujeme chlebíčky v kombinacích se studenými saláty, jsou tyto saláty více vázány majonézou či marinádou a tedy i hustší konzistence. Důležitá je účelnost – nejen musí vypadat hezky, ale host je musí dokázat sníst, po uchopení chlebíček se nesmí rozpadnout. Dělení Chlebíčky – jsou na více soust nebo jako samostatná svačina Kanapky – jsou na dvě sousta Chuťovky – je jedno sousto

5 Chuťovky – jednohubky Základem jednohubek je plátek rohlíku, vykrojené kolečko z bílého nebo tmavého chleba, ale může to být i krekr nebo jiné pečivo většinou kulatého tvaru. Některé chuťovky se obejdou zcela bez pečiva a mají například formu malé rolky. Podstatné je, aby velikost jednohubky odpovídala zhruba jednomu soustu. Jednohubky výborně doplní alkoholické i nealkoholické nápoje a příjemně připraví chuťové buňky hostů. Občerstvení ve formě jednoho sousta najdete na oslavách v mnoha zemích světa a díky inspiraci v některých z nich je nabídka chuťovek v našich krajích obzvláště pestrá.

6 Příklady chuťovek Obr. 2 Se salámem S olivou S klobásou S kaviárem
Se sardelkou Se sýrem Obr. 3 Obr. 6

7 Hmotnost chlebíčků je 60 – 80 gramů.
Chlebíčky Hmotnost chlebíčků je 60 – 80 gramů. Základ chlebíčků Tvoří nejčastěji z bílé veky nebo plátky toustového chleba krájené na 1 – 1,5 cm silné plátky. Podklad Různě ochucená másla, máslové pomazánky, majonézové saláty, pěny. Zdobení Uzeninové výrobky, tresčí játra, olejovky, sardelky, zelenina čerstvá i nakládaná, zelené natě. V současné době jsou módní obložené chlebíčky s jedním druhem pěny nebo pomazánky s jednoduchým zeleninovým obložením. Připravujeme i vegetariánské chlebíčky.

8 Příklady chlebíčků Vegetariánský S kaviárem S krabím S cikánskou
Obr. 10 Obr. 7 S cikánskou pečení S krabím salátem Obr. 11 Obr. 8 Se salámem Se sýrem Obr. 12 Obr. 9

9 Plněné vejce Vejce Připravujeme z vajec uvařených natvrdo.
Používáme vejce slepičí a křepelčí. Vychladnuté oloupané vejce rozkrajujeme zpravidla po délce. Z vařeného žloutku připravujeme žloutkovou fáš a plníme jí vejce. Doplňky a ozdoby Nejčastěji všechny druhy uzených ryb, kapary, kaviár – pravý i nepravý, mořské plody, tresčí játra. Zeleninu používáme čerstvou i konzervovanou. Jako podklad můžeme použít i různé druhy majonézových salátů.

10 Příklady plněných vajec
Se žloutkovou fáší S kaviárem Obr. 13 Obr. 16 Myslivecké vejce Vaječné mochomůrky Obr. 14 Obr. 17 Se šunkovou fáší Se sardelkou Obr. 15 Obr. 18

11 Obložená vejce Obyčejně se používají vajec uvařených natvrdo a půlených, na podkladu z různých majonézových salátů, jako je salát francouzský, vlašský, humrová majonéza a bývají přelité majonézovým přelivem. K oblíbené úpravě patří i vejce plněná, která jsou již náročnějším výrobkem studené kuchyně. Vejce bývají různě doplněna, a to kaviárem, lososem, šunkovou pěnou apod., různě obložena, např. plátkem rajčete, salátovou i kyselou okurkou, citrónem, hlávkovým salátem, aspikem, apod.

12 Ruské vejce Obr. 19 Na kopeček vlašského salátu položíme vařené vejce řezem dolů, přelijeme majonézovým přelivem a zdobíme plátky salámu a sterilovanou zeleninou. Podáváme s pečivem.

13 Kontrolní otázky Požadavky na výrobu chuťovek Příklady chuťovek
Požadavky na výrobu chlebíčků Výrobky plněných vajec Ruské vejce – postup výroby

14 Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní

15 Seznam použité literatury:
[1] Mikuláš Matejka, Irena Balagová, Technologie přípravy pokrmů 5, nakladatelství a vydavatelství IQ 147, spol. s.r.o. Praha, 2008, ISBN

16 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Chuťovky, chlebíčky, obložená vejce"

Podobné prezentace


Reklamy Google