Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel"— Transkript prezentace:

1 Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Střední odborná škola Otrokovice Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /3 Autor PaedDr. Pavel Kovář Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-IKT/2-VT-1/19 Název DUM Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Informační a komunikační technologie Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce s doplňujícím výkladem vyučujícího, Náplň: DUM hravou formou motivuje k dovednosti vyhledat informaci Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Data, propojení dat, Word, Excel Datum

3 Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Náplň výuky Zopakování základních pravidel pro tvorbu tabulky v prostředí MS-Excel Tvorba tabulky MS-Word – text bude doplněn vložením tabulky vytvořené v MS-Excel Aktivace služby datového propojení souborů Uložení a test propojení souborů

4 V programu MS-Excel utvořme jednoduchou tabulku,
viz obr. vlevo. Tabulku uložme pod názvem tab na známé místo; budeme ji potřebovat Jako zdroj dat v součinnosti s textovým editor MS-WORD. = SUMA(B2:F2) Klikni pro nápovědu Při ukládání souboru mějme kurzor na základní buňce [A,1] = SUMA(B2:B11)

5 Kurzor umístíme – patrně pod stávající text - tam, kde budeme očekávat levý horní roh tabulky. Při vkládání tabulky (je uložena jako tab1) Použijme rutinu Vložení – Objekt – Objekt. Rozevře se nabídkové okno, z něhož aktivujeme vložení hledané tabulky tab1. Pro snadnější pochopení vyvolej kliknutím zobrazení postupu:

6 Jádrem nastavení propojení dat obou aplikací je aktivace (zafajfkování) položky Propojit se souborem…

7 Počítač vypíše cestu k hledanému souboru a my – jako uživatelé
potvrdíme nastavení OK – propojení Tabulky a textu je aktivováno.

8 Text v aplikaci MS-Word jsme doplnili vloženou „excelovskou tabulkou“ – aktivováno propojení

9 Pokus: Tabulka i text jsou uloženy; MS-Excel i MS-Word vypneme. V prostředí Excelu změníme data v tabulce (viz obrázek) a nově upravenou tabulku uložíme. Změnil se nejen obsah tabulky (celkový součet je nyní 2 713), ale změnil se i její vzhled (z pestré tabulky jsme udělali jednobarevnou)

10 Přijměme aktualizaci propojených souborů – původní tabulka se změní podle našich úprav

11 Tabulka importovaná z MS-Excel se v prostředí MS-Word aktualizovala v souladu s posledními úpravami.

12 Kontrolní otázky: Co jsou to data – specifikuj na výpočetní techniku
Definuj obecně princip součtu v tabulce MS-Excel Popiš způsob provázání dat mezi programy Word a Excel

13 Seznam obrázků: Sejmuté obrazovky z programů Word a Excel

14 Seznam použité literatury:


Stáhnout ppt "Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel"

Podobné prezentace


Reklamy Google