Nutriční poradenství „I´ve experienced several different healing methodologies over the years – counseling, self-help seminars, and I´d read a lot – but.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Posouzení nepříznivé sociální situace
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Vlastní hodnocení Základní školy Chýnov, okres Tábor Zvolená oblast: Podpora školy žákům, spolupráce s rodiči, vliv vzájemných vztahů školy, žáků, rodičů.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
ZDRAVOTNÍ VÝCHOVA JEJÍ POSLÁNÍ A OBSAH
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
a jeho využití u klientů po CMP
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Klíčová otázka č. 4 Zaměstnanost a práce Pavel Pěnkava 26. – 27. listopadu 2014.
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Systém vzdělávání v komunitní péči a zajištění kvality poskytované zdravotní péče Michaela Hofštetrová Knotková.
Techniky projektového řízení
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
Ošetřovatelský proces
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Metodika nutričního poradenství
Personální mamagement
Hodnocení pracovníků.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Chudoba jako sociální problém
Model transkulturní péče
Případová studie Seminář 2014.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Nutriční poradenství.
Ošetřovatelský proces
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_18.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
PROCES NUTRIČNÍ PÉČE Mgr. Jana Stávková Léčebná výživa – podzim 2015.
Analýza účetní uzávěrky a závěrky ve vybraném podniku Autor bakalářské práce: Tereza Pálková Vedoucí bakalářské práce: Ing. Romana Píchová, DiS. Oponent.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Analýza hypotéčních úvěrů poskytovaných fyzickým osobám v České republice Autor bakalářské práce:Martina Šimková Vedoucí bakalářské práce:Ing. Robert Zeman.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Dopady účetní reformy veřejných financí v konkrétních podmínkách vybrané.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autor práce:
Michaela Hofštetrová Knotková
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Standardizace odborné zdravotní péče
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
KAZUISTICKÝ SEMINÁŘ.
Mgr. Jana Stávková Léčebná výživa – podzim 2014
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Obhajoba diplomové práce
Sociální šetření a legislativa
SPP728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými podzim 2010
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Účetní závěrka ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Průběh a evaluace poradenství – analytické výstupy
Typy pracoviště: Ambulantní složky
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Transkript prezentace:

Nutriční poradenství „I´ve experienced several different healing methodologies over the years – counseling, self-help seminars, and I´d read a lot – but none of them will work unless you really want to heal.“

Nutriční poradenství (NP) Neexistuje jedna metoda, jak v NP uspět Kde všude se řeší výživa? Co je nutriční poradenství? Je to proces… Čím je charakteristické? Spoluprácí…

Cíle poradenství zaměřeného na pacienta/klienta (vedoucí k dlouhodobým změnám ) 1.Zvýšit povědomí o rizicích spojených s výživou 2.Poskytnout znalosti o výživě 3.Zvýšit důvěru k možné změně 4.Zlepšit dovednosti udržet změny dlouhodobě 4 kroky: assess – advise – assist – follow-up posouzení – doporučení – podpora - sledování

Assess – posouzení/sběr informací Anamnéza: zdravotní, stravovací.. Odhodlanost ke změně: motivace, důvody proč Zkušenosti se změnou v minulosti: pozitivní a negativní Nástroje: používání otevřených otázek (př.)

Advise - doporučení Efektivní: - zdravotní přínos pro dotyčného - vědecky podložené - osobně přínosné

Assist - podpora Záleží na fázi změny - poskytnutí informací o výživě - vysvětlení mýtů - odůvodnění pořebných změn - doporučení realisticky optimistická a motivující

Follow up – sledování/ověřování Kontroly Úpravy strategií

PROCES NURIČNÍ PÉČE 1.ASSESSMENT - hodnocení 2.DIAGNOSES - diagnózy 3.INTERVENTION – zákrok/intervence 4.MONITORING AND EVALUATION – sledování a hodnocení

PROCES NURIČNÍ PÉČE 1.ASSESSMENT - zhodnocení 2.DIAGNOSES - diagnózy 3.INTERVENTION – zákrok/intervence 4.MONITORING AND EVALUATION – sledování a hodnocení

Nutrition assessment (NA) Získávání, ověření a výklad informací/hodnot pro vyhodnocení problému souvisejícího s výživou Složky: - lékařské závěry - antropometrie - stravovací zvyklosti - anamnéza -…životní styl Pomáhá určit nutriční diagnózu, cíle změny, typ nutriční intervence a formu sledování změn Vliv: rodinná konstelace, zaměstnání, socioekonomický status, vzdělání, kulturní a náboženské přesvědčení, fyzická aktivita, kognitivní schopnosti, bydlení …což je otázka: fyziologická, psychologická, sociální, kulturní a ekonomická

PROCES NURIČNÍ PÉČE 1.ASSESSMENT - zhodnocení 2.DIAGNOSES - diagnózy 3.INTERVENTION – zákrok/intervence 4.MONITORING AND EVALUATION – sledování a hodnocení

Nutrition diagnosis LÉKAŘSKÁ x NUTRIČNÍ (př. „selhání ledvin“ x „překročení příjmu draslíku“) Systém PES Problem/diagnoses Etiology/cause Signs and Symptoms/defining characteristics Př. P…nadváha E…souvisí s nadměrným příjmem energie S…záznam o konzumaci fast-foodu a s výsledným zvýšením tělesné hmotnosti za 3 měsíce o 5 kg

PROCES NURIČNÍ PÉČE 1.ASSESSMENT - zhodnocení 2.DIAGNOSES - diagnózy 3.INTERVENTION – zákrok/intervence 4.MONITORING AND EVALUATION – sledování a hodnocení

Nutrition intervention Goal setting = stanovení cílů (listening – questioning – accepting – clarifying – helping) Goal identification = ztotožnění s cíly (S.M.A.R.T.) Goal importance and acceptance = důležitost a přijetí cílů Goal analysis and overcoming obstacles = analýza cílů a překonání překážek Goal implementation = uskutečnění cílů

PROCES NURIČNÍ PÉČE 1.ASSESSMENT - zhodnocení 2.DIAGNOSES - diagnózy 3.INTERVENTION – zákrok/intervence 4.MONITORING AND EVALUATION – sledování a hodnocení

Nutrition monitoring and evaluation 1.Úspěch klienta v dodržování cílů a realizace nových stravovacích zvyklostí 2.Stupeň úspěchu v nutriční intervenci, zahrnující silné a slabé stránky 3.Dovednosti „sebeporadce“