Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Typy pracoviště: Ambulantní složky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Typy pracoviště: Ambulantní složky"— Transkript prezentace:

1 Metodika nutriční podpory: Nutriční monitorace, jednoduchá opatření, sipping V.Šmejkalová

2 Typy pracoviště: Ambulantní složky
interní, gastroenterologické, onkologické, chirurgické ………. nutriční ambulance Lůžková oddělení ARO, JIP, neurologie, interna, onkologie, kardiologie, LDN ……….

3 Personální zajištění nutriční péče
Pacient

4

5

6 Nechtěný váhový úbytek ( 5% za měsíc)
Nízká hodnota BMI Výrazné snížení POP Biochemické parametry

7 Včasná a účinná nutriční intervence by měla minimalizovat vznik nebo rozvoj malnutrice
1. Udržet dostatečný perorální příjem 2. Časné zahájení částečné nebo úplné EV / PV 3. Poskytnout plynulý přechod z EV / PV k běžné stravě.

8 Vyhodnocení aktuálních možností POP pacienta
Znát potřeby pacienta HB rovnice, indirektní kalorimetrie kontrola TH Vyhodnocení aktuálních možností POP pacienta bilance perorálního příjmu Individualizace diety

9 Rovnice dle Harrise – Benedicta Ž: BVE = 655+9,6. H+1,8. V-4,7
Rovnice dle Harrise – Benedicta Ž: BVE = 655+9,6 . H+1,8 . V-4,7 . R M: BVE = ,8 . H+5,0 . V-6,8 . R Celková potřeba energie: BVE + korekce na míru katabolismu

10

11

12 Dosažení vyrovnané N bilance
Výpočet dusíkové bilance Ztráty dusíku (g/24 hod.) = příjem N – výdej N výdej N = dU-urea (mmol/24 hod.) * 0, 1 g N = 6,25 g bílkovin 0,028 = přepočet z mmol urey na g N urey 4 = předpokládané neměřené ztráty N

13 Sledování a provádění záznamů Ošetřovatelský personál + rodina
Pacient + rodina Ošetřovatelský personál + rodina přesné odvažování porcí odhadem

14

15 / Formulář pro bilancování výživy Jméno pacienta: ¾ ½ ¼ Datum
Předepsaná výživa / EV, PV,dieta/ Skutečné množství podané výživy Skutečné množství diety Ostatní D.č. 2 Resourcedrink 3 ks Enterální výživa: Resourcedrink 1x Parenterální výživa: porce snídaně oběd večeře celá / nic

16 Individuální dieta ?? jednoduchá opatření vhodná volba = SIPPING
vyloučení špatně tolerovaných složek stravy, úprava stravy s ohledem na onemocnění, úprava konzistence stravy, zohlednit stravovací zvyklosti zařazení vhodných zdrojů k navýšení příjmu energie a B vhodná volba = SIPPING socioekonomický statut ( ambulantní pacient) zázemí stravovacího provozu ( hospitalizovaný pacient) spolupráce s rodinou x ošetřovatelským personálem

17 Jméno pacienta: Zahájení bilance:
příjem/červeně/ výdej/modře/

18 Všechna sledovaná data je nutné interpretovat spolu s vývojem laboratorních hodnot, hmotnosti a objektivním stavem pacienta. Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Typy pracoviště: Ambulantní složky"

Podobné prezentace


Reklamy Google