Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 23. 9. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_31_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Druhy přísudku Skladba věty.
Advertisements

32_04_25 Podmět Anotace Prezentace: Základní větný člen – podmět, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace, Český.
32_07_21 Věty jednočlenné a dvojčlenné
Podmět (Po) - opakování
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.18 Anotace: Prezentace je zaměřena na druhy přísudku. Obsahuje základní pravidla pro tvoření přísudku slovesného a jmenného se.
32_04_24 Přísudek Anotace Prezentace: Základní větný člen – přísudek, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace,
Větné členy a věty vedlejší podmět a přísudek
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Digitální učební materiál
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:5. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Rozvíjející.
Přísudek (Př) - druhy Přísudek, jehož základem je sloveso s plným významem, je přísudek slovesný – Přs. Přísudek může být vyjádřen také jménem (podstatným.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_27_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÝ EKVIVALENT
Druhy přísudku Český jazyk 2. stupeň ZŠ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_321_Větné členy AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
PŘÍSUDEK Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-28
Větné členy PŘÍSUDEK.
Přísudek.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _14_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _07_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_ INOVACE _11_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Vedlejší věta podmětná, přísudková
Základní větné členy Shoda přísudku s podmětem 6. ročník.
Skladba – základní skladební dvojice Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Věta jednočlenná, věta dvojčlenná, větný ekvivalent 7. třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
OP – VVP- HUM – CJL – PAV – L VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Základní větné členy: PODMĚT a PŘÍSUDEK Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Čj mluvnice ‒ VII. třída PODMĚT a PŘÍSUDEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického.
OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
OB – VVP- HUM – PAV - CJL – M –
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Podmětná a přísudková věta
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Věta dvojčlenná, věta jednočlenná, větný ekvivalent
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
PŘÍSUDEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_3B25Čj7_Slovesný rod
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Druhy přísudku Skladba věty.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Základní větné členy – přísudek
Transkript prezentace:

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_31_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání Vzdělávací obor: Jazyk a komunikace Tematický okruh: Výpověď a věta Téma: Syntax Metodický list/anotace: Procvičování s použitím interaktivní tabule, možno použít i jako test

SYNTAX PODMĚT, PŘÍSUDEK

1. VYPIŠTE VĚTY JEDNOČLENNÉ: A a) Petrovi mrzly ruce. b) Nelíbí se mi tam. c) Pavlovi se na táboře stýskalo. d) Bolí mě na prsou. B a) Daří se nám dobře. b) Nelíbí se mi to. c) Venku se setmělo. d) Bolí mě noha.

2. VYPIŠTE VĚTY SE VŠEOBECNÝM PODMĚTEM. A a) Před jídlem si vždy myji ruce. b) Zítra dávají Ordinaci. c) Neříkej mu to. B a) Vysílali to v televizi. b) Měli nám to říci. c) V cukrárně mají skvělé větrníky.

3. PŘÍSUDKY JMENNÉ SE SPONOU NAHRAĎTE PŘÍSUDKY SLOVESNÝMI: A a) Dědeček je vášnivý zahrádkář. b) Květiny ve váze byly zvadlé. c) Bratr je vášnivý sportovec. B a) Podlaha byla krásně lesklá. b) Petr je výborným fotbalistou. c) Ondřej Veselý byl hercem Jihočeského divadla.

4. PŘÍSUDKY SLOVESNÉ NAHRAĎTE PŘÍSUDKY JMENNÝMI SE SPONOU: A a) Na stěně v kuchyni visely fotografie. b) Petra rodiče rozmazlovali. B a) Na jabloni dozrávala jablka. b) Náš soused velmi lže.

5. VYJÁDŘETE PODMĚT INFINITIVEM: A a) Petra bavilo hraní společenských her. b) Bylo nutné rychlé ošetření zraněného. B a) Děti lákalo spaní pod širým nebem. b) Zabití užovky je trestné.

6. UVEĎTE PŘÍKLAD: A - PŘÍSUDKU JMENNÉHO BEZE SPONY B - PŘÍSUDKU CITOSLOVEČNÉHO

7. NAHRAĎTE VĚTU PŘÍSUDKOVOU JINÝM ZPŮSOBEM VYJÁDŘENÍ: A a) Petr byl, jako když nevidí. b) Eva byla, jako by ji někdo vyměnil. B a) Eva je, jako když se znovu narodila. b) Petr byl, jako když neslyší.

8. URČETE DRUH VEDLEJŠÍCH VĚT: A a) Kdo riskuje, nepatří mezi nás. b) Nejsem ten, kdo příliš riskuje. c) Eva je, jako když nemá všech pět pohromadě. B a) Petr není ten, kdo nepomůže. b) Snad se zjistí, kdo to prozradil. c) Eva je, jako by ji vyměnili.

1. VYPIŠTE VĚTY JEDNOČLENNÉ: A a) Petrovi mrzly ruce. b) Nelíbí se mi tam. c) Pavlovi se na táboře stýskalo. d) Bolí mě na prsou. B a) Daří se nám dobře. b) Nelíbí se mi to. c) Venku se setmělo. d) Bolí mě noha.

2. VYPIŠTE VĚTY SE VŠEOBECNÝM PODMĚTEM. A a) Před jídlem si vždy myji ruce. b) Zítra dávají Ordinaci. c) Neříkej mu to. B a) Vysílali to v televizi. b) Měli nám to říci. c) V cukrárně mají skvělé větrníky.

3. PŘÍSUDKY JMENNÉ SE SPONOU NAHRAĎTE PŘÍSUDKY SLOVESNÝMI: A a) Dědeček vášnivě zahradničí. b) Květiny ve váze zvadly. c) Bratr vášnivě sportuje. B a) Podlaha se krásně leskne. b) Petr výborně hraje fotbal. c) Ondřej Veselý hrál v Jihočeském divadle.

4. PŘÍSUDKY SLOVESNÉ NAHRAĎTE PŘÍSUDKY JMENNÝMI SE SPONOU: A a) Na stěně v kuchyni byly pověšené fotografie. b) Petr byl díky rodičům velmi rozmazlený. B a) Na jabloni byla dozrávající jablka. b) Náš soused je velký lhář.

5. VYJÁDŘETE PODMĚT INFINITIVEM: A a) Petra bavilo hrát společenské hry. b) Bylo nutné rychle ošetřit zraněného. B a) Děti lákalo spát pod širým nebem. b) Zabít užovku je trestné

6. UVEĎTE PŘÍKLAD: A PŘÍSUDKU JMENNÉHO BEZE SPONY PES PŘÍTEL ČLOVĚKA, MLADOST RADOST B PŘÍSUDKU CITOSLOVEČNÉHO ŽÁBA ŽBLUŇK DO LOUŽE. VRABCI FRNK NA STŘECHU.

7. NAHRAĎTE VĚTU PŘÍSUDKOVOU JINÝM ZPŮSOBEM VYJÁDŘENÍ: A a) Petr byl jako nevidomý. b) Eva byla jako vyměněná. B a) Eva byla jako znovuzrozená. b) Petr byl jako neslyšící.

8. URČETE DRUH VEDLEJŠÍCH VĚT: A a) Kdo riskuje, nepatří mezi nás. - podmětná b) Nejsem ten, kdo příliš riskuje. - podmětná c) Eva je, jako když nemá všech pět pohromadě. - přísudková B a) Petr není ten, kdo nepomůže. - přísudková b) Snad se zjistí, kdo to prozradil. - podmětná c) Eva je, jako by ji vyměnili. - přísudková