Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_05_Přísudek jmenný se sponou Autor Chňoupková Martina

2 Přísudek jmenný se sponou
Mgr. Martina Chňoupková

3 Přísudek jmenný se sponou:
vyjádřen tvarem neplnovýznamového (sponového) slovesa ve spojení se jménem sponová slovesa: být bývat stát se stávat se Velryba je savec. Sestra se stala managerkou.

4 POZOR v určitých případech mohou být sponová slovesa plnovýznamová, potom vyjadřují přísudek slovesný jednoduchý BÝT: zastupuje plnovýznam. sloveso (s PUM,PUČ): Byl jsem doma. protějšky k „mít“: Ten chleba už není X Ten chleba už nemáme. označení vlastníka: To kolo je Petra. existence: Atlantida byla. Čerti nejsou.

5 Rozlište přísudek jmenný se sponou a přísudek slovesný.
Koleno je rozbité. Maminka pracuje v hotelu Hilton, ona je recepční. Měsíc byl v úplňku. Ten dům je mé babičky. Kočka není ryba. Říká se, že blondýny jsou hloupé, což není pravda. Ten zedník je velice schopný.

6 Přísudky slovesné nahraďte jmennými se sponou:
Kamila studuje vysokou školu. Ing. Novák zastupuje ředitele. Hladina moře se modrala. Pepa hraje skvěle fotbal. Ondřej pracuje jako zedník. Oči se jí leskly. Soused odbírá Lidové noviny. Kamila je studentkou vysoké školy. Ing. Novák je zástupcem ředitele. Hladina moře byla modrá. Pepa je skvělým hráčem fotbalu. Ondřej je zedníkem. Její oči byly lesklé. Soused je odběratelem Lidových novin.

7 Přísudky jmenné se sponou nahraďte slovesnými.
Klára je učitelkou v mateřské škole. Jan Drda byl spisovatelem. Jágr je hráčem hokeje. Všichni byli šťastní. Sestra je malířkou obrazů. Obloha nad námi byla zatažená. Klára učí v mateřské škole. Jan Drda psal knihy. Jágr hraje hokej. Všichni se radovali. Sestra maluje obrazy. Obloha nad námi se zatáhla.

8 Učebnice strana 93, cvičení 2.
Domácí úkol: Učebnice strana 93, cvičení 2.


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google