BAKTERIE Evelina Wajtrová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘÍRODOPIS Bakterie – 6. ročník..
Advertisements

Vztahy mezi živočichy a rostlinami
M1: LESNICKÁ BOTANIKA BAKTERIE
Jednobuněčné organismy s nepravým jádrem
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Bakteriální onemocnění člověka
Bakterie.
BAKTERIE.
BAKTERIE.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
ŽÍJÍ MEZI NÁMI BAKTERIE
RISKUJ přírodopis 6 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
13.1 Pedosféra Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Autor: Mgr. Lenka Hrdá Pedosféra.
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Prokaryotní organismy Bakterie I. Systém bakterií systém založený na morfologických a fyziologických vlastnostech (např. charakter buněčné stěny, tvar.
CIZOPASNÍCI A PLOŠTĚNCI. Každý je má. Jsou na dveřních klikách, nákupních vozících, domácích zvířatech. Dokonce když si s někým potřesete rukou může do.
Bakterie. Jsou jednobuněčné organismy Stavba buňky bakterií – nakresli a popiš str. 30.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Bakterie. Malé organismy viditelné jen pomocí mikroskopu. Jsou to jednobuněčné organismy – jejich tělo je tvořeno jen jednou buňkou. Jsou jednodušší a.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Karolina Pátková Název : VY_32_INOVACE_7C_12_Téma_Člověk_a_zdraví.
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_16_Imunita Téma:
Bakterie VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10.
 Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb  Mgr. Dana Frimlová  Název projektu: Zlepšení podmínek výuky  Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.09/
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_01_Bakterie.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Lidská sídla Organismy provázející člověka. Mikroorganismy  Nejmenší organismy(mikroorganismy),které provázejí člověka jsou:  bakterie  viry  kvasinky.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Riskuj Přírodopis VI. třída.
Název projektu: Moderní škola
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola, Hradec Králové
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
BAKTERIE = jednobuněčné organizmy - typy bakterií: - kulovité – koky
Test Čtvrtek, 2.3..
BAKTERIE – nejstarší obyvatelé Země(po výkladu si zapiš do sešitu)
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Bakterie.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 114_Bakterie
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_102_Prvoci
VY_52_INOVACE_25_Jednobuněčné organizmy - bakterie - učební text
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Bakterie VY_32_INOVACE_44_Co jsou bakterie Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Ochrana zdraví, prevence
PROKARYOTICKÉ ORGANIZMY
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
VY_32_ INOVACE_ 01_ PŘÍRODOVĚDA 5
BAKTERIE.
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
Růst a vývoj člověka VY_32_INOVACE_07
ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A OTRAVY
Základní škola, Hradec Králové
Člověk a životní prostředí
Význam a zásady třídění organismů,
MIKROORGANISMY VIRY A BAKTERIE.
JEDNOBUNĚČNÉ ORGANISMY
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

BAKTERIE Evelina Wajtrová

BAKTERIE Jednobuněčné organismy s primitivním jádrem Bakterie je mikroorganizmus - lze je vidět jen pod mikroskopem Jsou nejrozšířenější skupinou organismů na zemi Vznikly cca 3 miliardami let p.ř.n.l Patřily k řetězci vývoje života na Zemi

DĚLENÍ BAKTERIÍ Bakterie se dělí do dvou skupin aerobní - potřebují kislík anaerobní - díky kyslíku umírují Mají omezené možnosti pohybu , a proto žijí většinou v hostitelském organismu. Pokud je soužití bakterií a jejich hostitele prospěšné = symbióza ( např.bakterie v zažívacím traktu krav – pomáhají rozkládat rostlinou potravu - trávu ) Pokud je je soužití bakterií a jejich hostitele neprospěšné = parazitují na hostitelském organizmu.

VÝZNAM BAKTERIÍ NEPROSPĚŠNÉ = patogeny PROSPĚŠNÉ infekční onemocnění u lidí a zvířat PROSPĚŠNÉ Podílejí se na tvorbě humusu tím, že rozkládají zbytky rostlin a živčichů Lze je využít i v průmyslu - hlavně potravinářském (výroba sýrů, kvašení)

VÝSKYT Žijí všude kolem nás Ve vodě V půdě V ovzduší i na povrchu i uvnitř organismů Dokáží přežít v extrémních podmínkách např. vesmír, 100 stupňů celsia apod.

TVAR A MNOŽENÍ BAKTERIÍ Podle tvaru dělíme bakterie na: 1) kulaté koky 2) tyčinkovité bacily 3) zahnutá vibria 4)šroubovicové spirili Většina bakterií se množí dělením, dokáží přežít v nepříznivých podmínkách i tisíce let.

VĚDA Studiem bakterií - věda bakteriologie Jejím zakladatelem Robert Koch

OCHRANA PŘED NEVIDITELNÝMI NEPŘÁTELI způsobují mnoho onemocnění např.tetanus, žloutenka, angína, cholera….. přenášet - např.kašláním, špatnou hygienou….. Prevence před nákazou: dodržování hygienických pravidel(mytí rukou, potravin,správná příprava jídel, např vajíčka), větrání prostorů, pobyty na horách Tyto nemoci se léčí léky – antibiotika očkování (tetanus, žloutenka)

ZDROJE Učebnice Přírodověda Encyklopedie – Svět vědění internet/ www.biologie.webz.cz www.wikiskripta.eu, www.biotox.cz

ZÁPIS