Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A OTRAVY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A OTRAVY"— Transkript prezentace:

1 ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A OTRAVY
P. Pechová, 2012

2 Alimentární nákazy a otravy
choroby způsobené požitím závadných potravin onemocnění způsobují mikroorganismy (bakterie, viry), prvoci a červi vstupní branou je zažívací ústrojí zdrojem může být člověk(nemocný, rekonvalescent, bacilonosič), zvíře a vnější prostředí cesta nákazy – přímá (znečištěné ruce) nepřímá (nakažené potraviny, voda, znečištěné předměty)

3 Druhy nákaz žloutenka typu A úplavice salmonelóza břišní tyfus
roup dětský, škrkavka, tasemnice

4 Druhy otrav z hub (muchomůrky)
těžkými kovy (rtuť, olovo – mořské ryby) botulotoxin (klobásový jed) mykotoxiny (plísně) stafylokok (hnisavá rána, angína)

5 Prevence - ochrana dbáme na zdravotní nezávadnost potravin
dodržujeme hygienu při zpracování surovin chráníme potraviny před škůdci dbáme na osobní hygienu dodržujeme zásady úklidu dezinfekce, dezinsekce, deratizace

6 Kontrolní otázky: Čím se zabývá hygiena výživy a proč je důležitá?
Co je dezinfekce a jakými prostředky se provádí? (použijte internet) Jakým způsobem dbáme na osobní hygienu?

7 Použité zdroje ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. praha: parta, 2002, ISBN PETWOE. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ONDERWIJSGEK. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A OTRAVY"

Podobné prezentace


Reklamy Google