Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bakteriální onemocnění člověka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bakteriální onemocnění člověka"— Transkript prezentace:

1 Bakteriální onemocnění člověka

2 Bakterie obecně Jsou prokaryotické organizmy. Jejich buňky jsou charakteristické peptidoglykanovou buňéčnou stěnou. Jsou nalezitelné téměř všude (ve vodě,půdě,ovzduší i v symbióze s jinými organizmy). Jsou to nejrozšířenější organizmy na světě.

3 Tvary bakterií Nejběžnější jsou kokové bakterie.
Mezi ně patří koky,diplokoky,pneumokoky(tj. obalený diplokok),stafylokoky,streptokoky,sarciny,tetrakoky. Tyto bakterie mají kulovitou strukturu. Dalšín typem jsou tyčinkovité bakterie.Mezi tyto bakterie řadíme: oválné bakterie,bacilus,diplobacilli,palisády,streptobacilli. Existují ještě speciální druhy bakterií jako vibria,monotrichia,spirila,vláknité a spirocheta.

4 Bakterie škodlivé pro člověka
Anthrax Tetanus Tyfus Mor Cholera

5 Anthrax Nemoc primárně objevená u hospodářských zvířat,ale způsobuje těžké onemocnění i u člověka.Nemoc se může rozvinout do jedné ze tří variant: plicní anthrax-vysoká úmrtnost střevní anthrax-mírnější průběh kožní anthrax Častá náplň biologických zbraní.

6 Tetanus Nebezpečné onomocnění vyvolané bakterií Clostridium tetani. Způsobuje silné křeče a ztrátu koordinace pohybů,protože vylučují toxiny které blokují uvolnění svalového stahu. Proti ní je v Čr celoplošné očkování.

7 Tyfus Nebezpečné onemocnění. V překladu znamená zakalené vědomí. Má tři varianty: břišní tyfus skvrnitý tyfus návratný tyfus

8 Mor Težká nemoc , která trápila lidstvo v minulosti. Způsobuje ho bakterie Yersinia pestis. Je vysoce nakažlivý a útočí ve vlnách. Onemocnění má dvě formy: plicní té se také říká černá smrt. bubonická (přenášejí blechy)

9 Cholera Těžké průjmové onemocnění, které vyvolává bakterie Vibrio cholerae. Nejčastěji se přenáší znečistěnou vodou. Rozvinutá choroba způsobuje ztrátu tělesné vody (až 25 litrů denně). Léčí se antibiotiky,při lehčích případech stačí dostatečný přísun tekutin.

10 Mutace bakterií Je velice nebezpečná hlavně při velkém výskytu smrtelné bakterie , která si může vytvořit protilátky proti účinné látce a musí se hledat jíná. Např. staphylococus aureus


Stáhnout ppt "Bakteriální onemocnění člověka"

Podobné prezentace


Reklamy Google