Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lidská sídla Organismy provázející člověka. Mikroorganismy  Nejmenší organismy(mikroorganismy),které provázejí člověka jsou:  bakterie  viry  kvasinky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lidská sídla Organismy provázející člověka. Mikroorganismy  Nejmenší organismy(mikroorganismy),které provázejí člověka jsou:  bakterie  viry  kvasinky."— Transkript prezentace:

1 Lidská sídla Organismy provázející člověka

2 Mikroorganismy  Nejmenší organismy(mikroorganismy),které provázejí člověka jsou:  bakterie  viry  kvasinky  plísně  prvoci

3  Někteří z nich žijí uvnitř lidského těla nebo na jeho povrchu.  Zdravý člověk žije s řadou těchto mikroorganismů bez jakýchkoliv obtíží v přirozené rovnováze-a některé jsou dokonce velmi důležité pro jeho zdraví.  Jiné mikroorganismy jsou naopak nebezpečné protože vyvolávají nemoci(jsou patogenní).Vyvolání nemoci se říká infekce.Rychlé šíření infekce je epidemie.

4 Bakterie  Uvnitř lidského těla žijí různé bakterie  Některé z nich pomáhají člověku trávit potravu a produkují vitaminy.  Jiné žijí v lidském těle,aniž mu zjevně prospívají.  Bakterie jsou všudypřítomné.  Poznali jsme je ve vodě,v půdě,jsou i v ovzduší kolem nás.

5  Škodlivé bakterie se v těle napadeného organismu rychle množí  Vyvolávají v těle různé odezvy jako horečku,bolesti v krku nebo průjmy  Mezi běžné bakteriální nemoci u nás stále patří angína nebo zápal plic  Bakterie způsobují i pohlavní nemoci jako kapavku a syfilis a jsou i příčinou moru nebo cholery

6 Viry  Ještě jednodušší formy života než bakterie jsou viry  Viry vyvolávajív těle změny v životních dějích,způsobují onemocnění, např.:  Chřipku,rýmu,neštovice,dětskou obrnu,zarděnky,příušnice a také chorobu AIDS  Zdravé tělo se onemocnění brání,napříkladvytváří protilátky.

7  Člověk,který má v těle dost protilátek,je proti nákaze odolný čili má dobrou imunitu.  Někdy se očkováním dodávají do těla již hotové protilátky,které zamezují onemocnění.  Člověk tak získává odolnost uměle na různě dlouhou dobu.

8 Bakterie v těle


Stáhnout ppt "Lidská sídla Organismy provázející člověka. Mikroorganismy  Nejmenší organismy(mikroorganismy),které provázejí člověka jsou:  bakterie  viry  kvasinky."

Podobné prezentace


Reklamy Google