LISTOPAD Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průlet liturgickým rokem
Advertisements

Rok a jeho měsíce DUM 11/1 Čas.
Vypracoval: Michal Klaus
BŘEZEN měsíc knihy Mgr. Michal Oblouk.
Ř Í J E N Mgr. Michal Oblouk.
Svatá Kateřina má svátek 25.listopadu.
Příbuzenské vztahy v dějinách
Pilátová Gabriela, 8.B, školní rok 2013/2014
Téma: Dějiny s osobnostmi
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Čtvero ročních období.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Státní symboly a státní svátky ČR
ANEŽKA ČESKÁ ( až 1211 – ) Karel Bušta Sexta.
LIDÉ A ČAS KALENDÁŘNÍ ROK.
Zpracovala Mgr.Jindra Chejnová,
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vánoční zvyky v Maďarsku
PROSINEC Mgr. Michal Oblouk.
Průlet liturgickým rokem
MARIE TEREZIE RODINA HANI a ANI.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
ČR – DEMOKRATICKÝ PRÁVNÍ STÁT
Pet Shop Pranostiky☺.
Roční období Název školy:
Opakování Doba husitská
Svatá Anežka Česká.
Výukový prográmek pro děti 2.třídy ZŠ Roční období
Velká francouzská revoluce
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
Název školy: ZŠ Pardubice - Spořilov Autor: Renáta Pasovská Název: VY_32_INOVACE_VYUŽITÍ AKTUÁLNÍHO DĚNÍ V PŘEDMĚTU_13. SV.MARTIN Téma: SV. MARTIN Číslo.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM Listopad - Advent Popis Popis, zvyky,
LÉTO. Č ERVEN je šestý měsíc v roce, má 30 dní. 21. června začíná na severní polokouli léto. Jméno červen je odvozová- no rozmanitě, např. z červenání.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: květen 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
LISTOPAD Mgr. Michal Oblouk.
PRŮBĚH 1. SVĚTOVÉ VÁLKY V PŘEHLEDU
Hmotná kultura a každodenní život III
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Dana Motyčková Číslo
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
ROČNÍ OBDOBÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
VY_32_INOVACE_43B_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Jaro. Jaro JARO jarní rovnodennost měsíce: březen duben květen.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16-14_ Poslední Přemyslovci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2013 Ročník
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
DUM I. / 15. roční období Bc. Zdeněk Klíma.
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.1 ROK a ROČNÍ OBDOBÍ fotografie - vlastní.
Rok v jeho proměnách a slavnostech
PODZIM STÁTNÍ SVÁTKY.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Přehled významných panovníků
PŘEDVÁNOČNĺ NÁLADA ADVENT :28:39.
Marie Curie Sklodowska
Transkript prezentace:

LISTOPAD Mgr. Michal Oblouk

PRANOSTIKY Teplý říjen - studený listopad. V listopadu hřmí - sedlák vesnou sní. Když ještě v listopadu hřmívá, úrodný rok nato bývá. Listopadové hřmění pšenici ve zlato mění. Když krtek v listopadu ryje, budou na vánoce létat komáři. Stromy-li v listopadu kvetou, sahá zima až k létu. Padá-li listí v listopadu, jistě brzy přijde led, ale dlouho nepobude. Když dlouho listí nepadá, tuhá zima se přikrádá. Když se v listopadu hvězdy třpytí, mrazy se brzo uchytí. Studený listopad - zelený leden. Listopadové sněžení neškodí vůbec osení. Jestliže sníh listopadový dlouho zůstane, více než hnůj polím prospěje. Když napadá sníh na zelené listí, bude tuhá zima. V listopadu příliš mnoho sněhu a vody, to známka příští neúrody. Jaké povětří jest v listopadu, takové má býti měsíce března roku budoucího. Jaký listopad, takový březen.

1. LISTOPADU Všech svatých 1781 patent císaře Josefa II. zrušil nevolnictví v Českých zemích Den Všech svatých je poslední, který léto zahání. Je-li o Všech svatých léto, bývá o Martině zima; je-li zima o Všech svatých, bývá o Martině léto. Když o Všech svatých zima nemá moci, tak o svatém Martině o půlnoci. Nepřijde-li sníh na Vše svaté v noci, přijde o svatém Martině se vší mocí. O Všech svatých větry-li jsou, znamenají zimu proměnlivou; přijdou-li ale s Ondřejem, dobré zimy se nadějem. Jak na Vše svaté, tak měsíc po nich. Jíní o všech svatých věští tuhé mrazy o vánocích. Je-li tříska ze zeleného buku na den Všech svatých vyťatá suchá, následuje zima mírná; je-li vlhká, následuje zima mokrá. Je-li Všech svatých bouřka, bývá zima měnivá; je-li suchá z buku tříska, často v zimě pršívá.

2. LISTOPADU 1755 Památka zesnulých – dušičky * Marie Antoinetta dcera Marie Terezie francouzská královna, manželka Ludvíka XVI. popravena za Velké francouzské revoluce Památka zesnulých – dušičky Když na Dušičky jasné počasí panuje, příchod zimy to oznamuje.

7. LISTOPADU 1811 1867 * Karel Jaromír Erben český spisovatel, sběratel lidové slovesnosti 1867 * Maria Curie-Sklodowska polsko-francouzská vědkyně, nositelka Nobelovy ceny za fyziku a chemii objevitelka radia a polonia

8. LISTOPADU 1620 bitva na Bílé hoře české stavovské vojsko poraženo katolickou armádou Na Bohumíra příroda k spánku se ubírá.

10. LISTOPADU 1483 * Martin Luther německý teolog, kazatel a reformátor zakladatel protestantismu

11. LISTOPADU Den válečných veteránů 1821 * Fjodor Michajlovič Dostojevskij ruský spisovatel a filozof Sv. Martin patron vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů peče se martinská husa Na svatého Martina bývá dobrá peřina. Na svatého Martina kouřívá se z komína. Svatý Martin přijíždí na bílém koni. Martin a Kateřina na blátě - vánoce na ledě. Martinův led bude vodou hned. O Martině po ledu - o vánocích po blátě. Jaký den svatého Martina, taková též bude zima. Je-li zamračeno na svatého Martina, bude zima levná; je-li jasno, bude zima tuhá.

13. LISTOPADU Sv. Anežka Česká Mezinárodní den nevidomých dcera krále Přemysla Otakara I. abatyše kláštera Na Františku organizovala chudinskou a nemocniční péči 12. 11. 1989 ji papež Jan Pavel II. svatořečil Mezinárodní den nevidomých Den památky padlých

14. LISTOPADU 1907 Světový den diabetu * Astrid Lindgrenová švédská spisovatelka, autorka knih pro děti Světový den diabetu

16. LISTOPADU 1810 Mezinárodní den tolerance * Karel Hynek Mácha český básník Mezinárodní den tolerance Na svatého Otomara neuvidíš komára.

17. LISTOPADU Den boje za svobodu a demokracii Mezinárodní den studentstva 1939 – uzavřeny české vysoké školy, vedoucí představitelé vysokoškoláků byli zatčeni a 9 popraveno, 1200 českých studentů bylo odvlečeno do koncentračních táborů 1989 – brutální zásah policie proti studentské demonstraci v Praze vyvolal tzv. Sametovou revoluci

18. LISTOPADU 1852 * Mikoláš Aleš český malíř a ilustrátor

22. LISTOPADU 1963 – v texaském Dallasu byl zavražděn americký prezident J. F. Kennedy Svatá Cecílie sněhem pole kryje.

25. LISTOPADU Světový den proti násilí na ženách Sv. Kateřina je patronkou panen, učenců, studentů a učitelů, kolářů, námořníků a tiskařů, dále ochraňuje úrodu, pomáhá při migréně a nemocech jazyka a také při hledání utonulých o Kateřinině slavnosti končila pastva, na dvorech začínali se stříháním ovcí, pro děvečky a čeledíny byl svátek svaté Kateřiny dnem, kdy dostávali mzdu a mohli měnit dvůr Na svatou Kateřinu schováme se pod peřinu. Svatá Kateřina přichází bíle oděna. Hrozí-li Kateřina sněhem, přinese jej Ondřej. Sníh na svatou Kateřinu věští vysoké obilí. Jaká svatá Kateřina, taková je celá zima. Martin a Kateřina na blátě - vánoce na ledě. Chodí-li svatá Kateřina po ledě, chodí svatý Štěpán po blátě. Jaké počasí na svatou Kateřinu, takové jest v příštím lednu. Kateřina na blátě, Vánoce na ledě.

26. LISTOPADU 1974 * Roman Šebrle český atletický vícebojař, světový rekordman a olympijský vítěz v desetiboji z roku 2004

29. LISTOPADU 1378 zemřel Karel IV., český král 1780 zemřela Marie Terezie, královna uherská a česká Mezinárodní den solidarity s palestinským lidem Na Saturnina skučí meluzína.

30. LISTOPADU 1835 Sv. Ondřej * Mark Twain americký spisovatel apoštol, bratr sv. Petra patron Rumunska, Ruska, Skotska, rybářů, horníků, provazníků a nevěst Na svatého Ondřeje konec pocení. Na svatého Ondřeje se někdy člověk ohřeje. Hrozí-li Kateřina sněhem, přinese jej Ondřej. Když na Ondřeje sněží, sníh dlouho poleží. Sníh na svatého Ondřeje, žitu velmi prospěje. Poletují-li na svatého Ondřeje včely, bude neúrodný rok. Má-li Ondřej na stromech kapky, bude příští rok hodně ovoce. Svatý Ondřej dělá led a svatý Jiří jej láme.

ADVENT začátek církevního roku a příprava na Vánoce začíná 1. nedělí adventní (mezi 27. 11. a 3. 12.), končí západem slunce Štědrého večera doba zklidnění symbolem je adventní věnec ozdobený čtyřmi svícemi podle počtu adventních nedělí (železná, bronzová, stříbrná, zlatá)

ZDROJE http://www.alena.ilcik.cz/05adamov.php http://pranostiky.wz.cz/php/prans.php?mid=11 http://cs.wikipedia.org/wiki/Nevolnictv%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Marie_Antoinetta http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Jarom%C3%ADr_Erben http://cs.wikipedia.org/wiki/Maria_Curie-Sk%C5%82odowska http://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_na_B%C3%ADl%C3%A9_ho%C5%99e http://cs.wikipedia.org/wiki/Fjodor_Michajlovi%C4%8D_Dostojevskij http://cs.wikipedia.org/wiki/Martin_z_Tours http://cs.wikipedia.org/wiki/Sv._Ane%C5%BEka_%C4%8Cesk%C3%A1 http://cs.wikipedia.org/wiki/16._listopad http://cs.wikipedia.org/wiki/Mikol%C3%A1%C5%A1_Ale%C5%A1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Atent%C3%A1t_na_Johna_Fitzgeralda_Kennedyho http://cs.wikipedia.org/wiki/Kate%C5%99ina_Alexandrijsk%C3%A1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Mark_Twain http://cs.wikipedia.org/wiki/Svat%C3%BD_Ond%C5%99ej http://cs.wikipedia.org/wiki/Advent http://cs.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther http://cs.wikipedia.org/wiki/Astrid_Lindgrenov%C3%A1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_IV. http://cs.wikipedia.org/wiki/Marie_Terezie http://cs.wikipedia.org/wiki/Roman_%C5%A0ebrle