Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LÉTO. Č ERVEN je šestý měsíc v roce, má 30 dní. 21. června začíná na severní polokouli léto. Jméno červen je odvozová- no rozmanitě, např. z červenání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LÉTO. Č ERVEN je šestý měsíc v roce, má 30 dní. 21. června začíná na severní polokouli léto. Jméno červen je odvozová- no rozmanitě, např. z červenání."— Transkript prezentace:

1 LÉTO

2 Č ERVEN je šestý měsíc v roce, má 30 dní. 21. června začíná na severní polokouli léto. Jméno červen je odvozová- no rozmanitě, např. z červenání ovoce a jahod v tomto měsíci, od červů, kteří v tomto období dělají škody zvláště na ovoci, sbírání červce, hmyzu, ze kterého se vyrábělo barvivo. Významné dny: 1.červen - Mezinárodní den dětí 5. červen - Světový den životního prostředí

3 10. červen - vyhlazení obce Lidice (1942) 14. červen - Světový den dárců krve 21. červen - nastává letní slunovrat 23. červen - Mezinárodní olympijský den 24. červen – Vyhlazení vesnice Ležáky (1942) Pranostiky:  O svatém Norbertu chladna jdou ke čertu.  Medardova kápě - čtyřicet dní kape.  Svatá Tonička mívá často uplakaná očička.  Na svatého Antonína broušení kos započíná.  O svatém Vítě půl zrna v žitě.

4  Na svatého Aloise poseč louku, neboj se!  Na svatého Jana otvírá se létu brána.  Svatý Ivan bývá plačtivý pán.  Jaké počasí se na Ladislava obje- vuje, takové se sedm neděl ukazuje.  Na Petra a Pavla den jasný a čistý, rok úrodný bude jistý.

5 Č ERVENEC Červenec je sedmý měsíc v roce. Má 31 dní. Tento měsíc patří do velkých letních prázdnin všude tam, kde je v červenci léto. Významné dny: 5. červenec - Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje 6. červenec - Den upálení mistra Jana Husa 9. červenec – Mezinárodní den vězňů

6 Pranostiky:  Prokop – zelí okop!  Zapláče-li Markéta, bude dešťů dosyta.  Tři dni před Jakubem jasné, urodí se žito krásné.  Svatá Anna - chladno zrána.  Od svatého Ignaca – léto sa obracá.

7 S RPEN je osmý měsíc v roce. České jméno pochází pravděpo- dobně od slova srp, což býval hlavní nástroj užívaný při sklizni obilí (tedy při žních), žně pak obvykle končily právě v osmém měsíci kalendářního roku. Významné dny: 6. srpen - Světový den boje za zákaz jader. zbraní

8 12. srpen - Mezinárodní den mládeže Pranostiky:  Parno na Dominika zvěstuje tuhou zimu.  Jak Vavřinec navaří, tak se podzim podaří.  Od svatého Bartoloměje slunce již tolik nehřeje.  Svatý Augustýn udělá z tepla stín.


Stáhnout ppt "LÉTO. Č ERVEN je šestý měsíc v roce, má 30 dní. 21. června začíná na severní polokouli léto. Jméno červen je odvozová- no rozmanitě, např. z červenání."

Podobné prezentace


Reklamy Google