CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.04 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 3.Sada – předmět – Zařízení provozoven Tématická oblast : odbytové a ubytovací střediska z ŠVP E/02 Autor: Jindřich Joska Vytvořeno: září 2012 – leden 2013 DUM č.4 Pravidla používání inventáře Použité zdroje uvedeny na konci DUM Anotace 1.Tento materiál slouží jako doplňující a přípravná část, při výuce ZP v 2. ročníku třídy PVS. Svoji strukturou a obsahem odpovídá kladeným požadavkům na tyto žáky, dle ŠVP 2.Očekávaný výstup pro žáka – žák porozumí rozdílům a pravidlům v používání inventáře – odbytové středisko Tyto materiály byly vytvořeny za podpory spolufinancování projektu EU
Inventář rozumíme předměty, které se užívají při práci na úseku obsluhy. Obsluhující ho musí umět správně používat, ale také ošetřovat, udržovat a chránit před poškozením
Rozdělení inventáře Malý stolní inventář Je to inventář, který je většinou na stole Velký stolní inventář Textilní, porcelánový, kovový, skleněný, ostatní
Ošetřování kovového inventáře Tento inventář používáme jenom příležitostně a před oxidací ho chráníme zabalením do fólie. Mísy chráníme před účinky vajec a kyselin a to tak, že používáme skleněné vložky, nebo papírovou podložku, nebo neutrální surovinu jako je list salátu, pečivo atd.. Stříbrný inventář vyvaříme ve vodě se sodou a hliníkovou destičkou, přeleštíme kašičkou z plavené křídy a vyleštíme. Ukládáme suché
Ošetřování textilního inventáře Svěřujeme odborným firmám (prádelna) Odstraníme prach Neotáčíme špinavé ubrusy Třídíme
Ošetřování porcelánového inventáře Dbáme aby se neotloukl (vyřadíme) Používáme automatickou myčku s leštidlem Ukládáme tak, aby se neusazoval prach
Ošetřování skleněného inventáře Stejné jako porcelánového inventáře + přeleštění
Ošetřování dřevěného inventáře Od prachu Co nepřichází do styku s potravinou tak - DIAVA
Ošetřování ostatního inventáře Dle návodu k němu uloženého. Např. umělohmotné židle, odmašťovacím saponátem.
Použité zdroje: Učebnice – Zařízení provozoven v kostce, autor František Cón, nakladatelství Ratio, 2005