Vesmír a sluneční soustava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
VY_32_INOVACE_12_32_SLUNCE – PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Planety sluneční soustavy
Planetky, měsíce planet
SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
Sluneční soustava.
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
Sluneční soustava Slunce
Planety sluneční soustavy
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Počítačová soutěž Počítač je můj kamarád
Sluneční soustava Noemi Svobodová.
Sluneční soustava 5. ročník
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce, ve které se nachází naše domovská planeta Země.
Velké planety Plynní obři
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F25/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Plynné planety Autor: Bc.
Autoři : Tadeáš, Barča, Andrej, Patrik Název skupiny : JÁDROVCI.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Vesmír.
Vesmír.
VesmírVesmír Je nekone č ní sv ě t. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce, ve kterém se nachází naše.
Planetky, měsíce, komety, meteory
Planety.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Planety sluneční soustavy
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
Planety sluneční soustavy
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
VESMÍR A MY Radek Šipka.
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 19.
VY__III/2__INOVACE__203 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_14 II Planety sluneční soustavy.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl. 13_Sluneční_soustava.
Uran, Neptun GalaxyTrip. Uran ● Doba oběhu okolo Slunce je 84 let ● Průměr planety je km ● Plynný obry a společně s Neptunem i mezi tzv. ledové.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Planety sluneční soustavy
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Název : VY_32_inovace_08 - PŘ – SLUNEČNÍ SOUSTAVA
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Mgr. Jiří Kliner 8. ročník Cestování vesmírem s rovnicemi Červen 2012
Sluneční soustava.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Planeta Sluneční Soustavy
Transkript prezentace:

Vesmír a sluneční soustava Michaela Vašková 2.L

Vesmír Vesmír či kosmos Vesmír tvoří galaxie, planety, měsíce a další tělesa, rozptýlená v nepředstavitelně velkém prostoru. Galaxie je shluk miliónů hvězd. Naše galaxie má tvar spirály  a jmenuje se Mléčná dráha. Za jasných nocí můžeme vidět tisíce hvězd, které vypadají jako mrkající světélka. Dobře viditelný bývá měsíc, občas můžeme spatřit i pět planet naší sluneční soustavy: merkur, Venuši, Mars, jupiter a Saturn. Planety neblikají, ale podobají se malým světelným diskům. Země je od Slunce vzdálena 149 kilometrů, je tedy třetí nejbližší planetou Slunce. Lidé se odpradávna zajímali o věci, které viděli na obloze. Avšak teprve nedávno vědci vyvinuli tak vyspělou techniku, že bylo možné vyslat do vesmíru člověka.

Sluneční soustava: je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce, ve kterém se nachází naše domovská planeta Země. Systém tvoří především 8 planet, 5 trpasličích planet(Ceres, Pluto, Makemake, Eris a Haumea) , přes 150 měsíců planet a další menší tělesa jako planetky, komety, meteoroidy apod.

Merkur: Merkur je Slunci nejbližší a současně i nejmenší planetou sluneční soustavy Jeho oběžná dráha je ze všech planet nejblíže ke Slunci Kolem slunce oběhne za 88 dní.  Protože je merkur nejblíže  ke slunci ,je mimořádně horký.Jeho povrch je pokryt tisíci krátery, takže je podobný měsíci.

Venuše: Venuše je druhá planeta od Slunce ve sluneční soustavě. Je pojmenovaná po římské bohyni lásky Velikostí a hrubé skladby se velmi podobná Zemi; někdy se proto nazývá „sesterskou planetou“ Země. Okolo Slunce oběhne jednou za 224,7 pozemského dne Venuše je zcela zakryta vrstvou husté oblačnosti, která nedovoluje spatřit její povrch v oblasti viditelného světla.

Země: Země je třetí planeta sluneční soustavy v soustavě jediné planetární těleso, na němž je dle současných vědeckých poznatků potvrzen život Díky: Vodě která zabírá 71% povrchu Země a je jedinou planetou sluneční soustavy, která má na povrchu vodu v kapalném stavu, také díky ozonové vrstvě která nás chrání před některým slunečním zářením, také díky dostatku kyslíku Země vznikla podobně jako ostatní planety slunečního systému přibližně před 4,6 miliardami let

Mars: Mars je čtvrtá planeta sluneční soustavy, druhá nejmenší planeta po Merkuru. Je pojmenována po římském bohu války Martovi Má dva měsíce nepravidelného tvaru pojmenované Phobos a Deimos.

Jupiter: Jupiter je největší planeta sluneční soustavy, v pořadí pátá od Slunce. Planeta je pojmenována po římském bohu Jovovi Okolo planety se nacházejí slabé prstence, současně ho obklopuje silné radiační pole

Saturn Saturn je šestá, po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. Planeta byla pozorována již starověkými astronomy a byla pojmenována po římském bohu Saturnovi Saturn patří mezi velké plynné obry, pro které je typické, že nemají pevný povrch, ale pouze hustou atmosféru Saturn je znám svou mohutnou soustavou planetárních prstenců, které jsou viditelné ze Země i malým dalekohledem. Vedle prstenců, které se značí velkými písmeny latinské abecedy, obíhá kolem planety také početná rodina měsíců, jichž je k roku 2009 potvrzeno 62

Uran Uran je sedmá planeta od Slunce, třetí největší a čtvrtá nejhmotnější planeta ve sluneční soustavě. Řadí se mezi plynné obry a společně s Neptunem i mezi tzv. ledové obry. Jméno má po řeckém bohu Úranovi, bohu nebes Zvláštností Uranu je sklon jeho rotační osy: osa leží téměř v rovině, ve které planeta obíhá.

Neptun Neptun je osmá a od Slunce nejvzdálenější planeta sluneční soustavy Neptun má charakteristicky modrou barvu, která je zapříčiněna přítomností většího množství metanu v atmosféře Vnitřní stavba planety je spíše kamenitá a navíc obohacená vodním ledem. Planeta byla objevena v roce 1846 Johannem Gallem a studentem astronomie Louisem d'Arrestem

Zdroje: http://vesmir.svet-stranek.cz/planety/ http://www.astonomie-nik.estranky.cz/ http://cs.wikipedia.org/ http://www.wikimedia.cz/ http://www.astro-vesmir.estranky.cz/