Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
1 Grantové schéma Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Národní vzdělávací fond.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Vzdělání a prosperita Nejlepší investice do budoucnosti je vzdělání.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Jaroslava Barbara Sporková Inovace ve vzdělávání o inovacích.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Koordinace resortních politik výzkumu a vývoje Seznámení s Národní politikou výzkumu a vývoje České republiky na léta Ministerstvo školství,
1 KURZ ŘÍZENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A VYUŽITÍ JEJICH VÝSLEDKŮ V PRAXI Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Regionální aspekty uvedené v národní politice. Regionální aspekty systému VaV posilování role regionální spolupráce VŠ v oblasti socioekonomického rozvoje.
Strategické plánování při zakládání spin-off
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Centrum inovačního vzdělávání Liblice INOVACE 2006 Galerie inovací 7. prosince 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková.
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ JIHLAVSKÉ SÍDELNÍ AGLOMERACE Mgr. Tereza Chloupková, oddělení strategického rozvoje města Jihlavy Mgr. Tomáš Koukal, vedoucí.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
TECHNOLOGICKÉ CENTRUM AV ČR a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Transkript prezentace:

Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Průřezové priority národní politiky lidské zdroje, lidské zdroje, mezinárodní spolupráce ve VaV, mezinárodní spolupráce ve VaV, regionální aspekty VaV, regionální aspekty VaV, využití výsledků VaV v praxi, využití výsledků VaV v praxi, hodnocení výzkumu. hodnocení výzkumu.

Tématické priority národní politiky bezpečná, spolehlivá a ekologická energetika pro budoucnost, bezpečná, spolehlivá a ekologická energetika pro budoucnost, informační a znalostní společnost, informační a znalostní společnost, kvalita a bezpečnost života, kvalita a bezpečnost života, nové materiály a technologie, nové materiály a technologie, potřeby České republiky v sociálně-ekonomické oblasti. potřeby České republiky v sociálně-ekonomické oblasti.

Lidské zdroje: [37] Základní prioritou je dostatečné hmotné zajištění kvalifikovaných pracovníků VaV a i studentů doktorských studijních programů. Využití výsledků VaV v praxi: [49] Na úrovni institucí (VŠ, AV ČR) je třeba zřídit orgány, které budou schopné poskytovat odbornou podporu zájemcům o založení spin- off firmy.

Provázanost národní politiky VaV s jinými oblastmi: [64] Propojení výzkumu a vývoje s pedagogickou činností především na vysokých školách. [65] Vzájemná kompatibilita politiky vzdělávání a výzkumu ve formě a míře propojení terciárního vzdělávání s výzkumem.

Právní prostředí VaV: Návrh zákona o VVI: Návrh zákona o VVI: [95] Tato nová právní úprava rozvijí různé formy spolupráce VVI s VŠ.

Struktura systému VaV [97] Navýšení podílu VŠ na zdrojích pro základní výzkum i na celkové podpoře VaV. [101] Další rozvoj VaV na VŠ bude založen na zvýšené podpoře vysokých škol s vyšším rozsahem výzkumu a s lepšími výsledky ve VaV, případně vynikajících týmů a pracovišť na ostatních VŠ.

Regionální aspekty [105] Posilování role regionálních VŠ v oblasti socioekonomického rozvoje sídel a regionů. [106] Regionalizace by neměla dále rozmělňovat roztříštěnou strukturu univerzit a výzkumných institucí, ale měla by posílit mimo jiné vznik poboček stávajících etablovaných univerzit a výzkumných institucí.

Regionální aspekty [109] Regionální úroveň je podstatným místem pro novou organizaci vztahů mezi podnikateli a výzkumně- vzdělávacími institucemi, zejména po linii vzniku spin- off a jiných podnikatelských subjektů.

Infrastruktura VaV [132] Dostupnost informačních fondů a zdrojů pro potřeby VaV musí být po právní stránce zajištěna zákony, které upravují náležitosti a autorsko-právní statut děl jako např. disertační a habilitační práce.

Promítnutí dokumentu EK „Investovat do výzkumu: akční plán pro Evropu“ v národní politice ve vztahu k VŠ Podpora mobility studentů. Podpora mobility studentů. Podpora mobility výzkumníků mezi VŠ a průmyslem. Podpora mobility výzkumníků mezi VŠ a průmyslem. Zabezpečení, aby posluchači posledních ročníků technických, ekonomických a přírodovědných VŠ (fakult) získali základní informace o duševním vlastnictví a transferu technologií. Zabezpečení, aby posluchači posledních ročníků technických, ekonomických a přírodovědných VŠ (fakult) získali základní informace o duševním vlastnictví a transferu technologií.

Dokument „Investovat do výzkumu: akční plán pro Evropu“ COM (2003) 226 F/2 a vysoké školy

Opatření 11: Iniciativy, které jsou odvozeny z jednání o sdělení Evropské komise „Úloha vysokých škol v Evropě znalostí“, především ve vztahu k možnostem těsnější spolupráce vysokých škol a podniků. Opatření 59: Zabezpečení, aby absolventi před ukončením studia – především v oblastech vědy, techniky a hospodářství - získali základní informace/vzdělání o duševním vlastnictví a transferu technologií

Opatření 80: Podpora rozvoje nejmodernějších modulů managementu VaV a jejich zařazení do studijních programů vědeckých, technických a podnikově hospodářských fakult Podpora rozvoje nejmodernějších modulů managementu VaV a jejich zařazení do studijních programů vědeckých, technických a podnikově hospodářských fakult

Návrh zákona o VVI a změně souvisejících zákonů: Novelizace §20 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu: VVŠ a VVI mohou základ daně zjištěný podle odstavce 1 snížený podle §34 dále snížit až o 30%, maximálně však o 3 mil.Kč, použijí-li prostředky ………..na vzdělávání, výzkumné, vývojové nebo umělecké činnosti a v případě., že 30% snížení činí méně než 1 mil. Kč, mohou odečíst částku ve výši 1mil. maximálně však do výše základu.

Evropský sociální fond: Jednotný programový dokument pro Cíl 3 (JPD 3) Jednotný programový dokument pro Cíl 3 (JPD 3) Určen pro region NUTS II Praha, který vzhledem ke své dobré hospodářské situaci nemůže čerpat z pomoci pro určené pro Cíl 1 Určen pro region NUTS II Praha, který vzhledem ke své dobré hospodářské situaci nemůže čerpat z pomoci pro určené pro Cíl 1 Opatření 4.2. Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Opatření 4.2. Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací administraci zajišťuje MPSV spolu s Magistrátem hl.m. Prahy a Národním vzdělávacím fondem (NVF) administraci zajišťuje MPSV spolu s Magistrátem hl.m. Prahy a Národním vzdělávacím fondem (NVF) Zdroje financování: 50% státní rozpočet a rozpočet hl. m. Prahy, 50% ESF Zdroje financování: 50% státní rozpočet a rozpočet hl. m. Prahy, 50% ESF

Opatření 3.2. – Podpora terciálního vzdělávání, výzkumu a vývoje je určeno pro oblast vysokého školství, vědy a výzkumu Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu a vývoj Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu a vývoj Cílem podopatření je podpora vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v oblastech transferu technologií, patentování a osvojování si znalostí o ochraně duševního vlastnictví, inovačního podnikání a podnikání ve výzkumu. Cílem podopatření je podpora vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v oblastech transferu technologií, patentování a osvojování si znalostí o ochraně duševního vlastnictví, inovačního podnikání a podnikání ve výzkumu. Vazba na strategické dokumenty: Národní politika výzkumu a vývoje České Republiky Národní inovační strategie ČR Investovat do výzkumu: Akční plán pro Evropu

Děkuji za pozornost