Evropská unie a iniciativa i2010: Digitální knihovny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Advertisements

Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Integrovaný plán rozvoje města („IPRM“) Sekce regionální politiky a cestovního ruchu Integrovaný plán rozvoje města.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
OMC Pracovní expertní skupina
Referenční rámec pro udržitelná evropská města ____________________________________________________________________________ Seminář Urbánní rozměr regionálního.
Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR do roku 2010 Bohdana Stoklasová & kol. Národní knihovna.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
OMC Pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém.
Podkladová studie k Národní strategii digitalizace kulturního obsahu
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Lucie Dvořáková Gabriela Homolková.  INfrastructer for SPatial InfoRmation in Europe  Infrastruktura prostorových informací v ES  Je iniciativou Evropské.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
© Adolf Knoll National Library of the Czech Republic The Digital Library Initiative Adolf Knoll.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
© Adolf Knoll National Library of the Czech Republic The Digital Library Initiative Adolf Knoll.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních (jmenných)
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Informační kulturní portál
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
The Calimera Project is funded under the European Commission, IST Programme The Calimera Project is funded under the European Commission,
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
Strategie EK v oblasti digitalizace, zpřístupnění, sdílení a dlouhodobého uchování dat z oblasti kulturního dědictví.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Krajský Akční Plán rozvoje vzdělávání 11. prosince 2015.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Výzkum a vývoj A NĚKTERÉ DALŠÍ SOUVISLOSTI…. Výzkum a vývoj v ČR  Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace  Zákony, týkající se VaV  Informační systém,
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
Projekt POLYCE Markéta Borovská, Útvar rozvoje hl. m. Prahy Národní informační den pro zájemce OP ESPON února 2011.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek a Zpráva o plnění Národního plánu za rok 2007 Ministerstvo pro místní rozvoj.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Projekt Czechiana Josef Praks Ministerstvo kultury České republiky
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Evropská unie a iniciativa i2010: Digitální knihovny

Sdělení Komise i2010: Digitální knihovny (30/9/2005) digitální knihovna = organizovaná sbírka digitálního obsahu zpřístupněná veřejnosti (všechny paměťové instituce včetně audiovizuálních archivů) témata: kulturní dědictví Evropy aktivity ve 3 směrech:  digitalizace analogových sbírek  uchování a ochrana digitálního obsahu  dostupnost on-line

Rozdělení kompetencí EU on-line konzultace (2005) o organizačních, právních a technických aspektech digitalizace návrh Doporučení pro digitalizaci a pro uchování digitálních záznamů spolufinancování výzkumu (7. RP), eContent+ skupina odborníků na vysoké úrovni pro digitální knihovny (2005) Členské země aktivizace kulturních institucí, zvláštní pozornost práci národních knihoven organizace a financování digitalizace

Zásadní dokumenty Doporučení Komise o digitalizaci kulturního materiálu a jeho dostupnosti on-line a o uchovávání digitálních záznamů (24/8/2006) Závěry Rady o digitalizaci kulturního materiálu a jeho dostupnosti on-line a o uchovávání digitálních záznamů (13/11/2006)

Doporučení členským zemím zaměřit se na: digitalizaci obsahu:  zřídit zařízení na masovou digitalizaci;  zmapovat již digitalizovaný obsah;  kvantifikovat další cíle;  podporovat PPP online zpřístupnění:  podporovat rozvoj Evropské digitální knihovny jako mnohojazyčného přístupového bodu k evropskému kulturnímu dědictví – např. nastavením podmínek pro poskytování dotací kulturním institucím na digitalizaci;  řešit otázku autorských práv uchování:  zpracovat národní strategie a plány pro dlouhodobé uchování a přístup k digitálním dokumentům;  otázka uchování webu a povinného výtisku digitálních dokumentů

Závěry Rady vycházejí z Doporučení schvalují vizi Evropské digitální knihovny oceňují práci Konference evropských národních knihoven při zřízení Evropské knihovny (TEL) vyzývají členské země učinit konkrétní kroky – připojena indikativní tabulka s úkoly, mj.:  posílit národní strategie a cíle pro digitalizaci a ochranu digitálních dat  přispívat do Evropské digitální knihovny  zesílit koordinaci uvnitř a mezi členskými zeměmi  přispět k vytvoření přehledu o pokroku v této oblasti na evropské úrovni

Závěry Rady výzva ke Komisi, aby  podporovala a koordinovala činnost týkající se Evropské digitální knihovny  přispěla ke zlepšení koordinace vytvořením skupiny představitelů jednotlivých států  vyhodnotila pokrok v jednotlivých členských zemích v dané oblasti, a pokrok v budování Evropské digitální knihovny

Co to znamená? Členské země investovat do digitalizace včetně masové řešit autorská práva řešit ochranu digitálních dat EU podpořit kompetenční centra digitalizace (FP 7) zřídit Evropskou digitální knihovnu jako mnohojazyčný přístupový bod k distribuovaným digitálním sbírkám v Evropě založení pracovní skupiny zástupců jednotlivých členských zemí (2007)

Evropská digitální knihovna za základ doporučena stávající Evropská knihovna – The European Library (TEL) = aktivita CENL (= konference evropských národních knihoven) umožňuje vyhledávat ve zdrojích 32 národních knihoven konec roku úplná spolupráce mezi národními knihovnami zemí EU od r – spolupráce rozšířena na archivy a muzea cíle:  během r zpřístupnit publikací, filmů, fotografií a dalších kulturních děl  do r zpřístupnit děl  založit nadaci EDL (model EDL – leden 08)

EK - studie numeric statistika o pokroku v digitalizaci kulturního dědictví Evropy záměr zjistit:  náklady a investice do digitalizace  objem a nárůst digitalizovaných zdrojů  umožní:  stanovit absolutní a relativní výdaje a investice do digitalizace v členských zemích a v EU  určit způsoby měření postupu v digitalizaci Časový harmonogram – sběr dat – duben – květen 08; průběžná zpráva – červen 08, říjen 08 závěrečná zpráva – duben 09

Doporučené aktivity a cíle pro rok 2007 a 2008 (příloha Závěrů) vytvořit či aktualizovat národní strategii digitalizace kulturního materiálu vytvořit národní strategii dlouhodobého uchování stanovit kvantitativní a kvalitativní cíle včetně vyčíslení nákladů na výše uvedené aktivity koordinace digitalizace kulturního obsahu na národní úrovni, včetně regionální a místní úrovně výměna informací s ostatními členskými státy (zabránění duplicitám) vytvoření kritérií pro selekci materiálu, vhodného pro digitalizaci podněcovat kulturní instituce k zapojení stávajícího a nově digitalizovaného materiálu do Evropské digitální knihovny

Usnesení Evropského parlamentu ze dne 27. září 2007 o "i2010: směrem k evropské digitální knihovně" nutnost zajistit propagaci, ochranu a šíření evropského kulturního dědictví souběžně s tradičním kulturním obsahem vytvořit kvalitní digitální kulturní obsah vyzdvižena role knihoven – národní i regionální a místní úroveň přínos digitalizace evropského kulturního dědictví pro vzdělávání, vědu, výzkum, cestovní ruch

Evropský parlament Evropská digitální knihovna  výzva evropským knihovnám poskytnout díla v digitální podobě, na něž se nevztahuje autorské právo  výzva muzeím k digitalizaci sbírek a zapojení do EDL  cílem EDL není výlučné šíření obsahu, ale koordinace přístupu k digitalizovaným dílům  neomezovat evropské kulturní dědictví pouze na země EU - přínos ostatních evropských zemí

Evropský parlament předpoklad – kromě volných děl i dokumenty (části), na něž se vztahují autorská práva – návrh speciálních webových stránek se zárukou zabezpečení vyžadovanou držiteli práv (EDL zde – pouze zprostředkovatel informací) výzva k ustavení řídícího výboru – vymezení priorit a orientace EDL návrh vytvořit pro oblast muzeí a archivů koordinační subjekt na evropské úrovni (viz TEL pro knihovny) – cíl – integrace do vyhledávacího systému EDL návrh začlenit EDL do systému vzdělávání pověření předsedy předat usnesení Radě, Komisi a vládám a parlamentům členských států

Ministerstvo kultury  problematika digitalizace kulturního dědictví - jednotlivé segmenty – různá úroveň rozvoje i finanční podpory  potřeba koordinace  zřízení zvláštního pracovního týmu ministra kultury (zástupci odborů MK a odborníků) pod vedením národního koordinátora  úkol pracovního týmu:  zpracovat národní strategii digitalizace  zpracovat národní strategii dlouhodobého uchování  stanovení vnitrostátních mechanismů pro koordinaci aktivit  strategie ICT MK – záměr vytvořit kvalitní a všeobecně přístupný jednotný informační zdroj o kulturních statcích