Role evropských dotací v sociálních službách XIV. celostátní finanční konference Svazu měst a obcí ČR Praha,10. listopadu 2011 Karel Vít, MPSV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Dotační možnosti pro obce a města
Opatření 2.3 JPD 3 „Posilnění kapacit poskytovatelů sociálních služeb v hlavním městě Praha“ Globální grant.
Lidské zdroje a zaměstnanost
Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit Výzva č. 55 pro obce k předkládání individuálních projektů Výzva č.19 pro předkládání grantových.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Krátké představení vyhlášených výzev oblasti podpory 3. 1 a 3
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Evropský sociální fond v ČR
Ing. Stanislava Správková
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013)
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) Jihlava, 18. června 2007.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji II“ Závěrečné setkání k realizaci projektu Lenka Sládková, Jana Moravcová
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM Ing. Helena Petroková Praha,
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
OP ZAMĚSTNANOST – PODPORA PROJEKTŮ V PRIORITNÍ OSE 2 SE ZAMĚŘENÍM NA SOCIÁLNĚ VYLOUČENÉ LOKALITY Ing. Helena Petroková
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Integrovaný regionální operační program
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost globální granty Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor regionálního rozvoje/odd. evropských dotací.
Ing. Stanislava Správková
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Role evropských dotací v sociálních službách XIV. celostátní finanční konference Svazu měst a obcí ČR Praha,10. listopadu 2011 Karel Vít, MPSV

2 Sociální integrace a služby - současnost období MPSV jako zprostředkující subjekt pro: OP LZZ - prioritní osa 3 „Sociální integrace a rovné příležitosti“. Oblasti podpory v rámci osy 3: 3.1 Podpora sociální integrace a sociálních služeb, 3.2 Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit. IOP - prioritní osu 3 „Zvýšení kvality a dostupnosti veřejných služeb“ Oblasti podpory v rámci osy 3: 3.1 Služby v oblasti sociální integrace Realizace projektů nejpozději do 2015.

3 Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost období Alokace: -Oblast podpory 3.1 Podpora sociální integrace a sociálních služeb 13,5% alokace OP LZZ (7,37 mld. Kč*) -Oblast podpory 3.2 Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit - 2% alokace OP LZZ, EUR (1,00 mld. Kč*) *kurz 25 Kč/1 € Typ podpory: - Individuální projekty - Grantové projekty

4 OP LZZ – 3.1 Podpora sociální integrace a sociálních služeb Zaměření: I. Podpora sociálních služeb a dalších nástrojů sociálního začleňování - podpora vybraných sociálních služeb (služby sociální prevence) – zajištění dostupnosti a rozvoj, - činnosti a aktivity umožňující prevenci sociálního vyloučení nebo přímou pomoc cílovým skupinám - různé preventivní programy, - podpora sociální ekonomiky – pilotní projekty. II. Podpora vzdělávání poskytovatelů a zadavatelů sociálních služeb a dalších subjektů v oblasti sociálních služeb a sociální integrace - profesní vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb – akreditované vzdělávací programy, - profesní vzdělávání pracovníků krajů/obcí (krajských/obecních úřadů) – akreditované vzdělávací programy. III. Podpora procesů poskytování sociálních služeb - plánování dostupnosti sociálních služeb, - rozvoj kvality poskytování sociálních služeb.

5 OP LZZ – 3.1 výzvy příjemcem mimo jiných obce či jimi zřizované organizace Podpora vybraných sociálních služeb, podpora dalších činností a aktivit umožňující prevenci sociálního vyloučení Zaměření již ukončených výzev (21, 43, 67) /celkem schváleno 75 projektů za 372,5 mil. Kč/: podpora vybraných sociálních služeb podpora dalších činností a aktivit umožňující prevenci sociálního vyloučení (různé programy, např. služby sociální prevence a odborné sociální poradenství pro osoby, které mají sníženou soběstačnost z důvodu chronického duševního onemocnění, služby sociální prevence a odborné sociální poradenství poskytované obětem trestné činnosti, obětem domácího násilí, obětem obchodu s lidmi, osobám komerčně zneužívaným, programy pro osoby opouštějící vězení atd.)

6 OP LZZ – 3.1 výzvy příjemcem mimo jiných obce či jimi zřizované organizace Vzdělávání, např. zadavatelů a poskytovatelů registrovaných sociálních služeb, orgánů veřejné správy, osob pečujících o osobu blízkou; podpora procesů poskytování sociálních služeb, včetně podpory partnerství na místní úrovni např. plánování dostupnosti, transformace sociálních služeb, zavádění partnerství, procesu kvality a kontroly sociálních služeb Zaměření již ukončených výzev (22, 45, 65, 66, 78) /celkem schváleno 191 projektů za 431 mil. Kč; 52 v procesu hodnocení – výzvy č. 78/: profesní (odborné) vzdělávání pracovníků poskytovatelů sociálních služeb, vzdělávání v oblasti procesu plánování dostupnosti sociálních služeb nebo při tvorbě dalších místních a regionálních partnerství, vzdělávání v oblasti zavádění a kontroly standardů kvality sociálních služeb, vzdělávání vedoucích pracovníků poskytovatelů sociálních služeb v oblasti managementu a řízení (22, 45)

7 OP LZZ – 3.1 výzvy příjemcem mimo jiných obce či jimi zřizované organizace pokračování podpora procesů plánování dostupnosti sociálních služeb (65) Vzdělávání v oblasti sociálních služeb (66) Další (odborné) vzdělávání sociálních pracovníků a pracovníků v sociálních službách, Kvalifikační vzdělávání pracovníků v sociálních službách, Odborné vzdělávání vedoucích pracovníků sociálních služeb, Vzdělávání pečujících osob, Profesní (odborné) vzdělávání pracovníků krajských a obecních úřadů Podpora zavádění procesů rozvoje kvality poskytování sociálních služeb podpora procesů střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb (78)

8 OP LZZ – 3.2 výzvy příjemcem mimo jiných obce či jimi zřizované organizace Vzdělávání poskytovatelů a zadavatelů sociálních služeb působících v oblasti sociální integrace příslušníků romských lokalit, sociálních služeb a dalších nástrojů ve prospěch sociální integrace příslušníků sociálně vyloučených romských komunit/lokalit, podpora procesů poskytování sociálních služeb, včetně podpory partnerství na místní a regionální úrovni V rámci výzvy č. 19 bylo celkem schváleno 69 projektů za 417 mil. Kč; v posledním kole probíhá hodnocení, předpoklad vyčerpání alokace; výzva pozastavena).

9 OP LZZ – 3.2 výzvy příjemcem pouze obce či jimi zřizované organizace Podpora sociálních služeb a dalších nástrojů působících ve prospěch sociálního začleňování příslušníků sociálně vyloučených romských komunit/lokalit, podpora dalších činností a aktivit umožňující prevenci sociálního vyloučení nebo přímou pomoc příslušníkům sociálně vyloučených romských komunit/lokalit V rámci výzvy č. 55 (od do ) bylo schváleno 6 IP za cca 120,5 mil. Kč. Přímá vazba na čerpání IOP (výzva č. 3 a 6), celková vyčleněná částka: 200 mil. Kč.

10 IOP – 3.1 výzvy příjemcem mimo jiné obce či jimi zřizované organizace Investice do vybraných sociálních služeb a dalších činností v sociálně vyloučených romských lokalitách č. 3 (od do ), IP -vyčleněná částka: 557 mil. Kč -schváleno 10 projektů, přiděleno cca 89 mil. Kč (není finální stav) -předčasně uzavřena, nevázané prostředky přesunuty do výzvy č. 6 č. 6 (od do ), IP -vyčleněná částka: 260,4 mil. Kč -doposud nepředložena žádná projektová žádost

11 IOP – 3.1 výzvy příjemcem mimo jiné obce či jimi zřizované organizace Investiční podpora procesu a zavádění jednotného přístupu v transformaci pobytových zařízení sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb (pozn. předem vybraná zařízení - nutná spolupráce) č. 2 (od do ), IP -vyčleněná částka: 1,3 mld. Kč -schváleno 5 projektů, přiděleno cca 238 mil. Kč (není finální stav) -předčasně uzavřena, nevázané prostředky přesunuty do výzvy č. 7 č. 7 (od do ), IP -vyčleněná částka: 803 mil. Kč -dosud předložena 1 projektová žádost

Kontext IP MPSV ve vztahu k obcím (1) Transformace sociálních služeb –osvěta veřejnosti (odborné, laické, politické; konference, semináře, mediální kampaň) –analýzy sociálních služeb (péče) v zařízeních, regionu a v ČR, legislativy, problematiky opatrovnictví a oblasti ústavní a ochranné výchovy, analýza rizik atd. –plánování a vytváření služeb komunitního charakteru –metodiky spojené s procesem transformace (posuzování uživatelů, plánování transformace, manuál nejvhodnějšího architektonického a materiálně technického vybavení služeb sociální péče, dobrá praxe aj.) Zapojení obcí –spolupráce s kraji a zařízeními při zajištění dostupnosti služeb (výběr lokalit a podpora formou nabídky nemovitostí, zajištění dostupnosti služeb pro občany obce, podpora při osvětě občanů obce)

Kontext IP MPSV ve vztahu k obcím (2) Procesy v sociálních službách -právní analýzy české a evropské legislativy (legislativní úprava sociálních služeb v kontextu služeb veřejných a možnosti jejich finanční podpory) -karty sociálních služeb (popisují cílové skupiny, zaměření a rozsah služeb, nákladovost a efektivitu služeb) –plánování dostupnosti sociálních služeb a efektivní distribuce finančních prostředků na jejich zajištění (zajistit porovnatelnost komunitních plánů krajů, jejich návaznost na financování z rozpočtů samospráv i státu, včetně kontroly výkonnosti a výkaznictví sociálních služeb; nastavení systému síťování sociálních služeb na místní úrovni – zohlednění ekonomických aspektů, kapacit sociálních služeb, potřebnosti obyvatel a specifik regionu)

Kontext IP MPSV ve vztahu k obcím (3) –systém finanční podpory poskytování sociálních služeb v ČR (dle předchozích aktivit a na základě studie proveditelnosti; posuzování variant, určení odpovědností a systému financování) –systém dlouhodobé péče (sjednocení zdravotních a sociálních služeb v této oblasti; definice dlouhodobé péče, nárok na ni, včetně posuzování osob, způsob poskytování, kvalifikace a registrace poskytovatelů a systému jejich financování) Zapojení SMO ČR -členství v monitorovací skupině (informovanost o projektu a monitoring postupu jednotlivých aktivit) -v současné době projednáváno členství v předsednictvu monitorovací skupiny (hodnocení postupu projektu, předkládání podnětů ke změně atd.)

15 Návrh národních rozvojových priorit pro období (1) Podpora sociálního začleňování a boje s chudobou: - zvyšování souladu a provázanosti politiky sociální, rodinné a zaměstnanosti - zvýšení účinnosti systému sociální ochrany prostřednictvím veřejné správy vč. systému péče o ohrožené děti - rozvoj metod a podpora sociální práce s cílem prevence a snižování chudoby a jejích doprovodných jevů - zvýšení dostupnosti, kvality a rozvoj služeb pro rodinu a děti za účelem sociálního začleňování a prevence sociálního vyloučení - zvýšení dostupnosti, kvality a rozvoj komunitních aktivit a dalších navazujících aktivit za účelem sociálního začleňování nebo prevence sociálního vyloučení osob

16 Návrh národních rozvojových priorit pro období (2) - podpora inkluzivního vzdělávání a rovných příležitostí ve vzdělávání - podpora aktivního stárnutí a sdílené a neformální péče - podpora zvyšování uplatnitelnosti a zaměstnatelnosti osob sociálně vyloučených a osob ohrožených sociálním vyloučením z důvodu jejich dlouhodobé nezaměstnanosti - podpora podnikatelských aktivit zaměřených na sociální podnikání - odstraňování všech forem diskriminace na trhu práce - podpora plné integrace příslušníků vyloučených skupin, zejména romského etnika

Otázky pro další období místo závěru… -udržitelnost sociálních služeb (finanční prostředky z ESF mají být využity na podporu a rozvoj nově vzniklých nebo inovujících se podpořených služeb nikoliv na běžný provoz služeb) -přehodnocení způsobu financování služeb s ohledem na udílení veřejné podpory (viz projekt Podpora procesů v sociálních službách) -užší vymezení podporovaných služeb a aktivit a sledování dopadu jejich podpory (požadavek EU)

18 Děkuji vám velmi za pozornost PhDr. Karel Vít, Ph.D. ředitel odboru implementace fondů EU Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR