Asertivita.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Asertivita.
Advertisements

Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_16.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Vychovávejme srdcem Dona Boska, Heslo hlavního p ř edstaveného na rok 2008 k všestrannému rozvoji života mladých, zvlášt ě t ě ch nechudších a nejvíce.
ASERTIVITA Společenská kultura Asertivita ; VY_32_INOVACE_D3_03
Asertivita.
Ž ivot je škola Dostal jsi t ě lo. M ůž eš je mít rád nebo nenávid ě t, ale je tvou jedinou jistotou, ž e je budeš mít a ž do konce ž ivota.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2206_VO8 Umím se prosazovat? © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
Asertivita Je-li člověk nespokojen se svým stavem, může jej změnit dvěma způsoby: buď změní podmínky svého života, nebo změní svůj duševní postoj. První.
Asertivita jako obrana proti manipulaci
Zásady dobré komunikace
Interpersonální komunikace ve škole Etická výchova, o.p.s.
Asertivita Olga Bürgerová.
Principy, zásady a chyby
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s.
Komunikace Základní prostředek výměny informací
Nakonec našel a nazval jej: KATEGORICKÝ IMPERATIV, který zní:
 Co je strategie? Dlouhodobý plán č inností zam ěř ený na dosa ž ení cíle Z ř eckého „strategos“ – generál - vedení  Rozdíl mezi strategií a taktikou?
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
VY_32_INOVACE_PSYM25560ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Zm ě ny postoj ů frekventant ů kurz ů k osobám se specifickými pot ř ebami Petra Bendová Olomouc 15. kv ě tna 2008.
ASERTIVITA.
uuuuuuuuuuuuuuuu Zjistila jsem, ž e cokoliv se stane, jakkoliv zl é se to zd á - ž ivot jde d á l a z í tra to bude lep ší.
Psychologie zdraví Copingové strategie.
ZÁKLADY ASERTIVITY.
AKVIZICE AKVIZICE. Co si odvezete Zaměříme se na překážky na cestě ke zvýšení obratu a rozšíření portfolia Budeme hledat cestu jak spolupracovat i s největšími.
Ro č ník:3./4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Předmět: Software hotelového provozu Tematický okruh: Práce s HSW Téma: HSW Pracovní list sklad.
2012 / 2013 Psychologie Komunikace Zuzana Psychologia.
Asertivita Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
ASERTIVITA Alena Krákorová. Asertivita základy asertivního chování základní asertivní způsoby jednání asertivita DESATERO asertivita a obtížný klient.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
Zdeňka Kučerová, Online marketing manager, REAL-CITY Principy vyhledávání nemovitostí.
Naučit svoji mysl spolupracovat, nikoli bránit výkonu Pochopit hluboké příčiny svých úspěchů a neúspěchů a čerpat z nich Najít efektivní řešení šité na.
Komunikace a jednání mezi lidmi III. PROBLÉMOVÉ SITUACE A ASERTIVITA 1)Pasivita, agresivita, manipulace 2)Asertivita 3)Konflikt a jeho řešení 4)Chování.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P.
1 ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ Eva Jarolímová. 2 Odborné sociální poradenství se dle zákona vůči základnímu sociálnímu poradenství vymezuje jednak širším.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Katedra podnikové strategie Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku.
Sub-projekt PF 098: Práva dítěte ve školské praxi Brno, 26. listopadu 2013 Autentická participace Petra Ali Doláková Realizátor projektu: Česko-britská.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Asertivita Mgr. Vladimír Velešík.
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
První pomoc Bc. Kateřina Cuperová
Co znamena Byt silny ?.
Vůdcovství – leadership část 2.
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Komunikace Manipulace kolem nás. Komunikace Manipulace kolem nás.
VY_32_INOVACE_17_12_Asertivita
Komunikace Opakování (prezentace, asertivita, přesvědčování, manipulace, řeč těla, zpětná vazba, naslouchání, motivace)
Asertivita.
Pramen: Win-win vyjednávání, Ed Brodow, USA
Manažer ve firmě. Manažer ve firmě Osobnost manažera Vrozené vlastnosti Získané dovednosti Temperament Inteligence Potřeba řídit činnost jiných lidí.
ZÁKLADY SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE
Jejich přijímání a vyjádření
Asertivita.
9. Rozlišování v modlitbě
Plzeňský Prazdroj a CSR
Moudra s květinou.
PROČ BŮH STVOŘIL DĚTI (A NÁSLEDNĚ VNOUČATA).
10 pravidel, jak řídit správně e-shop
Konečně dobrý vtip o blondýně.
První pomoc.
Transkript prezentace:

Asertivita

Asertivita. Znamená zdravé a přiměřené sebeprosazení. Znamená to nejednat na úkor druhých, ale nenechat druhé jednat na náš úkor. Jde o jednání vyrovnaného, dospělého člověka, který je si vědom své ceny, ale i ceny ostatních lidí. Je to jednání slušné, nepodlézavé, nenapadající. Existují základní asertivní práva a dovednosti.

Asertivní práva. Máš právo sám posuzovat své jednání, chování, myšlenky a emoce a být za jejich důsledky zodpovědný. Máš právo nenabízet žádné výmluvy čo omluvy ospravedlňujcí tvé chování. Máš právo posoudit zda a nakolik jsi odpovědný za řešení problémů ostatních lidí. Máš právo změnit svůj názor. Máš právo dělat chyby a být za ně zodpovědný Máš právo říci „Já nevím“. Máš právo být nezávislý na dobré vůli ostatních. Máš právo dělat nelogická rozhodnutí. Máš právi říci „Já ti nerozumáím“. Máš právo říci „je mi to jedno“ Máš právo rozhodnout se, zda budeš jednat asertivně nebo ne.

Základní asertivní dovednosti. Pokažená gramofonová deska Otevřené dveře Sebeotevření. Volné informace Negativní aserce Negativní dotazování Přijatelný kompromis.

Zásady účinného jednání. Při podávání informace buďte přímí, popisní, neraďte, neovlivňujte příjemce. Při vyjadřování vlastního názoru se držte svých práv, hlaste se k němu užití zájmena JÁ. Při vyjadřování svých přání a potřeb se zaměřte na to, co chcete a očekáváte. Vyzvěte k odpovědi, nesnižujte sebe sama. Při sdělování pocitů řekněte jaké pocity máte a hlaste se k nim zájmene JÁ. Říkejte ano a ne, vyjádřete jasné stanovisko, buďte pevní. Při kritice buďte konkrétní, popište o co jde a uveďte příklady. Stejně při pochvale. Při vyhledávání informací vyžadujte data, nehodnoťte. Dejte najevo, že posloucháte, co vám druzí říkají, ale hned nehodnoťte. Svou schopnost empatie dejte najevo uznání pocitů druhého. Při přijímání kritiky nereagujte emocionálně. Dotazujte se, zeptejte se na příklady, chybu uznejte. Pochvalu přijímejte bez výhrad, potvrďte příjem. Buďte schopni změnit svůj názor po didkusi, soustřeďte se na podstatné. O slávu se podělte.