Mezi Londýnem a Leuvenem – vybraná témata Věra Šťastná Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava kvalifikací pro terciární vzdělávání Praha & Brno 2. A 4. prosince 2008
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
„Realizujeme Evropský prostor vysokoškolského vzdělávání“ konference ministrů, Berlín „Realizujeme Evropský prostor vysokoškolského vzdělávání“
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
Sněm RVŠ, květen 05Projekt "Hodnocení kvality vysokých škol" 1 Projekt „Hodnocení kvality vysokých škol“ Sněm RVŠ Praha, květen 2005.
Koordinační centrum pro EQF Implementace EQF v Evropě – současný stav Valná hromada AVOŠ, 19. dubna 2012 Milada Stalker
OMC Pracovní expertní skupina
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
IP národní: Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Hlavní garant: Prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA Zahájení realizace projektu:
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Evropské iniciativy pro rozvoj odborného vzdělávání Miroslav Procházka Praha Ustavující konference TTnetu České republiky.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Mezi Londýnem a Leuvenem – vybraná témata Věra Šťastná Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru Věra Šťastná Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
ECTS a Ostravská univerzita v Ostravě
Mezi Berlínem a Bergenem Mezi Berlínem a Bergenem Internacionalizace studia – Projekt Bologna Promoters Sněm Rady vysokých škol, Pavel Kovář,
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
Zasedání výboru Lisabonské úmluvy Seminář NARIC, Š. Skuhrová.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Mezi Berlínem a Bergenem Mezi Berlínem a Bergenem Internacionalizace studia – Projekt Bologna Promoters Předsednictvo Rady vysokých škol, Pavel.
Dokumenty Boloňského procesu
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Implementace EQAVET v ČR
sněm RVŠ, Praha BOLOGNA 2020: setkání ministrů pro vzdělávání, Louvain (Belgie), duben 2009 výtah z komuniké Doc. RNDr. Tatiana.
Referenční proces v České republice Jakub Stárek 11. března 2011 Praha, Hotel Pyramida Konference k procesu přiřazování úrovní kvalifikací v ČR k úrovním.
Mezi Londýnem a Leuvenem – vybraná témata Věra Šťastná Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen 2011 – listopad 2011 (3 řádná zasedání: , a )
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 15. zasedání P RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Vývoj systému akreditace v evropském kontextu Jiří Smrčka tajemník Akreditační komise Praha.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Institucionální akreditace
Transkript prezentace:

Mezi Londýnem a Leuvenem – vybraná témata Věra Šťastná Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol2 Boloňský pracovní program Pracovní skupiny  Pracovní skupiny Zaměstnatelnost – U.K. Skupina pro hodnocení naplňování priorit – Lotyšsko Sběr dat – spolupráce s EUROSTATEM a EUROSTUDENTEM  Koordinační skupiny Mobilita Soustavy kvalifikací – RE Celoživotní učení Sociální rozměr Externí rozměr Boloňského procesu

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol3 Boloňský pracovní program Výhled do roku 2010  Potvrdit probíhající proces  Zhodnotit situaci ve všech zemích  Udělat podrobnou inventuru v jednotlivých oblastech Boloňského procesu  Stanovit cíle do budoucna a vizi dalšího rozvoje EHEA po roce otevřený konzultační proces

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol4 Jak dál po roce otevřený konzultační proces  Zapojení celé BFUG  Zapojení expertů a zájmových skupin ( stakeholders)  Organizovány semináře  Elektronická konzultace mezi akademickou veřejností (sekretariát)  Aktivity konzultativních členů – např. projekt RE – „University between Market and Humanism“ (zahajovací konference bude ve Štrasburku )  Sekretariát připraví návrh struktury pro zprávu 2009  Uskuteční se zasedání BFUG, které bude nad rámec obvyklých zasedání a které se bude výhradně zabývat tématem, jak dále po roce 2010

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol5 Jak dál po roce nezávislé hodnocení Boloňského procesu  Bude organizováno nezávislé hodnocení Boloňského procesu (vedle tradičního „stocktaking ) podán projekt v rámci výzev EK Hodnocení zpracuje tým výzkumníků Výběr provede EK (financuje projekt), zadání určí BFUG. Zadání by mělo být připraveno do konce listopadu 2007 Ukončeno 2010

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol6 Účast ČR  Předsednictví BFUG v prvé polovině 2009 (souvisí s předsednictvím EU) Členství v užší skupině – BFUG Board (VII/2007 – XII/2009)  příprava Komuniké  příprava zprávy „Beyond 2010“  Konference ministrů v Leuvenu duben 2009 – spolupředsedá český ministr/česká ministryně  Pracovní skupiny Zaměstnatelnost (doc. Koubek) Soustavy kvalifikací (dr. Šťastná) Sociální rozměr (prof. Matějů)  Na národní úrovni – Národní tým a Bologna Experts

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol7 Uznávání  38 států (včetně Černé Hory) ratifikovalo Lisabonskou úmluvu o uznávání  Pokrok v naplňování Lisabonské úmluvy o uznávání, ECTS and DS  Praxe v Evropě ale není koherentní - přetrvávají problémy  Využívat principů Lisabonské úmluvy o uznávání při uznávání kvalifikací ze zemí mimo EHEA  ENIC/NARIC Analýza národních akčních plánů, jejich naplňování, skutečná implementace Lisabonské úmluvy o uznávání Šíření dobré praxe Ve spolupráci s ENIC/NARIC - BFUG vypracovat, jak zlepšit uznávání předchozího vzdělávání

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol8 ECTS  Konzultace týkající se aktualizace základních aspektů ECTS - ECTS Key Features- navázání na výstupy z učení, úroveň vzdělávání/učení a její deskriptory na národní úrovni Definice kreditu v souvislosti s výstupy z učení a studijní zátěží: „a quantified means of expressing the volume of learning based on the learning outcomes (associated with workload) achieved by an individual (average) learner at a specified level, linked to an appropriate national and international level/ cycle descriptor“ (Stephen Adam) členské země zaslaly EK své připomínky EK na základě těchto základních rysů bude rozpracovávat ve skupině 5 expertů a konzultantů „ECTS Guide“ a „Příručku“  Dokumenty budou BFUG předloženy ke konzultaci na březnovém zasedání BFUG v Lublani

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol9 Soustava kvalifikací  Ustavení koordinující skupiny pod vedením RE – vytváření národních soustav v souladu se zastřešujícím Rámcem kvalifikací pro EHEA přijatým v Bergenu 2005 Regionální semináře/konference Celoevropské semináře Speciální témata  Úkolem je spolupracovat s ENIC-NARIC, věnovat pozornost aktivitám okolo ECTS, DS, aktivitám týkajícím se zabezpečení kvality, spolupracovat s koordinující skupinou pro celoživotnímu učení a pro hodnocení dosažených výsledků.  Celoevropské fórum ve Štrasburku ve dnech  Tematikou se zabývá i EK – kompromisní návrh prošel v nedávné době Evropským parlamentem

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol10 Rámec kvalifikací - Soustavy kvalifikací  Rámec kvalifikací pro EHEA – 3 cykly studia + v závislosti na národním kontextu možnosti dílčích kvalifikací (terciární vzdělávání)  Evropský rámec kvalifikací pro celoživotní vzdělávání (EU) – 8 úrovní, které pokrývají celé spektrum od elementárního vzdělání po doktorské  Sektorové soustavy projekty EK, Tuning projekt (více než 100 evropských VŠ-dlouhodobě podporován EK)  Institucionální – programové LO pro jednotlivé kvalifikace LO pro komponenty studijních programů  Národní soustava kvalifikací – např. Irský a Novozélandský – 10 úrovní, které pokrývají celé spektrum vzdělávání Skotský – 12 úrovní, které pokrývají celé spektrum vzdělávání a další…..

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol11 Národní soustava kvalifikací (1)  Zákon o uznávání dalšího vzdělávání (zákon č. 179/2006 Sb.)- zakotvena Národní soustava kvalifikací  Vzniká soustava kvalifikací nižších stupňů  ČR je součástí EHEA – mezinárodní kompatibilita  ČR je členskou zemí EU – Evropský rámec kvalifikací pro celoživotní vzdělávání/učení  Máme restrukturalizované programy- je třeba je vyhodnotit-výstupy z učení  Koordinace: MŠMT, AK-požadavky k akreditacím, reprezentace VŠ, zainteresované subjekty-jiná ministerstva, profesní skupiny, zaměstnavatelé, sociální partneři  Studie CSVŠ- vyhodnocení zahraničních rámců kvalifikací  Pracovní skupina Diskusní dokument – včetně harmonogramu Národní seminář (předběžně )

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol12 Národní soustava kvalifikací (2)  Obecné deskriptory Dublinské deskriptory - zejména pro akademické účely - založeny na  výstupech z učení (LO),  osvojených kompetencích,  studijní zátěži - počtu ECTS kreditů v prvním a druhém cyklu; standardních rocích ve třetím cyklu  cyklu/úrovni Evropský rámec kvalifikací pro celoživotní učení- více i pro praktické účely  Profil (odborný nikoliv profesní vs. akademický) – propojení se studijní zátěží – úrovní/ cyklem  Výstupy z učení  Studijní zátěž – ECTS (v závislosti na výstupech z učení)  Musí zůstat kompatibilní s oběma rámci na evropské úrovni – sebe- certifikace

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol13 Národní soustava kvalifikací (3)  Výstupy z učení, kredity i soustava kvalifikací jsou pouze nástroji, ne cíli!!!  Poskytuje informace uživatelům (školám, zájemcům o studium, studentům, zaměstanavatelům, …)  Informace a komparabilita v rámci EU a EHEA  Komunikace mimo Evropu – prostřednictvím rámce kvalifikací pro EHEA  Konzultace se všemi zainteresovanými subjekty – porozumění zaměstnavatelů i veřejnosti  Implicitně podporuje lepší zaměstnatelnost  Prostupnost a uznávání předchozího vzdělání (i mimo VŠ) – CŽV  Pomůže VŠ definovat jejich vlastní standardy kvality  Posun od výuky - učitel průvodcem na cestě k vědění - učící se student  A další…

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol14 Jednotlivé kroky (1) zpráva pracovní skupiny, Londýn 2007 Rozhodnutí začítZákon o uznávání dalšího vzdělávání, Aktualizace DZ 2008 Určení jednotlivých krokůúčel národní soustavy kvalifikací – diskusní dokument Organizace /koordinaceVytipovat zainteresované subjekty, ustavit pracovní skupinu,.. Design  Úrovně/cykly  Deskriptory pro jednotlivé úrovně  Profil  ECTS kredity Národní diskuseVšichni zainteresovaní

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol15 Jednotlivé kroky (2) zpráva pracovní skupiny, Londýn 2007 SchváleníNárodní úroveň – MŠMT - ??? Rozdělení úkolů v naplňování NSKMŠMT, VŠ (VOŠ), AK, ostatní Naplňování na úrovni instituce/programu Vytipovat zainteresované subjekty, ustavit pracovní skupinu,.. Naplnění kvalifikacemiAK Registr/databáze kvalifikací/studijních programů Sebe-certifikace s EHEA (Boloňský proces) a případná sebe-certifikace s EQF (EU) Pilotní projekt – účast mezinárodních expertů

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol16 Národní konference  – velká zasedací místnost MŠMT, budova C  hodin  Jazyky: angličtina, čeština  Zasedání v plénu, bez pracovních skupin, diskuse se všemi účastníky k jednotlivým vystoupením  Hlavní řečníci: Stephen Adam – situace v Evropě + LOs očima učitele VŠ Eva Gönzi – zkušenost se zaváděním v Maďarsku Zástupce CSVŠ – zkušenosti dalších zemí + obecné národní deskriptory Zástupce NÚOV – NSK na nižších úrovních vzdělávání Zástupce VOŠ – pohled vyšších odborných škol  Účastníci: zástupci VŠ, ministerstev, CSVŠ, NÚOV, zaměstnavatelé, a další....

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol17  Další informace o národních soustavách kvalifikací a vývoji v Evropě na naric.net/index.aspx?s=n&r=ena&d=qf naric.net/index.aspx?s=n&r=ena&d=qf  Zmíněné materiály lze nalézt na – soustavy kvalifikací

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol18 Zabezpečení kvality  Aktivity E4 (ENQA, EUA, ESU, EURASHE) v uvádění Evropského registru kvality (European Quality Assurance Register (EQAR) do praxe  V Evropská fóra na téma zabezpečení kvality (např. listopadu 2007 v Římě)

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol19 Registr Agentur zabezpečujících kvalitu – EQAR (1)  Účel EQAR jasná a důvěryhodná informace o agenturách zabezpečujících kvalitu; zapojení zájmových skupin – VŠ, studenti, zaměstnavatelé, sociální partneři, ministerstva (pozorovatelé); Vstup pouze agentury, které splní předem daná kritéria – v souladu se Standards and Guidelines for Quality Assurance in EHEA – nezávislé hodnocení připravené na národní úrovni ; Splnění kritérií ENQA (Guidelines for national reviews of ENQA member agencies – schváleno výborem ENQA ) - členství v EQAR.  Cíle EQAR podpořit mobilitu studentů; zabránit v práci nedůvěryhodným agenturám; dát národním vládám možnost, aby si ponechaly výběr hodnotící agentury na vysoké škole (Dánsko); zlepšit kvalitu práce národních agentur a budovat mezi nimi vzájemnou důvěru.

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol20 Registr Agentur zabezpečujících kvalitu – EQAR (2)  Registr bude ustaven v Bruselu podle belgického práva jako nezisková organizace – dle belgického práva  musí mít Předsednictvo a Valné shromáždění - navrhování/ schvalování rozpočtu a hospodaření včetně sekretariátu. (ředitel adm. p.) Předsednictvo bude 4-členné – po 1 zástupci ENQA, EUA, EURASHE, ESU Valné shromáždění bude tvořeno E4, národními státy, konzultativními členy, sociálními partnery a dalšími zainteresovanými subjekty. Členství ve Valném shromáždění bude zpoplatněno. Valné shromáždění zvolí předsednictvo. Ustavující Valné shromáždění je plánováno na 4. března  1.červen EQAR otevře možnost podat přihlášku  Září Výbor registru vyhlásí prvé kolo přihlášek  Registr začne pracovat v říjnu 2008

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol21 Registr Agentur zabezpečujících kvalitu – EQAR (3)  Výbor registru – nominace 1. ledna 2008 zástupci E4 (po 2 z každé organizace) zaměstnavatelé (1 člen) sociální partneři (1 člen)  Na zasedání BFUG v Lisabonu proběhly volby 5 pozorovatelů, zástupců BFUG zástupce ministerstva (nelze nominovat zástupce agentury zabezpečující kvalitu – střet zájmů) úloha pozorovatelů - kontrola (zda registr plní svoji funkci) přístup k dokumentům, nebudou rozhodovat 5 pozorovatelů - Rakousko, Irsko, Dánsko, Estonsko, Portugalsko  Mandát členů Výboru i pozorovatelů je 2-letý, s možností 3 znovuzvolení (tj. až 8 let)  Prvým úkolem bude určit pravidla pro podávání přihlášek do Registru

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol22 Vnímání reforem ve vysokém školství  „Flesh“ Eurobarometr - rychlé šetření mezi učiteli VŠ EU27+ HR, IS,NO,TU  Asi učitelů, VŠ  Vzhledem k metodice velmi diskutabilní relevance údajů  Otázky 1- názory na reformu struktur a systém zabezpečení kvality 2 – otevření evropských VŠ 3 – financování a řízení VŠ 4 – důvěra v zapojení několika subjektů (several bodies) do reformního procesu

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol23 Vnímání reforem ve vysokém školství (okruh 1) Otázky 1-Názory na reformu struktur a systém zabezpečení kvality Potřeba evropských standardů kvality – 82% (16%) ECTS ve všech programech – 80% (15%) Potřeba evropské známek kvality – 72% (24% - zejména UK) Bakalář je uplatnitelný v praxi – 49% (39%) 3-stupňové studium zlepšilo kvalitu vzdělávání 49% (40%) Bakalář by měl pokračovat v magisterském studiu než vstoupí na trh práce - 46% (49%) 3-stupňové studium zlepšilo kvalitu přípravy výzkumné práci – 44% (38%) Bylo by lepší zachovat starý systém – 32% (59%)  ČR – souhlasí - 28%, nesouhlasí 66%  Německo souhlasí - 53%, nesouhlasí 43%

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol24 Vnímání reforem ve vysokém školství (okruh 2) Otázky 2 – otevření evropských VŠ VŠ by se měly otevřít starším uchazečům – 87% (10%) Studijní programy by měly zahrnovat více „měkkých“ dovedností (komunikace, týmová práce,..) – 76% (20%) Více příležitostí pro „double degrees“ a „joint degrees“ – 70% (19% ) Studijní programy by měly více odrážet praxi – 70% (27%) Mobilita by měla být povinnou součástí kurikul doktorských SP 65% (27%)  ČR – souhlasí 94%, nesouhlasí 6%  U.K. - souhlasí 29%, nesouhlasí 52%  NL - souhlasí 42%, nesouhlasí 48 % Mobilita by měla být povinnou součástí kurikul všech studentů – 58% (38%) Podpora „double degrees“ a „joint degrees“ také na úrovni doktorských SP – 54% (29%)

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol25 Vnímání reforem ve vysokém školství (okruh 3) Otázky 3 – financování a řízení VŠ VŠ a společnost by měly na sebe více vzájemně reagovat – 91% (6%) Poplatky za studium by měly být doprovázeny systémem podpory pro znevýhodněné – 91% (6%) VŠ by měly mít možnost vybírat si studenty (i odmítnout) – 80% (12% ) VŠ potřebují lepší vnitřní řízení - 65% (27%) VŠ potřebují více autonomie – 75% (19%) Partnerství s průmyslem /podnikatelským sektorem posílí VŠ - 73% (21%) Více soukromých zdrojů pomůže VŠ získat příjmy navíc a zkvalitnit výkon – 73% (22%)  ČR – souhlasí 85%, nesouhlasí 12%  NO - souhlasí 36%, nesouhlasí 51%  DK - souhlasí 39%, nesouhlasí 52 % Poplatky za studium jsou pro VŠ přijatelné jako zdor dalších příjmů - 68% (26%) Konkurence mezi VŠ zvýší kvalitu - 68% (28%) VŠ by měly být financovány z veřejných zdrojů a ne hledat soukromé zdroje - 53% (40%) VŠ potřebují více „vedení“ (governance) od státu - 20% (75%)

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol26 Vnímání reforem ve vysokém školství (okruh 4) Otázky 4 – Důvěra v zapojení několika subjektů (several bodies) do reformního procesu Zapojení(plná/částečná důvěra/ (žádná důvěra) Mé vlastní fakulty – 59% / 34% /(4%) Vedení VŠ – 42% / 44% (7%) Národní konference rektorů/ národní reprezentace – 34% / 49% (9%) Evropská asociace univerzit - 22% / 50% (15%) Profesní asociace - 18 % / 56 % (19%) Evropská komise – 17% / 51 % (26%)  ČR – plná důvěra 19%, částečná důvěra 49%, žádná důvěra 28%  RO – plná důvěra 61%, částečná důvěra 30%, žádná důvěra 6%  IT – plná důvěra 59%, částečná důvěra 33%, žádná důvěra 6%  FI – plná důvěra 6%, částečná důvěra 64%, žádná důvěra 28%  DE – plná důvěra 3%, částečná důvěra 45%, žádná důvěra 47%  U.K. – plná důvěra 2%, částečná důvěra 54%, žádná důvěra 38% Národní regionální autority – 12% / 64% (19%) Soukromé podniky – 9% / 52 % (32 %)

22. listopadu 2007podklad pro Sněm Rady vysokých škol27  Informace na logna/ logna/  Děkuji vám za pozornost ☺