Psychiatr v legislativní džungli

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přednáška pro ČAK Brno 18. září 2013
Advertisements

Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Zákon o univerzitních nemocnicích a univerzitní vojenské nemocnici Z. Mrozek.
PRÁVA ČLOVĚKA PŘEVZATÉHO DO ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ BEZ JEHO SOUHLASU © Vladimír Plecitý, 2012.
Novinky ve zdravotnickém právu?
Vedení správního řízení
Právní problematika pitvy
Právní odpovědnost studenta medicíny
Odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění Vyhláška Ministerstva zdravotnictví 440/2001 Sb.
O právech pacientů a také o právech pojištěnců
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Činnost právní kanceláře ČLK
Právo na duševní a tělesnou integritu
Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.
Právní aktuality pro lékaře
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Legislativní záměry v oblasti e-Governmentu Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Ing. Jaroslav Krupka předseda podvýboru pro VS a IS.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Ústavní soudnictví J.Kožiak. Ústava - čl. 83 a následující Ústava - čl. 83 a následující Zákon o ústavním soudu č. 182/1993 Zákon o ústavním soudu č.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
PÉČE SOUDU O NEZLETILÉ VE VĚCECH ZDRAVOTNÍ PÉČE © Anna Hořínová, 2012.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
Péče o těžce zdravotně postižené Právní úprava zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením prováděcí vyhláška.
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 24. – 25. září 2015.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ. Zákonný rámec Zákon č.372/2011 Sb. - Zákon o zdravotnických službách – ruší mj. Zákon 20/1962 Sb., - „O zdraví lidu“,
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Nezbytnost integrace psychosomatiky do současné medicíny? Očima pacienta. Mgr. Michala Filipová Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. Občanské sdružení.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Standardy ve zdravotnictví „Nadstandard“ (x) spoluúčast Leoš Heger, PSP,
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
MUDr. Marek Slabý předseda AZZS ČR. Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Informace ze sociální oblasti
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Tvorba „nadstandardu“ z pohledu MZ ČR „Nadstandardy v operaci šedého zákalu(katarakty)“ seminář Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu.
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Osnova předmětu Právní systém v ČR, typy právních dokumentů.
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
JUDr. Milan Tomeš - Profil
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Poskytovatelé ambulantních stomatologických služeb Dohodovací řízení pro rok 2019 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

Psychiatr v legislativní džungli MUDr.PhDr.David Vaněk PA Slaný

Legislativní předpisy Zákon o zdravotních službách 372/2011 Trestní zákoník 40/2009 Zákon o silničním provozu 297/2011 Zákon 48/1997 o veřejném zdrav. pojištění (event.novela) Zákon o elektronických receptech Úhradová vyhláška Nový občanský zákoník (NOZ)

NOZ a zdravotnictví Seminář ČLK, Kongres Medicínského práva Odškodnění bolestného a ztížení společenského uplatnění (ZSU) - ruší se vyhl.440/2001 (psychiatrie položky 014,015,016) Při ublížení na zdraví - odškodnění bolesti, překážky lepší budoucnosti a další nemajetkové újmy. Týká se i duševních útrap. Odškodnění na zásadě slušnosti Metodika odškodňování újem na zdraví – expertní skupina právníků, lékařů a zástupců pojišťoven -na základě Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví MKF Max. částka odškodnění 10 mil.- tabulka procentuálního postižení, individ. Koeficient + - až 30% Pouze licencovaní lékaři ?? – Klinika rehabilit. lékařství 1.LF

Svéprávnost Ruší se pojem omezení-zbavení způsobilosti k právním úkonům Pouze omezení svéprávnosti v různých oblastech, nelze zbavit svéprávnosti zcela

NOZ a Zákon o zdrav.službách Rozpory -souhlas s lékařským zákrokem u nesvéprávného /pokud „vážně odporuje“ nutný souhlas soudu/ -“nevyžaduje-li se pro souhlas písemná forma, má se za to, že byl udělen“ (pac. musí dokazovat že nesouhlasil) - písemný souhlas při ztrátě části těla která nedoroste, u pokusů, pokud to nevyžaduje zdravotní stav - ve zdravotní dokumentaci nelze zpřístupnit údaje o třetí osobě - péči bez souhlasu pouze je-li život člověka v nebezpečí (rozdíl oproti ZZS) ZZS č.372/2011 „LEX SPECIALIS“ – nadřazen NOZ (rozpory spíše okrajové až kuriozní) Viz Tempus medicorum 11/2013

Úhradová vyhláška pro r.2014 Zrušena Ústavním soudem MZ navrhlo ještě komplikovanější verzi -0,30/bod …. Místo toho složitý vzorec úhrady - nesmluvní poskytovatelé nižší úhradu – z vyhl.vypuštěno

Zákon o elektronických receptech V rámci novely z.378/2007 pozměňovací návrh mj. dr.B.Štastný, Senát zamítl, sněmovna přehlasovala bez řádného připomínkového řízení Původně od 2014, odložen na 1.1.2015 Recepty pouze elektronicky: lékař---CUR---lékaři kod----pacient---lékárna-----CUR---lékárna------pacient Stamilionové náklady, Rp i mimo zdrav.pojištění Bezpečí a důvěrnost dat (speciálně v psychiatrii) Debakl v Anglii(9 mld liber), Austrálii, není v Německu V ČR : IZIP, skarta, opencard, registry vozidel ČLK, SAS, výbor PS nátlak na nového ministra na zrušení zákona

Hrozící novela z.48/1997 o zdrav.pojištění Připravená min. Hegerem -zrušení dohodovacího řízení -ZP nasmlouvají individuální ceny výkonů Vypovězení smlouvy se ZP (3 letá lhůta) Výběrové řízení iniciuje pouze ZP „všechna moc pojišťovnám“ , fatální důsledky pro soukromé lékaře(JUDr.J.Mach, Tempus med.6/2013 )

ZZS 372/2011 Poskytovatel je povinen zachovat mlčenlivost o všech skutečnostech, o kterých se dozvěděl v souvislosti s poskytováním zdravotních služeb. Oznámení a překažení vyjmenovaných trestných činů Trestní zákon neuděluje výjimku pro lékaře Též podvod, krádež, legalizace výnosů z trestné činnosti,krácení daně, zneužití informací v obchodním styku, výroba a nakládání s omamnými látkami

Zákon o silničním provozu Nutno oznámit dopravnímu odboru nezpůsobilost pac. k řízení mot.vozidel Pac. se závislostí může řídit až po 2 letech prokázané abstinence

Vycházky v PN 6 hod. /den maxim. Nejdéle do 19 hodiny Možnost požádat o prodloužení OSSZ

Děkuji za pozornost David Vaněk