Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Živnostenská správa.
Czech POINT Tereza Šístková xsist02.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Živnostenský zákon 164. Ing. Vladimíra Mikšíková Ing. Vladimíra Mikšíková P R Á V O P R Á V O 1. ročník 1. ročník nástavbové studium nástavbové studium.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_ŽIVNOSTENSKÉ.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Základní registry ve veřejné správě
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Živnostenské podnikání
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
OBCHODNÍ REJSTŘÍK. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1162Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání Téma:
ZÍSKÁNÍ ŽIVNOSTENSKÉHO OPRÁVNĚNÍ. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1178 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy.
Soukromý sektor Podnikání fyzických osob - živnostníci Podnikání právnických osob - společnosti.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Živnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
ŽIVNOST Ohlášení živnosti Žádost o koncesi Živnost Živnost je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, Živnost.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Podnikání A Předmět činnosti B Povinnosti podnikatele C Formy a druhy podnikání D Podnikatelský plán E Dotace k podnikání.
ZÁKON O ŽIVNOSTENSKÉM PODNIKÁNÍ (ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON) č. 455/1991 Sb. ve znění pozdějších předpisů.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
 Materiál slouží pro pochopení a faktické vyplnění Jednotného registračního formuláře.
CEFIF Založení FF „Fyzické osoby“ Dana Batelková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Batelková.
Ing. Veronika Dostálková MBA ŽIVNOSTI Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Typy živností Autor: Pavla Lukešová.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Právní subjekty v podnikání
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Živnostenský úřad.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Živnostenské podnikání
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Živnostenské podnikání
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Subjekty obchodněprávních vztahů
Živnostenské podnikání
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Charakteristika živností
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Právní minimum - Zahájení podnikatelské činnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Živnostenský zákon a rejstřík Občanská nauka 1. M
Transkript prezentace:

Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha

Druhy živností - živnosti ohlašovací, - živnost volná (příloha č. 4) - živnosti řemeslné (příloha č. 1) - živnosti vázané (příloha č. 2) - živnosti koncesované (příloha č. 3)

Vznik živnostenského oprávnění živnosti ohlašovací ( procedura převážně bez povahy správního řízení ) - oprávnění vzniká dnem ohlášení živnosti koncesované ( procedura s povahou správního řízení) - oprávnění vzniká dnem právní moci rozhodnutí o udělení koncese

. u ohlašovacích živností v případě, že subjekt ucházející se o živnostenské oprávnění splňuje zákonem předepsané všeobecné i zvláštní podmínky provozování živnosti, k založení živnostenského oprávnění stačí, aby zamýšlené provozování živnosti předepsaným způsobem ohlásil u koncesovaných živností je pro vznik oprávnění k jejich provozování třeba, aby stát, reprezentovaný živnostenským úřadem, nejprve posoudil žádost uchazeče o živnostenské oprávnění a na jeho základě výkon živnostenského zákona povolil, a to rozhodnutím o udělení tzv. koncese

. náležitosti ohlášení živnosti a žádosti o koncesi, stejně jako přílohy, které je třeba doložit, stanoví zákon ohlášení či žádost o koncesi je možné provést, resp. podat, u kteréhokoliv obecního živnostenského úřadu na území ČR, a to bez ohledu na místo bydliště podnikatele - fyzické osoby, či místo sídla podnikatele - právnické osoby, stejně jako bez ohledu na místo podnikání ohlásit živnosti, či podat žádost o koncesi, je možné také učinit prostřednictvím, a to taktéž "kteréhokoliv" kontaktního místa veřejné správy kontaktními místy (tzv. Czech POINT) jsou notáři, krajské úřady, matriční úřady, obecní úřady stanovené prováděcím předpisem, zastupitelské úřady stanovené prováděcím předpisem, držitelé poštovní licence a Hospodářská komora České republiky - viz zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy, ve znění pozdějších předpisů

. Ohlášení živnosti nebo žádost o koncesi se předkládají na tiskopise vydaném Ministerstvem průmyslu a obchodu. Fyzická osoba může společně s ohlášením živnosti nebo žádostí o koncesi na příslušném živnostenském úřadu též - podat přihlášku k daňové registraci nebo příslušné oznámení, - oznámit zahájení samostatné výdělečné činnosti, - podat přihlášku k důchodovému pojištění, - podat přihlášku k nemocenskému pojištění, - oznámit vznik volného pracovního místa nebo jeho obsazení, - podat oznámení podle zákona o veřejném zdravotním pojištění Právnická osoba může společně s ohlášením živnosti nebo žádostí o koncesi na příslušném živnostenském úřadu též - podat přihlášku k daňové registraci nebo příslušné oznámení, - oznámit vznik volného pracovního místa nebo jeho obsazení

Průkaz živnostenského oprávnění výpis ze živnostenského rejstříku do vydání výpisu stejnopis ohlášení s prokázaným doručením živnostenskému úřadu, a to i prostřednictvím kontaktního místa veřejné správy, nebo pravomocné rozhodnutí o udělení koncese

Změny živnostenského oprávnění podnikatel je povinen živnostenskému úřadu oznámit všechny změny a doplnění týkající se údajů a dokladů, které jsou stanoveny pro ohlášení živnosti nebo žádost o koncesi, a předložit doklady o nich do 15 dnů ode dne jejich vzniku živnostenský úřad provede zápis změn do živnostenského rejstříku, změní rozhodnutí o udělení koncese a podle okolností případu vydá výpis, nebo informuje podnikatele o provedeném zápisu; příp. rozhodne o pozastavení provozování živnosti nebo o zrušení živnostenského oprávnění

Zánik živnostenského oprávnění Živnostenské oprávnění zaniká: - smrtí podnikatele, nepokračují-li v živnosti dědicové, správce dědictví nebo insolvenční správce; oprávnění však zanikne nejpozději uplynutím lhůty uvedené v § 13 odst. 4, - zánikem právnické osoby, nejde-li o případy podle § 14, - uplynutím doby, pokud bylo živnostenské oprávnění omezeno na dobu určitou, - výmazem zahraniční osoby povinně zapsané v obchodním rejstříku nebo jejího předmětu podnikání z obchodního rejstříku, - stanoví-li tak zvláštní právní předpis, - rozhodnutím živnostenského úřadu o zrušení živnostenského oprávnění.

Živnostenský rejstřík Povahou jde o informační systém veřejné správy : – správcem je Živnostenský úřad České republiky – provozovateli jsou obecní živnostenské úřady a krajské živnostenské úřady – Živnostenský úřad České republiky do tohoto informačního systému zapisuje další údaje statistického a evidenčního charakteru související s provozováním živností – rejstřík je veden v elektronické podobě a je veřejným seznamem – na požádání živnostenský úřad z rejstříku vydává v listinné nebo elektronické podobě výpisy, nebo potvrzení o určitém zápisu

Pokračování p ř í š t ě