Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Hodnocení ředitelů škol zřizovaných Pardubickým krajem
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
TÝDNY VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH V LIBERECKÉM KRAJI 2009 GLOBÁLNÍ GRANT PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ 21. srpna 2009.
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Ministerstva Zprostředkující agentury Poskytovatelé vzdělávání a kvalifikace Podnikání, obchod a zaměstnanost Forfás FÁS Skillnets Enterprise Ireland IDA.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Aktivity Centra EUROGUIDANCE Jitka Morčušová, Alice Müllerová Centrum Euroguidance Praha,
Praha, 10. prosince Sdružení automobilového průmyslu Podpora technického vzdělávání Portál „Auta nás baví“ Portál „Auta nás baví“ (stručná informace)
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ JIHLAVSKÉ SÍDELNÍ AGLOMERACE Mgr. Tereza Chloupková, oddělení strategického rozvoje města Jihlavy Mgr. Tomáš Koukal, vedoucí.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Technické a profesní vzdělávání na VŠ – pohled zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský, SP ČR.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
IPS Informační a poradenské středisko pro volbu povolání a změnu zaměstnání Ing. Ivana Šatrová.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
ZŠ DĚČÍN 1 Kariérové poradenství na základní škole.
Programy podpory technického vzdělávání v Jihomoravském kraji.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Cesta k uplatnění na trhu práce
Cesta k uplatnění na trhu práce Fond dalšího vzdělávání, 2017
„Okna technickým oborům dokořán“
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Problémy a perspektivy středního školství
Polytechnické vzdělávání v praxi
Metodika a koordinace kariérového poradenství v JMK
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Statutární město Ostrava
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Transkript prezentace:

Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů, celoživotní vzdělávání a zaměstnanost

Problémy vzdělávání a trhu práce v krajích Problémy vzdělávání a trhu práce v krajích Snaha zvyšovat vzdělanostní úroveň obyvatel Snaha zvyšovat vzdělanostní úroveň obyvatel Nutnost zajistit kvalifikované pracovní síly podle potřeb trhu práce Nutnost zajistit kvalifikované pracovní síly podle potřeb trhu práce Jak uspokojit potřeby zaměstnavatelů při převažujícím zájmu o humanitní obory, kterých je na trhu nadbytek ? Jak uspokojit potřeby zaměstnavatelů při převažujícím zájmu o humanitní obory, kterých je na trhu nadbytek ? Jak podpořit zájem obyvatel o vzdělávání v technických oborech, které jsou na trhu nedostatkové? Jak podpořit zájem obyvatel o vzdělávání v technických oborech, které jsou na trhu nedostatkové? Jak zvýšit zájem obyvatel o celoživotní vzdělávání ? Jak zvýšit zájem obyvatel o celoživotní vzdělávání ? Vzdělávání zasluhuje odměnu a také odměnou může být. Vzdělávání zasluhuje odměnu a také odměnou může být.

Koncepce činnosti Pardubického kraje v oblasti rozvoje lidských zdrojů, celoživotního vzdělávání a zaměstnanosti v letech 2005 – 2008 Koncepce činnosti Pardubického kraje v oblasti rozvoje lidských zdrojů, celoživotního vzdělávání a zaměstnanosti v letech 2005 – 2008 Projekt Pardubického kraje na zvýšení zaměstnatelnosti obyvatel kraje podporou technického vzdělávání Projekt Pardubického kraje na zvýšení zaměstnatelnosti obyvatel kraje podporou technického vzdělávání Program na zvyšování zájmu dětí a mládeže o technické a přírodovědné obory Program na zvyšování zájmu dětí a mládeže o technické a přírodovědné obory odkaz Rozvoj lidských zdrojů, celoživotní vzdělávání a zaměstnanost odkaz Rozvoj lidských zdrojů, celoživotní vzdělávání a zaměstnanost

Podpora technického vzdělávání Mediální kampaň Letáky ve veřejné dopravě Vzdělávání výchovných poradců v oblasti kariérového poradenství v oblasti kariérového poradenství ( semináře se zaměstnavateli, exkurze do firem, stáž v Rakousku, Publikace Průvodce kariérovým poradenstvím, informační letáky pro žáky 8. tříd a pro jejich rodiče ( skládací komiks podporující technické obory) Nárůst zájmu o tech. obory o 3%

Přehlídka firem jako zaměstnavatelů

Program na zvyšování zájmu dětí a mládeže o technické a přírodovědné obory Zahájen 17. září mezinárodní konferencí Mládež, věda a technika Mládež, věda a technika Semináře pro vedoucí projektů Práce na projektech 5 měsíců Závěrečná soutěž Festival vědy a techniky pro děti a mládež Cíl: zvýšit zájem o vědu a technické obory u dětí a mládeže v Pk zvýšit zájem o vědu a technické obory u dětí a mládeže v Pk Specifické cíle: ovlivnit profesní orientaci a zvýšení zájmu dětí a mládeže o studium vědeckých a technických oborů ovlivnit profesní orientaci a zvýšení zájmu dětí a mládeže o studium vědeckých a technických oborů zapojování dětí a mládeže do výzkumných a technických činností zapojování dětí a mládeže do výzkumných a technických činností vyhledávání talentů pro vědecké a technické činnosti a jejich podpora vyhledávání talentů pro vědecké a technické činnosti a jejich podpora Ceny pro vítěze – zájezd do Francie na špičková vědecká pracoviště – pro oceněné žáky a studenty i vedoucí jejich projektů

Celoživotní vzdělávání Cíl EU do roku 2010 – 12,5% dospělých zapojených do CŽV Cíl EU do roku 2010 – 12,5% dospělých zapojených do CŽV Česká republika – 6,3% Česká republika – 6,3% 67% podniků v ČR poskytuje svým zaměstnancům další odborné vzdělávání, ve 33% se musejí zaměstnanci vzdělávat sami 67% podniků v ČR poskytuje svým zaměstnancům další odborné vzdělávání, ve 33% se musejí zaměstnanci vzdělávat sami Soukromé investice do vzdělávání – 0,24% HDP – USA – 2%, EU – 0,6 % Soukromé investice do vzdělávání – 0,24% HDP – USA – 2%, EU – 0,6 %

Pouze vzdělané a flexibilní obyvatelstvo je schopné vytvářet, sdílet a využívat nové poznatky, které jsou nezbytné pro přechod ekonomiky na znalostně založenou ekonomiku, pro posilování významu technologicky náročných odvětví průmyslu a služeb v ekonomické struktuře. Česká republika patří do větší skupiny zemí EU, kde účast dospělých na vzdělávání není příliš výrazná.

Mediální kampaň na podporu celoživotního vzdělávání Pardubický kraj pořádá od roku 2005 Pardubický kraj pořádá od roku 2005 Cena – 1 mil. Kč Cena – 1 mil. Kč Plakáty, bilboardy, informační letáky do schránek, bezplatná telefonní poradenská linka, webové stánky, vzdělávací internetová hra o ceny, radiové spoty, radiohlídky, ucelená nabídka CŽV na Plakáty, bilboardy, informační letáky do schránek, bezplatná telefonní poradenská linka, webové stánky, vzdělávací internetová hra o ceny, radiové spoty, radiohlídky, ucelená nabídka CŽV na

Cíl kampaně – zvýšit zájem o celoživotní vzdělávání, přesvědčovat zaměstnavatele, aby zaměstnávali osoby 50+ Cíl kampaně – zvýšit zájem o celoživotní vzdělávání, přesvědčovat zaměstnavatele, aby zaměstnávali osoby 50+ Týdny vzdělávání dospělých Týdny vzdělávání dospělých Nabídka bezplatných seminářů, přednášek, ukázkových hodin v kurzech Nabídka bezplatných seminářů, přednášek, ukázkových hodin v kurzech 2006 – nabízeno 77 akcí 2006 – nabízeno 77 akcí 2007 – Celostátní zahájení TVD v České republice – 3. září v Pardubicích 2007 – Celostátní zahájení TVD v České republice – 3. září v Pardubicích

Motivace pro vzdělávání, vzdělávání jako motivace Nerovnoměrná účast zaměstnanců na vzdělávání – lidé na vyšších pozicích se vzdělávají více Nerovnoměrná účast zaměstnanců na vzdělávání – lidé na vyšších pozicích se vzdělávají více Rovnoměrnější zapojení = uplatnění nových dovedností získaných vzděláváním, ocenění zlepšování v práci Rovnoměrnější zapojení = uplatnění nových dovedností získaných vzděláváním, ocenění zlepšování v práci ( zvýšení platu – efekt 2 měsíce ….) ( zvýšení platu – efekt 2 měsíce ….) Benefit vzdělávání – příležitost pro všechny, kteří se vzdělávat chtějí Benefit vzdělávání – příležitost pro všechny, kteří se vzdělávat chtějí Vzdělávající jsou odměňováni – pokud své nové dovednosti aplikují v praxi a přispívají k rozvoji firmy Vzdělávající jsou odměňováni – pokud své nové dovednosti aplikují v praxi a přispívají k rozvoji firmy Vzdělávání – je odměnou i je odměňováno Vzdělávání – je odměnou i je odměňováno = BENEFIT č. 1 = BENEFIT č. 1

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST Případné dotazy ráda zodpovím osobně nebo na : Případné dotazy ráda zodpovím osobně nebo na