Výzkumný ústav pedagogický v Praze PhDr. Jaroslav Jeřábek, CSc. Rámcové vzdělávací programy jako cesta zkvalitňování vzdělávání v ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
1. Vstup do pilotního projektu RVP GV
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
AUTOEVALUACE ŠKOLY AUTOEVALUACE UČITELE Může to být cesta ke kvalitě?
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Systém kurikulárních dokumentů
Vzdělávání a jeho kategorie
KURIKULÁRNÍ REFORMA RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY et al.
LEDNICE 28. – 29. BŘEZEN 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V JIHOMORAVSKÉM KRAJI 9. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Taneční a pohybová výchova
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Potřebujeme Národní program vzdělávání? Petr Novotný KULATÝ STŮL KE VZDĚLÁVACÍ POLITICE
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
KURIKULÁRNÍ DOKUMENTY I
Zahájení tvorby ŠVP co nás čeká co je základem kurikulární reformy základní přístup sestavení pracovních týmů časový harmonogram.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Vzdělávání žáků s mentálním postižením
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Organizační struktura
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
OSTRAVA 26. – 27. DUBNA 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 10. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
aktuální problémy současného světa
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
1 Učební osnovy v ŠVP Oborová setkání VÚP Praha. 2 Zásadní rozdíl na začátek  v RVP jsou stanoveny vzdělávací obory  v ŠVP vznikají na základě vzdělávacích.
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D. KISK FF MU Brno Seminář Olomouc, 4. listopad 2015 Knihovníci a tajemství kurikula aneb RVP, KK a ŠVP.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
MATURITA 2010 změna modelu a novelizace zákona základní model nové maturity skladba zkoušek nové maturity maturita bez hendikepů průběh maturity organizace.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
„Podpora činnosti základního uměleckého školství při realizaci výuky podle Rámcového vzdělávacího programu pro umělecké obory základního uměleckého vzdělávání“
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
Pilot ZUŠ „Podpora činnosti základního uměleckého školství
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Budování kapacit pro rozvoj škol II
Teorie a metodika výchovy seminář 1
Meteorologie a klimatologie na základní škole Mgr. Tomáš Miléř
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
MATURITA 2010 změna modelu a novelizace zákona
Transkript prezentace:

Výzkumný ústav pedagogický v Praze PhDr. Jaroslav Jeřábek, CSc. Rámcové vzdělávací programy jako cesta zkvalitňování vzdělávání v ČR

Atributy kvalitního vzdělávání Vzdělávání otevřené životu a otevírající cestu k plnohodnotnému životu Vzdělávání, které je svou nabídkou natolik diferencované, že dokáže probouzet a v maximální míře uspokojovat různorodé vzdělávací potřeby, zájmy a aspirace Vzdělávání, které místo učení se hotovým poznatkům preferuje učení se způsobům poznávání

Atributy kvalitního vzdělávání Vzdělávání, které místo tradičních domén, jakými jsou paměť, reprodukce a memorování, dosazování do hotových vzorců, preferuje tvořivost, invenci, experiment Vzdělávání, které se neustále samo sebe ptá po svém smyslu a užití Vzdělávání, které od samého počátku všemi prostředky a činnostmi modeluje způsob života demokratického společenství

Principy, na nichž jsou RVP budovány Celoživotní učení Vzdělávání pro život Rozvoj individuality každého žáka Variabilita vzdělávacích programů na úrovni školy Proměna klimatu škol Posílení pedagogické autonomie

Strategické prvky v RVP umožňující žádoucí změnu Klíčové kompetence Vzdělávací oblasti umožňující integraci obsahů Průřezová témata nadpředmětového charakteru Konstrukce učebního plánu umožňující různé modely vzdělávání Sebeevaluace jako nástroj hodnocení efektivity programu a jeho korekcí

Data k RVP ZV Srpen 2004 – schválení RVP ZV Září – listopad 2004 – informační semináře v krajích Prosinec 2004 – schválení nového školského zákona Duben 2005 – zveřejnění manuálu k tvorbě ŠVP Září 2005 – zahájení realizace projektů Pilot 1 a Pilot Z; schválení RVP ZV s přílohou

Znaky ŠVP Analýzy využívající různých nástrojů a zdrojů Koncenzuální programy garantující aktivní podporu ped. sborů Účinné strategie utvářející a rozvíjející klíčové kompetence žáků Integrační procesy v obsahu vzdělávání

Znaky ŠVP Organické začlenění průřezových témat Vzdělávací nabídka rozrůzněná tematicky i náročností Sepětí programu se životem místního společenství

RVP GV Vymezuje předpokládanou úroveň vzdělání absolventa, nikoliv maturanta Strukturní části shodné s RVP ZV Koncepční návaznost na předchozí úroveň (stupeň) vzdělání, gradace požadavků UP – 1. a 2. ročník společný vzdělanostní základ, 3. a 4. ročník variabilita vzdělávací nabídky Závaznost učiva - společná část MZ

Faktory ovlivňující úspěšnost kurikulární reformy Všestranná podpora reformy ze strany státu Pregraduální příprava učitelů v intencích reformy Propracovaný systém DVPP Propracovaný systém monitorování kvality vzdělávání na školách Flexibilita kurikula, schopnost reagovat na aktuální potřeby

VÚP v Praze,červen 2005