Státní svátky 1. leden - Den obnovy samostatného českého státu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Protektorát Čechy a Morava
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Liturgický rok.
Průlet liturgickým rokem
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Vypracoval: Michal Klaus
Krátký film TRUTNOV a.s. Uvádí.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Elektronická učebnice - II
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Vědomostní soutěž 2. světová válka
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Velikonoce – jen svátky jara?
Velikonoce.
Kalendář - duben Petr Machala.
Svátky a tradice v Kanadě
Používání státních symbolů a státní svátky
Státní symboly a státní svátky ČR
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření:
Průlet liturgickým rokem
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Státní svátky.
Občanská výchova 6. ročník
ČR – DEMOKRATICKÝ PRÁVNÍ STÁT
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Česká republika Naše vlast.
Socioekonomické změny regionů čr
Č ESKÁ REPUBLIKA – NAŠE VLAST Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy státního zřízení a politického.
VELIKONOCE.  jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po.
Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Gabriela Divišová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_ ČR – Státní svátky. Název: ČR- Státní svátky Číslo.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Státní symboly, státní svátky.
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Hrabová, okres Šumperk, příspěvková organizace AUTOR : Eva Vysoudilová NÁZEV : VY_32_INOVACE_12_ČR – demokratický.
Liturgický rok. každý rok si připomínáme všechny události z Ježíšova života také si připomínáme svaté, kteří ukázali, jakými různými způsoby můžeme následovat.
Velikonoce Velikonoce jsou důležité křesťanské svátky. Oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
ČR – DEMOKRATICKÝ PRÁVNÍ STÁT
Stát Definice, funkce, typy.
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
ROČNÍ OBDOBÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Autor: Mgr. Radana Marelová
VY_32_INOVACE_43B_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
VY_32_INOVACE_43A_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
KALENDÁŘ.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_26_NAŠE VLAST Mgr. Petra Kukuczková
Obnovení demokracie v Československu
Ostatní svátky a významné dny ČR
PODZIM STÁTNÍ SVÁTKY.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
STÁTNÍ SVÁTEK DEN VYMEZENÝ ZÁKONEM.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Předmět: Vlastivěda Ročník: IV. Tematický celek: Česká republika
Zvyky a tradice Čechů.
Transkript prezentace:

Státní svátky 1. leden - Den obnovy samostatného českého státu Připomínáme si jím vznik samostatné České republiky po rozdělení v roce 1993. Slaví se společně s Novým rokem. Velikonoční pondělí (pohyblivý svátek) Souvisí s křesťanskou tradicí umučení a zmrtvýchvstáním Krista, ale také s pohanskými tradicemi přechodu zimy v jaro. Je zvykem chodit s pomlázkou, kterou chlapci vyšlehají dívky ("aby příští rok neuschly") a za to dostanou malovaná vajíčka. 1. květen - Svátek práce Mezinárodní svátek práce. 8. května - Den vítězství Oslava osvobození ruskými a americkými jednotkami od okupace německou armádou v roce 1945. 5. července - Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje Cyril a Metoděj přišli na Moravu v r. 863 6. července - Den upálení mistra Jana Husa V roce 1415 byl v německé Kostnici upálen za své názory český myslitel, reformátor církve a kněz Jan Hus. 28. září - Den české státnosti V tento den byl zavražděn kníže Václav, panovník české země, svým bratrem Boleslavem ve Staré Boleslavi. V tento den se koná Svatováclavská pouť a prezident uděluje medaile osobnostem, které přispěli k rozvoji české státnosti.

Státní svátky 28. října - Den vzniku samostatného československého státu Vznik samostatného československého státu po ukončení první světové války a rozpadu Rakouska-Uherska. Vzpomínka na T. G. Masaryka, nejvýznamnějšího představitele zahraničního odboje a prvního prezidenta. V tento den kladou představitélé státu květiny na jeho hrob na zámku v Lánech a také u památníku na Vítkově. Večer udílí prezident ocenění osobnostem kulturního a společenského života. 17. listopadu - Den boje za svobodu a demokracii 17. listopadu 1939 proběhla studentská demonstrace, při níž byl zastřelen Jan Opletal. Poté následovaly popravy dalších studentů a zavření vysokých škol. Jako vzpomínka této události proběhla demonstrace v roce 1989, která se změnila v otevřený odpor proti komunistickému státu a byla tvrdě potlačena policií. Ale i přes to ukončila komunistickou vládu a přivedla republiku k demokracii. 24. prosinec - Štědrý den Očekávání narození Ježíše. Na tento svátek se peče cukroví, zdobí se vánoční stromek a jí se vánoční kapr, ale nesmíme zapomenout na spoustu tradic jako např. celodenní půst, půlení jablek, odlévání olova či házení střevícem. 25. prosince - 1. svátek vánoční Boží hod nebo také svátek Narození Páně. Je tradicí uspořádat bohatý oběd a sejít se s rodinou. 26. prosince - 2. svátek vánoční - Svatý Štěpán Svatý Štěpán se stal prvním mučedníkem, když byl ukamenován za obviňování Židů ze smrti Ježíše.

Další významné dny 8. března Mezinárodní den žen 12. března Den přístupu České republiky k Severoatlantické smlouvě (NATO) 28. března Den učitelů 5. května Květnové povstání českého lidu 2. neděle v květnu Svátek matek 1. června Den dětí 27. června Den památky obětí komunistického režimu 1. listopadu Svátek všech svatých 2. listopadu Památka zesnulých 11. listopadu  Den válečných veteránů

Mezinárodní dny 21. února Mezinárodní den mateřského jazyka 23. března Světový meteorologický den 7. dubna Světový den zdraví 23. dubna Světový den knihy a vydavatelských práv 17. května Světový den telekomunikací 31. května Světový den bez tabáku 23. srpna Světový den na paměť obchodování s otroky a za zrušení otroctví 8. září Mezinárodní den gramotnosti poslední týden v září Světový den námořnictva 5. října Světový den učitelů 9. října Světový den pošty 10. října Světový den duševního zdraví 24. října Světový den informací o rozvoji 20. listopadu (různí se) Světový den dětí 5. prosince Mezinárodní den dobrovolníků pro hospodářský a sociální rozvoj 7. prosince Mezinárodní den civilního letectví

Významné dny vyhlašované OSN 8. března Den OSN pro práva žen a mezinárodní mír 21. března Mezinárodní den za odstranění rasové diskriminace od 21. března Týden solidarity s národy bojujícími proti rasismu a rasové diskriminaci 22. března Světový den vody 3. května Světový den svobody tisku 15. května Mezinárodní den rodiny 22. května Mezinárodní den biodiverzity 25. května Mezinárodní den solidarity s lidmi z nesamosprávných území 4. června Mezinárodní den dětí, které se staly obětmi agrese 5. června Světový den životního prostředí 17. června Světový den boje proti rozšiřování pouští a sucha 20. června Světový den uprchlíků 26. června Světový den boje proti zneužívání drog a nezákonnému obchodování s nimi 26. června Mezinárodní den na podporu obětí mučení první sobota v červenci Mezinárodní den družstev

11. července Světový den populace 9. srpna Mezinárodní den původních obyvatel světa 12. srpna Mezinárodní den mládeže 5. září Mezinárodní den míru (zahajovací den zasedání Valného shromáždění OSN) 16. září Mezinárodní den ochrany ozónové vrstvy 1. října Mezinárodní den seniorů první pondělí v říjnu Světový den lidských sídel 4.-10. října Mezinárodní týden vesmíru druhá středa v říjnu Mezinárodní den za omezení přírodních katastrof 16. října Světový den výživy 16. října Mezinárodní den tolerance 17. října Světový den za odstranění chudoby 24. října Den Spojených národů 24.-30. října Týden za odzbrojení 20. listopadu Den industrializace Afriky 21. listopadu Světový den televize 25. listopadu Mezinárodní den za odstranění násilí na ženách 29. listopadu Mezinárodní den solidarity s palestinským lidem 1. prosince Světový den boje proti AIDS 2. prosince Mezinárodní den za vymýcení otroctví 3. prosince Mezinárodní den osob s postižením 10. prosince Den lidských práv 18. prosince Mezinárodní den migrantů