Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Vladimír.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Vladimír."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír Rychlý NÁZEV: VY_32_Inovace_Dějepis_2 ČÍSLO DUM: 15 TÉMA: Prezentace „Československý odboj za 2. světové války“ ROČNÍK: 9. OBDOBÍ REALIZACE: 2/2013

2 Anotace: Prezentace přehledně popisuje zahraniční a domácí československý odboj během 2. světové války. Obsahuje úkoly pro žáky a odkazy na související videa na internetu.

3 Československý odboj

4 Práce ve dvojicích Představte si, že jste českým občanem na území protektorátu, nesouhlasíte s okupací, a chcete proti Němcům bojovat, nebo jim alespoň znesnadnit situaci. Vymyslete a napište různé možnosti odporu.

5 Práce ve dvojicích Představte si opačnou situaci. Jste členem německé okupační správy a máte za úkol potírat odboj a zajistit bezproblémovou výrobu v Protektorátu. Napište, jakým způsobem byste těchto cílů dosáhli?

6 Československý odboj Dělíme na dvě části. Zahraniční odboj.
Domácí odboj.

7 Práce s učebnicí Zjistěte, která dvě evropská města se stala centry zahraničního odboje.

8 Zahraniční odboj - 2 centra
V Londýně – E. Beneš zde vytvořil zahraniční československou vládu. V Moskvě – českoslovenští komunisté v čele s Gottwaldem.

9 Práce s učebnicí Zjistěte, kde ve světě postupně vznikaly československé vojenské jednotky. Jak se proslavili Josef František a Ludvík Svoboda?

10 Československé jednotky v zahraničí
Dobrovolníci, kteří utekli za hranice, nebo Češi, žijící za hranicemi. Ve VB se proslavili hlavně českoslovenští letci v bitvě o Británii. SSSR – největší jednotka – 60 000 vojáků, boje v SSSR a později při osvobozování Československa. Severní Afrika – obrana města Tobruk.

11 Domácí odboj Zpočátku demonstrace při významných svátcích, např. 28. října Němci tvrdě potlačili. 17. listopadu 1939 – popraveni vůdci studentů, zavřeny všechny vysoké školy.

12 Odbojové organizace Na území protektorátu několik odbojových organizací. Byly tvořeny bývalými politiky, vojáky, Sokoly apod. Činnost: Pomoc pronásledovaným a jejich ukrývání. Předávání informací o situaci u nás do zahraničí. Vydávání protiněmeckých tiskovin. Sabotáže ve výrobě a v dopravě.

13 Většina společnosti ale zůstala pasivní, lidé se báli o život, chtěli přežít.
Kolaborace = část lidí naopak aktivně spolupracovala s Němci např. udavači. Kolaborant = člověk spolupracující s okupanty.

14 Atentát na Heydricha V roce 1941 nastoupil nový říšský protektor Heydrich, tvrdý postup proti odboji, popravy. byl zabit parašutisty vyslanými z Londýna.

15 Heydrichiáda Heydrichiáda = teror rozpoutaný Němci jako pomsta za smrt Heydricha. Popravy podezřelých, obce Lidice a Ležáky srovnány se zemí. Domácí odboj až do konce války takřka zničen.

16 Ozbrojený odboj Partyzánské oddíly – v oblasti Beskyd a Českomoravské vrchoviny. Slovenské národní povstání – srpen 1944, potlačeno, pokračovalo v partyzánském boji. Na počátku května 1945 vypukla v českých městech protiněmecká povstání, největší v Praze – od 5. do 9. května.

17 Osvobození Československa
Jihozápadní Čechy osvobodili Američané - zůstali stát na dohodnuté demarkační linii. Zbytek území osvobodil SSSR, chtěl si tak zajistit podporu obyvatel a tím i budoucí vliv v ČSR.

18 Vytvořte věty, ve kterých použijete následující pojmy.
Londýn, Moskva Exilová vláda Československé vojenské jednotky Letci Ludvík Svoboda Tobruk

19 Vytvořte věty, ve kterých použijete následující pojmy.
28. říjen 1939 Jan Opletal 17. listopad 1939, vysoké školy Reinhard Heydrich Jan Kubiš a Jozef Gabčík Kostel sv. Cyrila a Metoděje Lidice a Ležáky

20 Citace [online]. [cit ]. [online]. [cit ]. [online]. [cit ].


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Vladimír."

Podobné prezentace


Reklamy Google