Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace 411 15 Třebívlice Autor: Olga.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace 411 15 Třebívlice Autor: Olga."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga Koutná Název : VY_12_INOVACE_10_Čj_Velikonoční tradice a zvyky prezentace Téma: Velikonoční tradice a zvyky - prezentace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum tvorby:

2 Anotace a metodický pokyn
Velikonoční tradice a zvyky dle jednotlivých dní v týdnu, výklad pro 5. třídu ZŠP. Využitelný pro práci s interaktivní tabulí. Žáci pracují na IT a zároveň před sebou mají text prezentace. S žáky si přečteme článek a nakonec shrneme, co jsme se z jeho obsahu dozvěděli o Velikonocích. Důraz je kladen na čtení s porozuměním a orientaci v textu.

3 Velikonoce Oslava Kristova zmrtvýchvstání.
Oslava probuzení přírody k životu po zimě. Oslava a svátek jara. Připadají na první neděli po prvním jarním úplňku po jarní rovnodennosti.

4 Velikonoční označení dnů v týdnu a zvyky s nimi spojené
Škaredá středa – nesmíme se mračit, jinak se budeme mračit každou středu v roce. Zelený čtvrtek – jíme zelenou stravu (kopřivy, špenát), abychom byli celý rok zdraví. Zvony „odlétají“ do Říma.

5 Velký pátek – před svítáním se omyjeme v potoce či řece abychom se uchránili nemocí. Otvírá se země, aby vydala poklady. Bílá sobota – doma uklízíme, pečeme, pleteme pomlázku, barvíme vajíčka. Zvony „přilétají“ z Říma.

6 Velikonoční pondělí – také zvané červené podle darování červeného vejce. Chodíme na pomlázku. Chlapci vyšlehají dívky pomlázkou a polévají vodou, aby byly krásné a zdravé. Dívky chlapcům za odměnu dávají zdobená, barvená vajíčka jako symbol života a růstu.

7 Použité zdroje Vlastní tvorba


Stáhnout ppt "Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace 411 15 Třebívlice Autor: Olga."

Podobné prezentace


Reklamy Google