2. a 3. prosince 2005Olomouc, Ostrava 1 Vyhláška o kvalitě dodávek elektřiny a souvisejících služeb Ondřej Fraňo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regulace kvality elektřiny
Advertisements

Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Novela ZÁKONA č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů PhDr.
Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Postavení ERÚ v novele energetické legislativy Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Specifické podmínky závěrečných Výzev 12. června 2014.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
PLYNÁRENSTVÍ zákon č. 458/2000 Sb., z hlediska kontrolní činnosti SEI Ing. Otta Hofman vedoucí oddělení plynárenství.
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
2. a 3. prosince 2005Olomouc, Ostrava 1 Vyhláška o podmínkách připojení Stanislav Trávníček.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Pravidla trhu s elektřinou – novela vyhlášky
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
1 Stav nouze v elektroenergetice poučení z problémů soustavy Pohled odběratele Ing.Petr Buchta
1 Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Lokální distribuční soustavy Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky.
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Pravidla pro organizování trhu s plynem
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
Zásadní změny v novele energetického zákona
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Systém kontrolní činnosti SEI
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
Systém kontrolní činnosti SEI
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
9. prosince 2004 Regulace cen tepelné energie od Energetický regulační úřad Stanislav Večeřa.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Státní energetická inspekce
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Legislativa a cenová rozhodnutí z pohledu roku 2005
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období
Z Á K O N, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů nebytových prostor v domě s byty, (sněmovní tisk.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
1 ČESKÝ SVAZ ZAMĚSTNAVATELŮ V ENERGETICE NEOPRÁVNĚNÝ ODBĚR ELEKTŘINY V ČR Vít KLEIN, Ph.D.
Celní správa České republiky ZMĚNY V PROVÁDĚCÍCH PŘEDPISECH – CELNÍ HODNOTA (Stručný přehled k IA a DA k UCC)
1 Elektroenergetika – legislativa, cenová rozhodnutí ERÚ, požadavky na změny pro rok 2013 Petr Matuszek Seminář SVSE Brno 30. října 2012.
Ing. Ivan Beneš Místopředseda Českého národního výboru pro omezování katastrof Místopředseda Výboru pro udržitelnou energetiku RVUR Člen Rady expertů,
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2016 Leden 2016.
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Odpisy a výrobní kapacita
OBSAH ZPŮSOBY KOMUNIKACE OBCH S PDS CO JE TO ESB ?
Obsah prezentace Požadavky u kterých dochází ke změně v procesu
Novela zákona o místních poplatcích
Webové portály LDS/MDS
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Legislativa výlukové činnosti
PARAMETRY KVALITY ELEKTŘINY z pohledu technických norem EU a ČR
Institucionální program
Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

2. a 3. prosince 2005Olomouc, Ostrava 1 Vyhláška o kvalitě dodávek elektřiny a souvisejících služeb Ondřej Fraňo

Olomouc, Ostrava2 2. a 3. prosince 2005 Úvodem Na základě novely EZ č. 670/2004 Sb. ustanoveno zmocnění ke stanovení výše náhrad v případě nedodržení vyhláškou stanovených standardů plnění standardů je zahrnuto v regulovaných cenách za distribuci  výjimky umožňující nedodržení standardů kvality bez postihu určuje EZ v § 24 (pro PPS) a v § 25 (pro PDS) v případě nesplnění garantovaného standardu má zákazník právo požádat o peněžní náhradu za jeho nedodržení

Olomouc, Ostrava3 2. a 3. prosince 2005 Standardy kvality dodávek elektřiny a souvisejících služeb jsou vyjádřeny : Garantovanými standardy stanovují kvalitu přenosu, distribuce a dodávek elektřiny, která musí být dosažena v každém individuálním případě smlouvy o připojení Obecnými standardy obecné standardy přenosu či distribuce slouží k porovnání výkonnosti a jejího časového vývoje PPS či PDS na jejich základě vyhodnocuje ERÚ spolehlivost a plynulost přenosu a distribuce Držitelé licencí jsou vázáni vykazovací povinností

Olomouc, Ostrava4 2. a 3. prosince 2005 Uplatňování náhrad konečný zákazník – za nedodržení garantovaného standardu distribuce: - u PDS, k němuž je připojen, – za nedodržení garantovaného standardu dodávek : - u dodavatele, který zákazníkovi dodává na základě příslušné smlouvy dodavatel resp. dodavatel sdružené služby – za nedodržení garantovaného standardu distribuce: - u PDS, k němuž je připojeno OPM KZ, jemuž dodavatel dodává elektřinu obecné pravidlo: náhradu uplatňujte tam, kde máte uzavřený smluvní vztah

Olomouc, Ostrava5 2. a 3. prosince 2005 Uplatňování náhrad vztah mezi dodavatelem sdružené služby a distributorem - konečný zákazník uplatní nárok u DSS, DSS u distributora (zároveň mu postoupí žádost KZ o uplatnění náhrady) prodloužení lhůty pro splnění garantovaných standardů - v případě uzavření smlouvy o sdružených službách dodávky elektřiny se termíny pro splnění GS prodlužují o dva pracovní dny termíny pro uplatnění náhrad - pro §§ 5 až 7 a § 18 do 5 pracovních dnů - pro §§ 9 až 15 a §§ 17, 19 a 20 do 30 pracovních dnů vždy ode dne následujícího po dni, kdy standard nebyl splněn

Olomouc, Ostrava6 2. a 3. prosince 2005 Garantované standardy distribuce elektřiny obnova distribuce elektřiny po poruše - podle napěťových hladin:- do 1 kV …..18 hodin - nad 1 kV …12 hodin dodržení plánované doby omezení nebo přerušení distribuce - termín plánovaného přerušení (datum i čas) nutno zveřejnit (15 dní před) - doba trvání ani četnost přerušení nejsou stanoveny zákonnou normou výměna poškozené pojistky v HDS nebo KS - do 6 hodin od okamžiku, kdy je distributor informován o přerušení (nevztahuje se na vztah PDS x PLDS) - opakované poškození pojistky, majetkový vztah k přípojce

Olomouc, Ostrava7 2. a 3. prosince 2005 Garantované standardy služeb - distributor lhůta pro vyřízení reklamace kvality elektřiny - do 60 dnů ode dne doručení reklamace písemné vyrozumění, je-li reklamce oprávněná pak i způsob a termín odstranění příčiny lhůta pro odstranění příčin snížené kvality elektřiny - 3 termíny podle složitosti řešení problému (1, 6 a 24 měsíce) zaslání stanoviska k žádosti o připojení - ve lhůtě stanovené vyhláškou o připojení (dříve 297/2001 Sb.) umožnění přenosu nebo distribuce - do 5 pracovních od požádání nebo splnění podmínek ze smlouvy o připojení obnova distribuce po jejím přerušení z důvodu neplacení - do 2 pracovních dnů ode dne úhrady všech dlužných částek

Olomouc, Ostrava8 2. a 3. prosince 2005 Garantované standardy služeb - distributor obnova distribuce po jejím přerušení na žádost dodavatele - do 2 pracovních dnů ode dne, kdy o obnovu dodavatel požádal vyřízení reklamace na měření elektřiny - do 15 kalendářních dnů ode dne jejích doručení vysvětlí příčinu problému - do 30 kalendářních dnů v případě nutnosti přezkoušení měřidla (cejchovna) - je-li reklamace uznána ve prospěch zákazníka, pak do 10 dnů fin. vyrovnání vyřízení reklamace na vyúčtování distribuce elektřiny - do 15 kalendářních dnů ode dne doručení reklamace písemné vyjádření - do 30 kalendářních dnů vypořádání rozdílu v platbách, je-li uznána

Olomouc, Ostrava9 2. a 3. prosince 2005 Garantované standardy služeb - obchodník obnova dodávky po jejím odpojení z důvodu neplacení - do 2 pracovních dnů ode dne úhrady všech dlužných částek vyřízení reklamace na vyúčtování dodávky elektřiny - do 15 kalendářních dnů ode dne doručení reklamace písemné vyjádření - do 30 kalendářních dnů vypořádání rozdílu v platbách, je-li uznána

Olomouc, Ostrava10 2. a 3. prosince 2005 Obecnéné standardy Standard plynulosti přenosu nebo distribuce Distribuční soustava četnost přerušení za kalendářní rok [přerušení/rok/zákazník] souhrnná doba přerušení za kalendářní rok [minuta/rok/zákazník] průměrná doba jednoho přerušení distribuce [minuta/přerušení] Distribuční soustava průměrná doba jednoho přerušení za kalendářní rok [minuta/rok] průměrný počet přerušení vztažený na jeden transformátor (ne vazební) Hodnoty výše uvedených ukazatelů pro příslušný kalendářní rok stanoví ERÚ do 30. listopadu roku předcházejícího

Olomouc, Ostrava11 2. a 3. prosince 2005 Vykazování dodržování standardů Obecně Standardy jsou vykazovány na formulářích uvedených v příloze vyhlášky, nebo elektronickou formou pomocí speciálních excelovských tabulek a předávány úřadu ročně, vždy do 31. března následujícího roku mimo provozovatelů distribučních soustav, k nimž je připojeno více než odběratelů. Tito distributoři předávají data úřadu v měsíčních cyklech. Data jsou zasílána na ERÚ, který dodržování standardů kontroluje, vyhodnocuje a do 31. května následujícího roku zveřejní zprávu o dodržování standardu plynulosti přenosu a distribuce jednotlivých držitelů licencí. Mimořádné události Mimořádná přerušení, netýká se přerušení uvedených v § 54 odst. 1 EZ, nejsou do vyhodnocení započtena, pokud do 10 dnů od události distributor oznámí a důvěry- hodně prokáže, čím byla tato přerušení způsobena.

Olomouc, Ostrava12 2. a 3. prosince 2005 Vykazování dodržování standardů Vykazování obecných standardů Plynulost distribuce a přenosu se vztahuje: - do na nedodaný nebo nedistribuovaný instalovaný výkon - od na počet konečných zákazníků, kterých se přerušení týká Vykazování garantovaných standardů vykazuje distributor i obchodník - dodavatel pro vykazování jednotlivých GS jsou formuláře, které jsou přílohou vyhlášky GS jsou vykazovány každý samostatně po jednotlivých případech a ještě se v ročním souhrnu uvádí celkový počet případů porušení konkrétního standardu, suma vyplácených náhrad a průměrná hodnota náhrady na jeden případ

Olomouc, Ostrava13 2. a 3. prosince 2005 Závěr Účinnost vyhlášky je stanovena od 1. ledna 2006 (kompletní vykazovací povinnost – předávání dat). Účinnost ustanovení o vyplácení náhrad konečným zákazníkům je stanovena od 1. července Tato vyhláška zároveň zrušuje dosud platnou vyhlášku č. 306/2001 Sb.

2. a 3. prosince 2005Olomouc, Ostrava 14 Děkuji Vám za pozornost