Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo to byl Eliáš? PROROK 2. Proč šel Eliáš za králem Achabem? ABY MU OZNÁMIL, ŽE PŘIJDE OBDOBÍ SUCHA 3. Kde žil.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIBLICKÝ RŮŽENEC slavná tajemství
Advertisements

Třebaže nejsi věřící, podívej se a popřemýšlej.
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
31. Mojžíš se setkal s Hospodinem u hořícího keře
6. Hospodin plní slib Abrahámovi - narodil se mu syn Izák
29. Mladý Mojžíš zabil Egypťana, a proto musel uprchnout
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
41. Izraelité postavili stan, v němž bude přebývat Hospodin.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1.Jak se jmenovalo město, kde měla stát svatyně? ŠÍLO 2. Z čeho byla postavena svatyně, když Izraelci putovali do Zaslíbené.
8. Abrahám dokazuje svou věrnost Hospodinu. Ach Hospodine, je mi těžko. Vlastního syna obětovat, ale vím, že co žádáš ty, je vždy správné. Půjdu s těžkým.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Gedeon měl vysvobodit Izraelce z rukou Midjánců. Na koho nejvíce spoléhal, že mu pomůže? NA HOSPODINA 2. Gedeon.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kde bydlela Noemi se svým mužem? BETLEM 2. Proč musela Noemi opustit svůj domov? NEÚRODA, HLAD 3. Kolik dětí měla.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kam putovala Noemi s Rút, když opustily Moabskou zemi? DO BETLÉMA 2. Noemi neměla pole, co udělala Rút? ŠLA SBÍRAT.
30. Mojžíš se při útěku skryl u kněze Jitra a potom pásl jeho stáda ovcí.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jaký dar obdržel Samson od Hospodina? SÍLU 2. Kdo nyní ohrožoval Izraelity? PELIŠTEJCI (FILIŠTÍNI) 3. Do koho se.
25. Jakub přišel s celou rodinou do Egypta a setkal se se svým synem Josefem.
7. Hospodin zkouší Abrahámovou důvěru – má obětovat svého syna Izáka.
13. Jakubovi se na útěku zdál zvláštní sen. Jakube, Bůh ti žehnej. V zemi, kde budeš, si najdi dobrou ženu, věřící v Hospodina.
40. Hospodin uzavřel s Izraelity smlouvu. Jdu opět na horu k Hospodinu a beru kamenné desky.
PROROCI Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Co bylo úkolem Samuela? PŘEDÁVAT SLOVO OD HOSPODINA, POMÁHAT LIDEM ŘEŠIT OBTÍŽNÉ SITUACE 2. Co Izraelitům Samuel.
Je to chlapec. Co s ním bude? Přece ho neutopím v Nilu!
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Čím byl David, jakou práci dělal? PASTÝŘEM 2. Co rád dělal při své práci? HRÁL NA CITERU A ZPÍVAL 3. Čeho je autorem,
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Která vojska bojovala proti sobě?? IZRAELSKÁ A PELIŠTEJSKÁ (FILIŠTINSKÁ) 2. Jak se jmenoval obr, který bojoval v.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak si Šalomoun představoval chrám, který chtěl vystavět? VELKÝ, HONOSNÝ, BOHATÝ, LEPŠÍ NEŽ JEHO PALÁC 2. Proč začal.
26. Izraelský národ se během let v Egyptě rozrostl.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Napiš jméno krále a jeho manželky z dnešního příběhu. ACHAB A JEZABEL 2. Jak se žilo Izraelitům za vlády tohoto krále?
2. Hospodin si vybral Gedeóna, aby zachránil Izraelity před Midjánci.
Vítej na ministrantské schůzce
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo nesl schránu úmluvy? KNĚŽÍ 2. Kde uložili schránu úmluvy? VELESVATYNĚ 3. Jak vypadal chrám po přenesení schrány.
 Daniel 6:11 Když se Daniel dověděl, že byl podepsán přípis, vešel do svého domu, kde měl v horní pokoji otevřená okna směrem k Jeruzalému. Třikrát za.
32. Mojžíš se svým bratrem žádá faraona, aby propustil Izraelity z Egypta.
4. Abrahám děkuje Hospodinu, protože ho dovedl do země Kanaán
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak se jmenoval první král izraelského lidu? SAUL 2. Kdo určil krále Izraelitům? HOSPODIN, SAMUEL HO PŘEDSTAVIL.
26. Elijáš na hoře Karmel Po mnoha dnech, třetího roku, se stalo slovo Hospodinovo k Elijášovi: „Jdi a ukaž se Achabovi, chci dát zemi déšť.“ Elijáš.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Proč královna Jezabel usilovala Eliášovi o život? ELIÁŠ ZVÍTĚZIL NA BAALOVÝMI BOHY 2. Kam utekl Eliáš před královnou.
Bůh rozdával, a takhle to dopadlo.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Elkána měl dvě ženy. Peninu a Chánu, která z nich se trápila, že nemá děti? 2. Kdo se komu posmíval. Chána Elkánovi?
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Filosofie náboženské výchovy Zuzana Svobodová. Učitelství ve starozákonní době Prorocká služba.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo byla Penina a Chána? 2. Kdo byl Éli? 3. Co dělala Chána ve svatyni? 4. Kdo ji pozoroval? 5. Co se stalo u hory.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kde se ukrývali Izraelité před Midjánci, kteří je napadli? V JESKYNÍCH, V HORÁCH 2. Co udělal Gedeón, když zůstal.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
27. Faraon udělal z Izraelitů své otroky, kteří museli těžce pracovat.
Kde mají původ Velikonoce?
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
3. Gedeon prosí Hospodina o pomoc. Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak se jmenovala postava, která měla vysvobodit Izraelce od Midjánců? 2. Co právě.
1. Vezmi, Pane, život můj, | k své jej službě zasvěcuj
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo byl Náman? BOHATÝ PÁN, GENERÁL VOJSKA 2. Čím trpěl Náman? MALOMOCENSTVÍM 3. Kdo poradil Námanovi, jak se uzdravit?
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byl Elíša stejného ducha jako Eliáš? ANO 2. Kdo přišel za Elíšou? VDOVA 3. Oč byl požádám Elíša? ABY POMOHL VDOVĚ.
1. Živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků, živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků. Nenarodí-li se kdo z vody a Ducha, nemůže vjíti.
Je to trochu divné jak se to stalo. I když nejsi věřící, měl(a) by jsi se na to podívat.
1.Jaký byl Daniel? UPŘÍMNÝ, VĚRNÝ HOSPODINU 2. Co žádali protivníci Daniela po králi? ABY VYDAL ROZKAZ NEMODLIT SE K HOSPODINU, JEN UCTÍVAT KRÁLI 3. Co.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo byl Jonáš ? PROROK 2. Jaké slovo promluvil Hospodin k Jonášovi? JDI DO NINIVE A VARUJ OBYVATELE MĚSTA 3. Kam.
42. Ester zachránila Izraelity před smrtí. Když se Mardocheus dozvěděl o všem, co se stalo, roztrhl svůj šat, oblékl si žíněné roucho a posypal hlavu.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byli Izraelité v babylonském zajetí stále? NE 2. Jaký byl perský král Kýros? DOBRÝ, CHOVAL PŘÍVĚTIVĚ, POMOHL IZRAELSKÉMU.
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem... Žij život bez strachu!!! AC Slavkov u Brna,
Živý je Pán Ref.: Živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků x
35. Tajemný nápis na stěně Král Baltazar vystrojil velikou hostinu svým tisíci hodnostářům a před těmito tisíci pil víno. Při popíjení vína poručil Baltazar.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byli Izraelité v babylonském zajetí stále? NE 2. Jaký byl perský král Kýros? DOBRÝ, CHOVAL PŘÍVĚTIVĚ, POMOHL IZRAELSKÉMU.
43. Izrael nakonec doputoval do zaslíbené země Kanaán.
Lukáš 23,50-24,12 Josef z Arimatie Ježíšova smrt a vzkříšení 50 Členem židovské rady byl muž jménem Josef, člověk dobrý a spravedlivý, 51 který nesouhlasil.
HAPPY END …no comment... KRIZE SVĚTOVÉHO EKOSYSTÉMU.
Třebaže nejsi věřící, podívej se a popřemýšlej.
Bůh rozdával, a takhle to dopadlo.
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Transkript prezentace:

Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo to byl Eliáš? PROROK 2. Proč šel Eliáš za králem Achabem? ABY MU OZNÁMIL, ŽE PŘIJDE OBDOBÍ SUCHA 3. Kde žil Eliáš? U POTOKA 4. Za kým poslal Hospodin Eliáše? K VDOVĚ DO SAREPTY 5. Čemu nás učí postní doba? ODŘÍKÁNÍ, ZMĚNĚ ŽIVOTA, MODLITBĚ, POKÁNÍ

6. Jaký trest poslal Hospodin na krále a jeho poddané? TŘI ROKY NEPRŠELO, BYLO SUCHO 7. Co navrhl Eliáš králi Achabovi? SOUBOJ NA HOŘE KARMEL, BAALOVI KNĚŽÍ A ELIÁŠ 8. Co měli udělat kněží, kteří se klaněli Baalovi? PŘIPRAVIT OLTÁŘ A VOLAT K BOHU BAALOVI, ABY ZAPÁLIL OBĚŤ NA OLTÁŘI 9. Jak se vedlo Eliášovi? ELIÁŠ ZVÍTĚZLIL, UKÁZALO SE, ŽE HOSPODIN JE PRAVÝ BŮH 10. Na co se připravujeme v postní době? NA SLAVENÍ VELIKONOC

28. Ohnivý vůz vzal Elijáše do nebe

Odešel odtud a našel Elíšu, syna Šáfatova, jak oře. Bylo před ním dvanáct spřežení a on sám při dvanáctém. Elijáš k němu přikročil a hodil na něj svůj plášť. Elíša opustil dobytek, rozběhl se za Elijášem a řekl: „Dovol, ať políbím otce a matku. Pak půjdu za tebou.“

Tu mu řekl Elijáš: „Zůstaň zde, protože Hospodin mě posílá k Jordánu.“ Odvětil: „Jakože živ je Hospodin a jakože živ jsi ty, neopustím tě.“ I šli oba spolu. Padesát mužů z prorockých žáků šlo za nimi a postavilo se naproti nim vpovzdálí; a oni oba stáli u Jordánu. Elijáš vzal svůj plášť, svinul jej, udeřil do vody a ta se rozestoupila, takže oba přešli po suchu. A stalo se, jak přešli, že Elijáš řekl Elíšovi: „Požádej, co mám pro tebe udělat, dříve než budu od tebe vzat.“ Elíša řekl: „Ať je na mně dvojnásobný díl tvého ducha!“

Elijáš mu řekl: „Těžkou věc si žádáš. Jestliže mě uvidíš, až budu od tebe brán, stane se ti tak. Jestliže ne, nestane se.“ Pak šli dál a rozmlouvali. A hle, ohnivý vůz s ohnivými koni je od sebe odloučil a Elijáš vystupoval ve vichru do nebe. Elíša to viděl a vykřikl: „Můj otče! Můj otče! Vozataji Izraele!“ A pak už ho neviděl. I uchopil své roucho a roztrhl je na dva kusy.

Pak zdvihl Elijášův plášť, který z něho spadl, vrátil se a postavil se na břehu Jordánu. Vzal Elijášův plášť, který z něho spadl, udeřil jím do vody a zvolal: „Kde je Hospodin, Bůh Elijášův, i on sám?“ Když udeřil do vody, rozestoupila se a Elíša přešel. Viděli to proročtí žáci z Jericha, kteří byli naproti, a řekli: „Na Elíšovi spočinul duch Elijášův.“

Z truhly moudrosti krále Šalamouna

1. Proč královna Jezabel usilovala Eliášovi o život? 2. Kam utekl Eliáš před královnou Jezabel? 3. Co se Eliášovi přihodilo po útěku? 4. Jak Hospodin promlouval k Eliášovi? 5. Jak se jmenuje poslední neděle postní doby? 6. Jak se choval Eliáš k Hospodinu? 7. Koho vyučil Eliáš? 8. Jak skončil život Eliáše? 9. Kde zemřel Eliáš? 10. Kolik zastavení Křížové cesty znáš?

1. Proč královna Jezabel usilovala Eliášovi o život?

2. Kam utekl Eliáš před královnou Jezabel?

3. Co se Eliášovi přihodilo po útěku?

4. Jak Hospodin promlouval k Eliášovi?

5. Jak se jmenuje poslední neděle postní doby?

6. Jak se choval Eliáš k Hospodinu?

7. Koho vyučil Eliáš?

8. Jak skončil život Eliáše?

9. Kde zemřel Eliáš?

10. Kolik zastavení Křížové cesty znáš?

Římskokatolická farnost Hnojník březen Pro vnitřní potřebu farnosti Použité obrázky: Rodinná Bible. 3. české vydání. 9 Henrietta Street, London WC2E 8PS: A Dorling KIindersley Book, ISBN