Podrobné hodnocení rizika Ekologické újmy Tomáš Fencl OZO V prevenci rizik a požární ochraně, specialista havarijního plánování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální profil společnosti Czasch spol. s r.o.
Advertisements

ARATech2013 webová aplikace pro SEVESO III založená na metodologii EU
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Analýza možností vzniku chyb
Metody zpracování vybraných témat (projektů)
Evidence kontaminovaných míst
Environmentální legislativa v zemědělské praxi
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Metoda FMEA týmová analýza možností vzniku vad u posuzovaného návrhu spojenou s ohodnocením rizik výsledkem aplikace je návrh a realizace opatření vedoucích.
Eva Měráková, Lenka Jandová
Nitrátová směrnice v LPIS
Koncepce environmentální bezpečnosti
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Operační program Životní prostředí
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Proces řízení rizik.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Ekologická újma na půdě legislativa, postupy ČIŽP RNDr. H.Kameníčková.
Identifikace zdrojů rizik cementační pece Leisan Mukhametzianova Ing
Přístup k posouzení rizika
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Seminář k ukončování projektů FS Státní fond životního prostředí ČR Praha,
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Detekce lokalit údolních niv s použitím multikriteriálních hodnocení v prostředí GIS Diplomová práce 2007/2008 Vysoká škola báňská – Technická univerzita.
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Požadavky ISO/DIS 9001:2014 a ISO/DIS 14001:2014
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Prevence závažných havárií Ing. Libuše Sedláková 2006.
Laminar Medica: Spill training & awareness 30th July 2009
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Problematika bezpečnosti civilního letectví v ČR za rok 2003 – pohled ÚCL.
Náležitosti obsahu posouzení rizik závažné havárie, rozsah posouzení rizik závažné havárie zpracovávané pro objekty zařazené do skupiny A nebo do skupiny.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 PROGRAMY INSPEKCÍ Robert Mout DCMR – Agentura pro ŽP.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Přechod na ISO 9001:2015 v DIAMO, s. p.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Prevence závažných havárií v ČR
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Unikátní řešení odpadové agendy pro kompostárny
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Failure Mode and Effect Analysis
Obnova veřejné zeleně Libčice nad Vltavou
Presentation Title 1st September 2002
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Program bezpečnostního výzkumu České republiky
Znečištěné místa na Slovácku
společensky významných objektů v zónách havarijního plánování
Transkript prezentace:

Podrobné hodnocení rizika Ekologické újmy Tomáš Fencl OZO V prevenci rizik a požární ochraně, specialista havarijního plánování

Podrobné hodnocení rizika Ekologické újmy Podrobné hodnocení rizika EÚj vychází z metodik používaných pro hodnocení rizika závažné havárie. Výběr metodiky je na provozovateli. Analýza se dále neposuzuje ve správním řízení. Její rozsah a kvalita je plně na provozovateli. ČIŽP při kontrole může stanovit podrobnější zpracování analýzy v rámci stanovení preventivních opatření.

Podrobné hodnocení rizika Ekologické újmy Kvalita a výsledky analýzy mají vliv na výši pojištění environmentálních rizik a na stanovení vhodných preventivních opatření proti vzniku EÚj, které má přijmout provozovatel. Při zvažované organizační nebo technické změně při stávajících činnostech, brát v úvahu i faktory, které mohou zapříčinit nevratnou změnu v přírodě (ekologickou újmu). Např. změny ve osetých plochách – nepěstovat kukuřici na místa s vysokým erozním potenciálem změny ve skladování hnoje – neskladovat v místech, kde splachy ze skládky tečou na místa s výskytem chráněných druhů rostlin. Špatně provedena analýza může být přitěžujícím faktorem při vyšetřování vzniku EÚj a případně u soudu!

Podrobné hodnocení rizika Ekologické újmy Mezi základní metodiky patří: a)pro zjištění míry rizika a možných scénářů vzniku EÚ: HAZOP - Hazard and Operation Study FMEA - Failure Mode and Efects analysis ETA - Event Tree Analysis FTA - Failure Tree Analysis b)pro zjištění možných následků Euj H&V Index - kontaminace půdy a vody Dow's Fire And Explosion Index Dow's Chemical Exposure Index F&E Index - Fire and Explosiv Index

Podrobné hodnocení rizika Ekologické újmy Není možné říci, že použití uvedených metodik je pro zhodnocení možné ekologické újmy dostačující. Vše záleží na prostředí a podmínkách, ve kterých se zdroje rizika provozují! V některých případech je např. nutná počítačová modelace toků závadných látek saturovanou zónou podél vodních toků a možná následná kontaminace povrchových vod (Dominoefekt).

FENCL SAFETY s.r.o. Děkuji za pozornost! FENCL SAFETY s.r.o.