Ekosystémy přírodní a umělé

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Advertisements

Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
KRAJINA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Kácení deštných lesů.
Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Biotické faktory prostředí
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Ohrožování základních složek biosféry
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Degradace půd vlivem zemědělství
Krajina a životní prostředí
Složky krajiny a životní prostředí
Přírodní a civilizační rizika
Krajina a životní prostředí
Registrační číslo projektu:
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Ekosystém Prchalová, K..
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Ing. Jolana Juřicová Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/
EKOSYSTÉM L E S Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Krajina a životní prostředí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Ekosystémy.
Ekosystém přirozený a umělý
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
RYBNÍK JAKO CELEK.
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
ČESKO a jeho krajina.
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Krajina Co to je krajina?
Zdeněk Dostálek, Jan Janás, Jan Michálek, Miroslav Smetka
Název školy: Základní škola Městec Králové
20 TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Krajina – vymezení pojmu, typy krajin
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Rozšiřování pouští.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Dublovice, okres Příbram
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
VY_52_INOVACE_01_ Ekosystémy
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Ekosystémy přírodní a umělé

Rozdělení ekosystémů: Ekosystém v nichž je vliv člověka nepatrný, je ekosystémem přirozeným. Ekosystémy, jejichž složení je udržováno člověkem jsou umělé

Přirozený ekosystém U nás téměř neexistují. Ve světě jsou zachovány buď jako přírodní rezervace, nebo se nalézají v těžko přístupných místech. Mnohé přírodní ekosystémy, které se dnes vyvíjejí jako přirozené, byly v minulosti pozměněny lidmi a to zejména ve svém druhovém složení. V současné době jsou však i přírodní ekosystémy alespoň nepřímo ovlivňovány lidskou činností, zejména znečistěným ovzduším a vodou

Umělý ekosystém K zachování složení umělých ekosystémů (monokultur lesů, hospodářských plodin na polích, zahrad, skleníků atd.) je třeba vynakládat energii (lidská práce, hnojiva, práci strojů apod.). Jedná se o tzv. dodatkovou energii, která zvyšuje produkci, jíž lze z ekosystému získat

Umělý ekosystém Neustálé zvyšování dávek chemických látek, využívání těžkých mechanismů, nedodržování protierozivních postupů při pěstování plodin a chovu dobytka atd., vede pouze k dočasnému zvýšení produkce. Zároveň se však narušují ekologické vazby v ekosystému, znečisťuje se povrchová i podzemní voda, vysušuje půda, zvyšuje se obsah chemických látek v prostředí a tím i v  potravním řetězci. To vše má v dalším vývoji za následek snižování úrodnosti půdy a tím i podstatné snížení produkce

Umělé ekosystémy Zcela umělé ekosystémy vytváří člověk v lidských sídlech (byt, škola, zoologická zahrada). Zde převládají konzumenti nad producenty a proto množství energie potřebné k udržení těchto ekosystémů musí být získávána z jiných ekosystémů, zvláště pak z ekosystémů zemědělských, lesních, dále z fosilních paliv a dalších energetických zdrojů. To vše by se však mělo dít na základě znalosti ekologických zákonitostí, neboli v souladu s pravidly trvale udržitelného rozvoje