Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací oblastPřírodovědné vzdělávání Vzdělávací oborČlověk a příroda Tematický okruhEkologie TémaEkologie Tematická oblastEkologie NázevBiotické podmínky života - ekosystém AutorMgr. Dana Kuczmanová Vytvořeno, pro obor, ročník01-2013, LYT 1. ročník, STA 1. ročník, ELE 1.ročník AnotacePrezentace – Biotické podmínky života - ekosystém Přínos/cílové kompetenceŽák je seznámen se základními pojmy z ekologie VY_32_INOVACE_24_07

2 EKOSYSTÉM Biotické podmínky života – ekosystém. Žáci se seznámí se základními pojmy z oblasti ekologie. Učivo navazuje na vědomosti žáků ze ZŠ. Následuje diskuse na toto téma. Učivo je určeno pro žáky 1. ročníku SPŠ.

3 EKOSYSTÉM = společenstvo organismů (všechny druhy rostlin, živočichů) spolu s abiotickým prostředím. 01

4 DRUHY EKOSYSTÉMŮ a)Vodní Louže, rybník, řeka, moře, oceán b) Suchozemské Les, louka, pole, zahrada, park,….

5 SLOŽKY EKOSYSTÉMU 1.Abiotické Klimatické a půdní 2. Biotické Organismy a vztahy mezi nimi

6 ŽIVOT EKOSYSTÉMU SUKCESE – vývoj ekosystému – posloupnost změn společenstev, které po sobě následují na tomtéž teritoriu. Živá složka ekosystému se postupně přizpůsobuje neživým podmínkám a zpětně je ovlivňuje. Př. Opuštěný rybník zarůstá rákosem, odumřelé rostliny klesají na dno, vytváří se vrstva bahna. Pokud nepřitéká voda, rybník vysychá. Na březích se uchytí nálety vrby a olše.

7 ŽIVOT EKOSYSTÉMU HOMEOSTÁZE (ROVNOVÁHA) EKOSYSTÉMU Za určitých podmínek se složité vztahy mezi organismy ustálí. Porušení rovnováhy může způsobit např. přemnožení některého druhu, klimatické změny, činnost člověka (těžba, požár,..) Pro každý přirozený ekosystém je charakteristické sebeobnovování AUTOREPRODUKCE a vlastní řízení AUTOREGULACE.

8 ŽIVOT EKOSYSTÉMU KLIMAX Konečná stabilní fáze přirozeného vývoje ekosystému bez vlivu člověka. Přestane kácení lesů, sečení luk, regulace řek, vliv automobilů a průmyslu, zastaví se těžba,… ÚKOL Pokuste se odhadnout, jaký ekosystém by zvítězil v našich podmínkách. SMÍŠENÝ LES

9 TYPY EKOSYSTÉMŮ: 1.PŘIROZENÝ (PŘÍRODNÍ) EKOSYSTÉM Vliv člověka málo patrný Chráněná území, horské lesy, bažiny,… Má ustálené složení rostlin a živočichů Bývá závislý na množství sluneční energie. Druhově rozmanitý Dnes jsou velice vzácné a i tak jsou poznamenány člověkem např. znečištěným ovzduším.

10 CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ ČR 02

11 TYPY EKOSYSTÉMŮ 2. UMĚLÝ EKOSYSTÉM Jeho složení je udržováno člověkem (pole, zahrada, les, přehrada,…) Je nutno vkládat dodatkovou energii (práce člověka, strojů, hnojení,..) Je zde větší produkce biomasy S dodatkovou energií se to nesmí přehánět – nadměrné množství hnojiv, postřiků, těžká mechanizace vedou ke znehodnocení půdy.

12 TYPY EKOSYSTÉMŮ 3. ZCELA UMĚLÝ Lidská sídla – města Konzumenti převažují nad producenty Dodatková energie se získává z jiných ekosystémů Dováží se potraviny, suroviny, paliva,….

13 DOPLŇTE TYP EKOSYSTÉMU Zcela umělý Umělý 03 04

14 SEZNAM CITACÍ [01] Soubor:Giraffe standing.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Giraffe_standing.jpg [02] Soubor:CHKO+NP Czech map.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-13]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:CHKO%2BNP_Czech_map.png [03] Soubor:Sídliště Výsluní, Zahradní čtvrť a Liščí Vrch, Most.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013- 01-13]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:S%C3%ADdli%C5%A1t%C4%9B_V%C3%BDslun%C 3%AD,_Zahradn%C3%AD_%C4%8Dtvr%C5%A5_a_Li%C5%A1%C4%8D%C3%AD_Vrch, _Most.jpg [04] Soubor:Beeckestijn-02 (xndr).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-13]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Beeckestijn-02_(xndr).jpg


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google