POSTAVENÍ OBCÍ PO ROCE 1989 Mgr. Radko Martínek Senátor PČR 28.11.2013 Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mezinárodní konference k meziobecní spolupráci 28.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Advertisements

Spolupráce s mikroregiony
Spolupráce mezi obcemi Spolupráce při výkonu samostatné působnosti a)Na základě smlouvy o splnění konkrétního úkolu b)Na základě smlouvy o vytvoření svazku.
Veřejná moc a veřejná správa
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Územní uspořádání ČR Česká republika se člení na
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Rozpočty územních samosprávných celků
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Správní právo MOST FBI Správní právo Orgány obcí a krajů
ČESKÁ REPUBLIKA – ADMINISTRATIVNÍ ČLENĚNÍ
Lucie Dvořáková, Markéta Foglová, Tomáš Gargulák
Glovňová Libuša, Kačmárová Nataša, Němeček Jaroslav
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
VY_20_INOVACE_SVF34060DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Novela RUD účinná k Novela RUD účinná k Hospodaření ÚSC Jan Zikl Ředitel odboru financování územních rozpočtů a prog. financování Ministerstvo.
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: prosinec 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ OBYVATELSTVO ČR – STATISTICKÁ DATA.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Veřejná správa.
Finanční a rozpočtové právo
Vypracovaly: Nevrtalová Michaela Šlechtová Nikola Uhllířová Jana
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Státní správa Petr Machala.
Organizační struktura kraje
Návrh Evropské charty regionální samosprávy
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Obce jako oběť reforem? Obce jako oběť reforem? XIV. celostátní finanční konference 10. – 11. listopadu 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda SMO ČR Primátor.
Státní správa.
Vypracovali: Martin Odstrčil Vojtěch Stybor Gabriela Schönová
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Hlavní město Praha.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Územní samospráva Obce
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
1 Referendum Jitka Bělohradová. 2 Referendum Projev přímé formy demokracie –Jeho zvláštní projevy: plebiscit, veto –Další formy přímé demokracie: lidová.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
ÚVOD DO VEŘEJNÉ SPRÁVY Přednáška č
Jakub Alexa Zita Dostálová
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
Územní samospráva a její organizace
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj
Obsah veřejných rozpočtů III
Můj domov, má vlast Obec.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
MÍSTNÍ SPRÁVA II. PrF MU v Brně © petr průcha, 2017.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Samospráva a její organizace, zájmová samospráva; územní samospráva a její organizace MP313K Úvod do studia veřejné správy 6. přednáška Stanislav.
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

POSTAVENÍ OBCÍ PO ROCE 1989 Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mezinárodní konference k meziobecní spolupráci 28. listopadu 2013

Změny po roce 1989  V roce 1990 – zrušeny všechny druhy místních a městských národních výborů  V Ústavě a Zákoně o obcích byl zakotven samosprávný charakter obcí (vlastní volené orgány) a zároveň byla na obce přenesena část státní správy v tzv. v přenesené působnosti  Obce získaly vlastní příjmy (v současné době cca 60-70%)  Podíl na daních  Příjmy z majetku  Vlastní příjmy  Obce získaly právo sdružovat se a uzavírat mezinárodní partnerství

Specifické skupiny obcí  Dle pravomocí  Obce  Pověřené obce (přenesená působnost státní správy)  Obce s rozšířenou pravomocí  Brno, Ostrava, Plzeň  Hl. město Praha  Dle orgánů  Obce  Města  Statutární města

Velikostní struktura obcí  Velikostní skupiny obcí v rámci České republiky  Podle počtu obyvatel  Mapa velikostních skupin České republiky následující slide

Velikostní struktura obcí  Mapa velikostních struktur obyvatelstva

Sdružování obcí  Na národní úrovni  Regionální sdružení (cca 1/3)  Specializovaná účelová zájmová sdružení (cca 1/2, voda, odpady)  Regionální, hospodářské a sociální rady  Specializovaná sdružení s celostátní působnost  Na mezinárodní úrovni  Mezinárodní sdružení  Euroregiony  Nadnárodní sdružení  Partnerské vztahy

Závěr  Obce v ČR mají jedny z největších samostatných pravomocí v rámci EU  Mají samostatné příjmy, tedy i možnost rozhodování o svém rozvoji  Stát může do jejich pravomocí zasahovat pouze a jenom na základě zmocnění zákonem  Obce jsou pověřeny výkonem státní správy, jsou na ně přeneseny specifické výkony státní správy

Použité zdroje  ČSÚ. Malý lexikon obcí ČR 2012 [online]. e [cit ]. Dostupné z: