Tučňák císařský Vypracoval: Petr Skrutek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Marcela Budinská Datum: Únor 2013 Ročník: 7.
Advertisements

GIBONI.
Ptakopysk podivný Moučková Anna : autor: Mou.
VOLAVKA POPELAVÁ JITKA SVIČARSKÁ A.3.
Chov ptáků Pozor, přistávám! Kde jsi zase lítal?!.
Medvědi.
Život v polárních mořích
Ptáci 2 Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
Tučňák brýlový Tučňáci
DINGO (Canis lupus dingo) KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Austrálie
Tučňáci Katka Krejsová.
Kopřivka obecná (Anas strepera)
KACHNA DIVOKÁ (Anas platyrhynchos).
Vlčí hierarchie a chování
Husa běločelá.
Kristýna Huspeková VII.A
ANTARKTIDA.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ŠELMY.
Sluka Scolopax rusticola Štěpánka Pechmanová 3.A.
Krocan divoký Třída: Ptáci (Aves) Řád: Hrabaví (Galliformes) Čeleď:
Husa velká. Délka těla: cm Délka těla: cm Rozpětí křídel: 160 cm Rozpětí křídel: 160 cm Hmotnost: 2,5 - 6 kg Hmotnost: 2,5 - 6 kg Dospělý.
Tučňák Císařský čerpal z Wikipedie.
Šířkové pásy studený pás.
Jak bych vyučoval o krkavcovitých ptácích
Informace a fotografie
Zjednodušený přehled třídy savců
Ledňáček říční.
Žirafa.
Tetřev Hlušec Radmila Sikytová. Vzhled Hmotnost:1-1,5kg Rozměry:až 60cm Patří k největším kurovitým ptákům u nás.JE TO OHROŽENÝ DRUH,JE OTO HRABAVÝ DRUH,KTERÝ.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Lukeš 9.B. Lama Známá jako,,Velbloud Jižní Ameriky,, V posledních 40 letech se Lama šíří do celého světa jako chovny dobytek Výskyt:Peru,Vysoké Andy,Bollivie.
Plejtvák obrovský Předmět: Biologie Třída: 1L
Ptáci sadů a ovocných zahrad (2)
Ptáci – rozmnožování,hnízdění
KORMORÁNI U LITICKÉ PŘEHRADY A V ČESKÉM ÚDOLÍ leden 2006 Fotografie Jaroslav Limburský.
Živočichové kolem rybníku
Lasicovití (Mustelidae).
PTÁCI.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název projektu: Živá příroda ve škole
Název projektu: Živá příroda ve škole
Zvláštnosti ve vývoji člověka Vypracoval: Pavel Maděrka Obor: Technické lyceum Třída: 1.L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík.
Kavky potřebují pomoc Daniel Dvořák 6.B. Kavka obecná Corvus monedula Samec-délka křídla :223 mm do 250 mm Samice-délka křídla od : 214 mm do 243 mm Samec-hmotnost.
Vypracoval: Jan Žaroský Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Království ledu test k filmu. Antarktida svou velikostí odpovídá rozloze a) Austrálie. b) USA. c) Saudské Arábie. 1.
Podnebné pásy - polární pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
Ptáci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_37_Ptáci-zajímavosti
Vypracoval: Michal Horejš Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie
Veverka obecná (sciurus vulgarit)
PTAKOPYSK PODIVNÝ NICOLE VŠETULOVÁ.
Tučňák patagonský Vypracoval: Martin Půr
Pásovec devítipásý Vypracoval: Adam Čada
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
Veverka známá neznámá.
Etologie ptáků.
VY_32_INOVACE_14_Z_POLÁRNÍ PUSTINY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Polární pustiny a jejich živočichové Polární pustiny zaledněné území či mrazová poušť trvale kryty ledem a sněhem.
Bolest Vypracoval: Jan Horák
Veverka známá - neznámá
Vlk Obecný Jakub Šefčík Třída:1.L Předmět:Biologie
AUTOR: Lenka Hrnčířová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Kukačka obecná Cuculus canorus.
Mořští ptáci.
Zoologická zahrada U kasy najdete občerstvení (k za koupení je např. párek v rohlíku) Cena zoo: dítě (do 15ti let) 120kč dospělí 180kč vyrobili:
ZOO JaMka Pracovali na tom: Martin Svoboda Jan Katz
Rozmnožování a chování ptáků
Transkript prezentace:

Tučňák císařský Vypracoval: Petr Skrutek Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování: 26.12. 2014

Obecné údaje Latinský název: Aptenodytes forsteri Délka života:  Přibližně 20 let Průměrná výška: 110 -120 cm Průměrná váha: 25 - 46 kg Hnízdění: Antarktida Inkubace vajec: Přibližně 64 dní. Inkubuje samec. Počet vajec: jedno vejce (1 = 450 g) Hnízda: Nemá Pohlavní dospělost: Ve třech až čtyřech letech Potrava: kryl, ryby, sépie a korýši

Hnízdiště Tučňák císařský žije na ledových polích Antarktidy a ostrovů v okolních mořích. Je jediným ptákem na světě, který nikdy nešlápne nohou na suchou zem. Jeho hnízdiště se nacházejí za ochrannými ledovými útesy hluboko ve vnitrozemí, často několik desítek km od moře. Jelikož období hnízdění připadá na zimu, musejí si tučňáci vybrat taková místa, kde s příchodem léta nezačne led tát dříve, než budou mláďata samostatná. Někteří proto musejí cestovat až sto kilometrů daleko od pobřeží.

Rozmnožování a líhnutí  Námluvy tučňáků císařských začínají v březnu a v období května do července. Samice snáší jediné vejce. Aby uchránili vejce před promrznutím, pokládají si je na nohy a překrývají zvláštním záhybem kůže z břicha. Každému předání vejce mezi rodiči předchází složitý rituál, při kterém oba ptáci stojí proti sobě se zobáky vztyčenými vzhůru a křičí. Asi po dvou týdnech samice svěří vejce samci a vydá se na cestu k moři. Samec vejde zahřívá ještě dalších 40-50 dní. V "kapse", která vznikne mezi nohama a záhybem kůže z břicha je vejce chráněno před mrazy. Dosahují i minus 40 stupňů. Všichni starostliví otcové se tisknou těsně k sobě, aby se alespoň trochu zahřáli. Někdy je takto namačkáno na sebe až šest tisíc ptáků. Krátce po vylíhnutí mláděte se samice vrací zpět, aby převzala poslední fázi péče o vejce. Následujících přibližně 40 dní se bude starat o mládě. Vyčerpaný samec, který do této doby ztratil téměř polovinu své hmotnosti, se konečně může vydat k moři za potravou. Jakmile je mládě dost staré, aby mohlo vydržet samo, zanechá ho matka spolu s ostatními mláďaty v jakési školce a vydá se rovněž  za potravou.

Zajímavosti Nejhlubší ponor: 530 - 560 m Počet: V roce 2012 cca 595 000 jedinců. Chov mláděte cca pět až šest měsíců. O mláďata pečují rodiče, kteří dlouze hladovějí. Přirození predátoři: kosatka, tuleň leopardí a pro mláďata i burňák obrovský

Odkazy http://www.divocina.estranky.cz/clanky/kralovstvi-ledu/tucnak-cisarsky.html http://www.penguinsworld.cz/clanky/tucnak-cisarsky.html http://zivazeme.cz/atlas-ptaku/tucnak-cisarsky