Optimalizace daní a odvodů podniku Ing. Petr Ježek, Ph.D. VŠFS 2009

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
Advertisements

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně z příjmů právnických osob Označení materiálu:
Daňový systém – realita a vize konference vydavatelství EURONEWS Martin Novák – ředitel divize finance ČEZ, a. s.
Daň z přidané hodnoty.
Struktura daní v ČR.
Daňové aktuality Daňové aktuality 14. října 2014 IFA Praha. náměstek ministra financí I. náměstek ministra financí.
Daň z přidané hodnoty.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Vize daňové reformy doc. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví Katedra veřejných financí
DPH – daň z přidané hodnoty
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Ekonomika investic.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Daňová reforma 2010 Snížení administrativní zátěže pro poplatníky a státní správu MF ČR Peter Chrenko.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Účtování mezd účtová třída 3
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Důchodové daně Petr Mrkývka.
Daňová teorie a politika
5. téma: Veřejné příjmy – charakteristika, druhy a členění
Základy daní úvod do českého daňového systému
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Teoretická doporučení k optimálnímu designu daní a daňových soustav
Průměrné vážené náklady kapitálu
Optimální daňová pozice v daňovém systému ČR Hledání možností efektivního daňového břemene v ČR v současné době.
Daňová teorie a politika
Trh práce a politika zaměstnanosti
Základní účtování daně z přidané hodnoty
Účtování DPH účet 343.
Daň z příjmů fyzických osob - závislá činnost a funkční požitky
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.
Základní prvky daňové techniky
1 Optimalizace daní a odvodů podniku VŠFS, Zima 2006 Jiří Přibyl.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Vysoká škola polytechnická Jihlava – veřejná vysoká škola (vznikla v červnu 2004 na základě zákona č. 375/2004 Sb.) – neuniverzitní vysoká škola (celosemestrální.
DANĚ Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/
E K O N O M I K A Daně, daňová soustava. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
VÝPOČET ČISTÉ MZDY (slevy na dani a daňové zvýhodnění) VY_32_INOVACE_13_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY (slevy na dani a daňové zvýhodnění) Autor: Ing. Jana Rauscherová.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Úvod do daňové problematiky Konstrukční prvky daně I.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie Daňové a odvodové zatížení podnikatelů v ČR Autor bakalářské práce:Lucie Minaříková Vedoucí.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Autor bakalářské práce:Martin Šíma Vedoucí bakalářské práce:Ing. Marta Hortová Oponent bakalářské práce:Mgr. Hana Bartošová DAŇOVÉ A ODVODOVÉ ZATÍŽENÍ.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
VEŘEJNÉ FINANCE VEŘEJNÉ PŘÍJMY.
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje
Obecná část daňového práva procesního I
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_44_890 Projekt.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obecná část daňového práva procesního I
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Malé a střední podnikání
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Účtování DPH účet 343.
Transkript prezentace:

Optimalizace daní a odvodů podniku Ing. Petr Ježek, Ph.D. VŠFS

Témata Základní pojmy a přístupy k optimalizaci daní Optimalizace daní v ČR – systémový pohled Optimalizace daní z příjmů a SP Optimalizace DPH Optimalizace spotřebních a ekologických daní Optimalizace majetkových daní Případové studie a příklady

Zdroje Metotodický list k ODOP Platné daňové zákony (vybrané části) Platné předpisy o důchodovém a nemocenském pojištění Platné předpisy o všeobecném zdravotním pojištění havens.htm havens.htm

Obecně k optimalizaci Optimalizací rozumíme proces vedoucí k dosažení nejvýhodnějšího možného cílového stavu. Optimalizační cíle a metody  Maximalizace  Minimalizace  Strukturální optimalizace  Multikriteriální optimalizace ? Může být něco nejoptimálnější?

Optimalizace daní Minimalizace celkového daňového břemene  Minimalizace daně  Minimalizace nákladů plátce a poplatníka  Minimalizace nákladů daněmi motivovaných změn Součást finanční optimalizace a plánování v podniku  Finanční a daňová optima mohou být navzájem konfliktní!

Minimální daň, zisk a CF Minimální daň z příjmů současně znamená:  Minimální (nulovou) daň  Nenulové přímé a nepřímé náklady zdanění příjmů  Daňová ztráta, tj. nulový nebo záporný HV  Nulový nebo záporný CF Přímá rizka  Finanční nestabilita z nízké likvidity  Zhoršený rating pro nízkou (nulovou) rentabilitu  Nedostupnost úvěrů a jiných cizích zdrojů

Zlaté pravidlo Daňová optimalizace je cílově podmíněna zlepšením finančního optima.

Daňové výhody Vynětí z předmětu Osvobození od daně Odpočet snižující DZ Nižší daňové sazby Sleva na dani

Předmět a subjekt Podle předmětu a subjektu  Podléhám dani? Pokud ano, jako plátce či poplatník? Pokud ano, jako rezident nebo nerezident?  Z čeho mohu být zdaněn? Mám předmět?  Pokud ano, jsem osvobozen? Mám možnost substituce mimo předmět?  Pokud ano, je substituce reálná?

Základ daně Kalkulace ZD a úprava ZD  Pevná kalkulace(technické jednotky) Nemožnost ovlivnit ZD jinak než změnou objemu předmětu  Flexibilní kalkulace (peněžní ZD) Volba z účetních a finančních alternativ (přizpůsobení) Volba z daňových alternativ (výběr výhodnější alternativy) Volba strategie rentability Možnost snížení daně odpočty Pouze u daní z příjmů Volba zdaňovacího období pro uplatnění odpočtu

Sazba daně a sleva na dani Sazby jako základní parametr daní  Volba pouze u diferenovaných sazeb Volba nejnižší sazby z možných  Očekávání a ovlivňování změn sazeb Slevy  Alternativní výhoda k odpočtům od DZ  Součást investičních pobídek  Pouze u daní DzP a SiD

Plátce a poplatník Poplatník spoří  na dani  přímých nákladech  nepřímých nákladech Plátce spoří  Pouze na přímých nákladech na výpočet a odvod Pozor na odlišné postavení plátců a poplatníků u nepřímých daní!

Daňové plánování Tuzemská optimalizace  V rámci DS ČR  Dostupné pro všechny tuzemské podniky Globální optimalizace  Vyhledávání optimální daňové lokality  Po některé podniky nedostupné nebo neefektivní

Daňové ráje a „offshore“ Daňový ráj  Neúplný DS nebo nadstandardní daňové výhody  Nejednotné vymezení Oficiálně pouze v rámci OECD klasifikace Offshore (centrum)  Zvýhodněné podmínky pro podnikání Daňové Nedaňové  Právní (zjednodušené zakládání, registrace a výkaznictví firmy)  Finanční (kvalitní levná finanční infrastruktura a komunikace)  Mzdové (levná pracovní síla pro běžné pozice)

Problémy daňové optimalizace Náklady vyhledávání optimaliačních možností Náklady na přesun daňového břemene Náklady substituce mimo předmět daně Nutnost nových optimalizací při změnách daní Ztížená optimalizace v nestabilní ekonomice Riziko chybné hierarchie priorit optimalizací Riziko neefektivní koncentrace řízení na daně Riziko neefektivných optimalizačních výsledků Riziko nedůvěryhodnosti daňových rájů Riziko optimalizace za hranicí zákonů ? Je tedy optimalizace daní a odvodů zbytečná?