Martina Jiříková C4B.  ŽIVOT  FILOSOFIE  SHRNUTÍ  ZDROJE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pythagoras 6.století př. n. l..
Advertisements

Řecká přírodní filosofie – Milétská škola
Vznik a vývoj litosféry
Počátky filozofického myšlení ve starověkém Řecku
Významní vědci od renesance po současnost
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Přírodní vědy v antickém Řecku
Stvoření světa, vznik člověka
Empedoklés a Anaxagoras
VY_32_INOVACE_28-03 Antická filosofie Hérakleitos z Efesu.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Rétorika Etymologie Dialektologie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_18.
eklekticismus, novoplatonismus
Friedrich Schelling Martin Mudruňka 7.AG.
Abychom se dokázali pohybovat a vnímat svět kolem nás potřebujeme geometrickou představivost. Geometrie podporuje naše prostorové vnímání. Patří k nejstarším.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: základy společenských.
JAK VZNIKAJÍ OSTROVY PEVNINSKÉ OSTROVY
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Aristotelés ze Stageiry
6. ročník Pravěk.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_02_OSVZ_ZSVa Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Platón Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Démokritos z Abdér Strejčková Barbora, C4A.
Husserlova teorie přirozeného světa
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Řecko-perské války 6. ročník.
Hekataios.  byl nejvýznamnějším historikem a geografem  bývá označován za zakladatele geografie  Údajně vylepšil Anaximandrovu mapu světa = > ( tím.
Kristýna Hartmanová C4B
Filosofie úvod do problému....
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Milétská škola Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý.
Marek Zámečník C4A ŽIVOTNÍ SÍLA.   francouzský filozof  představitel filozofie života  z rodiny židovského hudebníka  studium matematiky.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Země je třetí planeta sluneční soustavy, zároveň největší terestrická planeta v soustavě a jediné planetární těleso, na němž je dle současných vědeckých.
Starověké lékařství.
Prezentace o Slunci Vypracovala: Karolína Monczková Třída: VIII.A.
413 PŘ. N. L PŘ. N. L. Díogenés ze Sinopé Jakub Novák Filosof, skvělý řečník.
Velká řecká kolonizace Dagmar Zemanová
Vznik života na Zemi Planeta Země Postavení Země ve vesmíru
Vznik života na Zemi.
Pythagoras př. n. l.
 nadpřirozené bytosti a bohové  kosmické síly  mýtus- pohled do minulosti  přírodní katastrofa= Boží trest.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
8. ročník, biologie člověka CO DĚLÁME V PŘÍRODOPISE.
Dějiny filozofie Úvod do filozofie. „PHILEIN … SOPHIA …“ Slovo „filosofie“ je odvozeno z řeckých slov „milovat“ a „moudrost“. Ivan Blecha: „Filosofie.
VY__III/2__INOVACE__203 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Úvod do filozofie 1/Filozofie 1 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 2 Milétská škola a Pýthagorás.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Vznik a vývoj života  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR:
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
PATRISTIKA I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Jak lidé měřili čas? od 2 minuty do 5:15
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Sluneční hodiny.
PLANETA ZEMĚ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Předsókratovská řecká filozofie
Vznik států.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Předsokratovská filozofie
Sluneční hodiny.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Úvod do učiva dějepisu.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Vznik života na Zemi.
Transkript prezentace:

Martina Jiříková C4B

 ŽIVOT  FILOSOFIE  SHRNUTÍ  ZDROJE

 narození: 611 nebo 610 před n.l.,úmrtí: 549 nebo 546 před n.l.  řecký filosof z maloasijského iónského města Milétu  zakladatel filosofie jako samostatné vědy

 spis - O přírodě (dochován v tzv. zlomcích)  původ bytí: "nekonečné a neomezené" (řecky apeiron), z něj se vyděluje teplo a chlad, vlhko a sucho  Darwin středověku  vývojová teorie - země v kapalném stavu, živočichové "První živočichové se zrodili ve vlhku a měli na sobě ostnatou kůru, ale když dorůstali, vystupovali na souši, a když se kůra zlomila, žili ještě krátký čas." (zl. A 30 z Aetia)

 nesprávná teorie fyzikálního vzniku hvězd  nauka o ohnivém prstenci země  prstenec se roztříštil a vyzařuje oheň – hvězdy  vznikají stále nové světy - "neboť si za své bezpráví navzájem platí pokutu a trest podle určení času„  první mapa hvězdných sfér, mapa země  gnómón – sluneční hodiny

 Kdo byl Anaximandros?  Jak se jmenuje nejstarší „dochovaný“ filosofický spis?  Jak podle Anaximandra vznikly hvězdy?  Co znamená gnómón?

[ ] [ ] pr-n-l-opravdu-prvni-recky-filozof/ 546-pr-n-l-opravdu-prvni-recky-filozof/ [ ] [ ]