Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Abychom se dokázali pohybovat a vnímat svět kolem nás potřebujeme geometrickou představivost. Geometrie podporuje naše prostorové vnímání. Patří k nejstarším.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Abychom se dokázali pohybovat a vnímat svět kolem nás potřebujeme geometrickou představivost. Geometrie podporuje naše prostorové vnímání. Patří k nejstarším."— Transkript prezentace:

1 Abychom se dokázali pohybovat a vnímat svět kolem nás potřebujeme geometrickou představivost. Geometrie podporuje naše prostorové vnímání. Patří k nejstarším vědním oborům. K nejvýznamnějším řeckým matematikům a geometrům patří Tháles z Milétu, Pythagoras a Euklidés, jehož kniha byla 2000 let nejdůležitější učebnice geometrie. Dílo mělo 13 svazků a obsahovalo také práci mnoha dalších matematiků a filozofů. Základem jsou postuláty (výroky považované za pravdivé). 1)Každé dva body mohou být spojeny přímkou. 2)Každá úsečka může být nekonečně prodloužena v přímku. 3)Je-li daná úsečka, můžeme nakreslit kružnici, která má čáru jako poloměr a jeden z krajních bodů jako střed. 4)Všechny pravé úhly jsou shodné. 5)Bodem, který neleží na dané přímce, je možné s touto přímkou vést právě jednu rovnoběžku. Základní rozdělení geometrie: v rovině – planimetrie v prostoru - srereometrie

2

3

4

5 Základní dělení a)konvexní 0° ≤ α ≤ 180° a)nekonvexní 180° < α ≤ 360°

6 Rozdělení podle velikosti úhlů

7 Zdroje J. POLÁK. Přehled středoškolské matematiky. Státní pedagogické nakladatelství: Praha. 1972 J. Petáková. Matematika příprava k maturitě a k přijímacím zkouškám na vysoké školy.Prometheus: Praha. 1996 Z. VOŠICKÝ. Matematika v kostce. Praha: Fragment, 2007 M. KRYNICKÝ. realisticky.cz [online], Dostupný na http://www.realisticky.cz/ucebnice.php?id=2 http://www.realisticky.cz/ucebnice.php?id=2 M. PALKOVÁ A SPOL.. Průvodce matematikou II. Brno: Didaktis., 2009


Stáhnout ppt "Abychom se dokázali pohybovat a vnímat svět kolem nás potřebujeme geometrickou představivost. Geometrie podporuje naše prostorové vnímání. Patří k nejstarším."

Podobné prezentace


Reklamy Google