Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku."— Transkript prezentace:

1 Fyzika - astronomie Planety

2 Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku (první observatoře = místa pro pozorování nebeských jevů, měli již Babylóňané v r.2000 př.n.l. či známá Stonehenge). V počátcích se lidé zaměřili na pozorování poloh hvězd kvůli navigaci na moři, pak začali zkoumat pohyb hvězd na obloze. Kulatý tvar Země byl dokázán jednak při zatměních Měsíce, jednak při mořeplavbách (Řekové od námořníků věděli, že Polárka je níž nad obzorem v jižnějších částech světa) Astronomie

3 Původní představa o uspořádání vesmíru byla tzv. GEOCENTRICKÁ = Země stojí a Slunce, Měsíc a hvězdy krouží kolem ní. Jejím zastáncem byl Aristoteles, Ptolemaios, Archimédes. V r.1514 však přišel Mikuláš Koperník s novou tezí, a to že Slunce stojí a Země jako jedna z planet obíhá kolem něj po kruhových drahách. Jedná se o tzv. teorii HELIOCENTRICKOU. Jejími zastánci byli Galileo Galilei, Johannes Kepler a Isaac Newton. Na rozhraní obou teorií stojí Tycho de Brahe - nejpřesnější pozorovatel hvězdné oblohy před vynalezením dalekohledu. Představy o vesmíru

4 Složení sluneční soustavy Uspořádání sluneční soustavy Slunce, planety (tělesa,u nichž nedošlo ke vzniku termonukleárních reakcí, nestaly se tak hvězdami, které obíhají kolem Slunce po eliptických drahách). Ke většině planet patří měsíce, které též obíhají kolem svých planet po eliptických drahách. Za Neptunem (30-50 AU od Slunce) je tzv. KUIPERŮV PÁS, místo vzniku komet. Následuje Oortův oblak (50-100 tisíc AU od Slunce) jako pozůstatek prapůvodní planetární mlhoviny. Zdali existuje něco dál, zatím nevíme.

5 Seřaď planety dle pořadí od Slunce:


Stáhnout ppt "Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku."

Podobné prezentace


Reklamy Google