Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,Dr. Šmerala 25/2565, , Ostrava Název materiálu Tři milétští filosofové Autor Jana Trčková Tematický okruh Základy společenských věd – Základy filosofie Ročník 3.ročník Vytvořeno Anotace Na vybraných textech je vysvětlován základ filosofie tří milétských autorů. Metodický pokyn Jednotlivé texty jsou doplněny otázkami, které pomáhají lépe pochopit podstatu uvedeného tématu. Dále zde jsou správné odpovědi, otázky k přemýšlení i závěrečné úkoly, jež prověřují pochopení předloženého tématu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Tři milétští filosofové
Pracovní list

3 1.Text si dobře pročtěte:
Zprávy jednotlivých zlomků kladou počátek filosofie k Tháletovi, Anaxi- mandrovi a Anaximenovi, kteří žili v Milétu. Nejdůležitějším záchytným bodem pro jejich dataci je zatmění Slunce roku 585 př.n.l. a předpověděl ho Thalés. Miléťany tak začíná evropská přírodověda, vyznačuje se pozo- rováním a experimentem. Můžeme je označit za osvícence, jež se rozešli s náboženskou tradicí.

4 Správně doplňte: Nejstarší filosofové žili v …
Správně doplňte: Nejstarší filosofové žili v ….., záchytným bodem pro jejich dataci je ……, které předpověděl……, jejich filosofie používá …… a ………., můžeme je označit za …………

5 Správné odpovědi:. v Milétu, …. zatmění Slunce, …. Thalés, …
Správné odpovědi: v Milétu, …..zatmění Slunce, ….. Thalés, …..pozorování a experiment, ….. za osvícence.

6 Podnět k přemýšlení: Zkuste formulovat, proč první filosofická škola vznikla právě v Milétu.

7 Správná odpověď: Ke vzniku jistě přispěla i poloha Milétu, znamenala vzdáleností určitou svobodu od mateřského Řecka, dále pak umožňovala střetání různých kultur.

8 2. Opět text pozorně přečtěte: Thalés udržoval styky s Orientem, znal babylonskou astronomii, dokázal tak rozpracovat metodu měření výšky pyramid pomocí jejich stínu či vysvětlit vlnění Nilu větry, které zde vanou. Za počátek všeho považoval vodu, tvrdil, že Země plave na vodě a vlny do ní narážející způsobují zemětřesení.

9 Formulujte, jak konkrétně Thalés používal pozorování a experiment, jaká je jeho pralátka.

10 Správná odpověď: Pozorování a experiment používal k vysvětlení různých přírodních jevů, např. vlnění řeky Nilu či vysvětlení zemětřesení. Pralátkou je Tháletovi voda.

11 3. Po přečtení textu budete vysvětlovat zde uvedené základní pojmy: Tháletovu vodu nelze pojímat jako látku v moderním smyslu. Archaické myšlení si ještě neosvojilo rozlišení mezi látkou a životem. Látka žije a je původem toho, co žije. Miléťané bývají označováni jako hylozoisté (hylé je látka a zoé je život). Hledali, co je za viditelným světem, hledali rozdíl mezi konkrétními jsoucny a bytím jako jejich základem. Toto označujeme jako ontologickou diferenci. Svět vysvětlovali z hlediska kvality, byli mo- nisty a vycházeli z hmoty, tzv. živelní materialisté.

12 Vysvětlete, co znamenají pojmy: hylozoisté, ontologická diference, živelní materialisté

13 Správná odpověď: Hylozoisté tvrdili, že látka žije ze své původní podstaty. Ontologická diference je hledání rozdílů mezi bytím a jsoucnem. Živelní materialisté měli za pralátku živoucí hmotu jako vodu, vzduch aj.

14 4. Následující text uvádí, jak si Anaximandros představoval vývoj života: Anaximandros za počátek všeho označil apeiron, který je nevyčerpa- telnou schránkou, z níž vše vzniká. Země má tvar válce a je obklopena vzduchem. U autora nacházíme první příznaky evoluční teorie: Živoči- chové vznikli ve vlhku, zpočátku byli opatřeni ostnatou kůrou, aby pře- žili. Pak se přemístili na pevninu, přicházeli o svou kůru a přizpůsobují se novým poměrům.

15 Co tedy považoval Anaximandros za počátek života?

16 Správná odpověď: Za počátek života si Anaximandros představoval jakousi nevyčerpatelnou schránku, tzv. apeiron.

17 5. Po přečtení textu objasněte, proč je Anaximenés považován za předchůdce moderní přírodovědy: Anaximenés tvrdí, že veškeré látky, z nichž se věci skládají, jsou jen vzduch, ale vždy o rozdílné hustotě. Uvádí dva procesy, kterými látky vznikají a zanikají: zhušťování a zřeďování. Dochází-li ke zřeďování vzduchu, mění se v oheň. Zahušťuje-li se, mění se ve vzduch, pak v oblaka, poté ve vodu, pak v zemi, pak v kámen. Tím, že pouze ne- popisoval původ věcí, ale také procesy vzniku (např. hvězdy vznikaly z vlhkých výparů Země, s rostoucí vzdáleností se uvolnily a proměnily v oheň), bývá označován jako předchůdce moderní přírodovědy.

18 6. Závěrečný úkol: Správně přiřaďte čísla k písmenům
6. Závěrečný úkol: Správně přiřaďte čísla k písmenům. 1 pralátkou voda, 2 hylozoisté, 3 ontologická diference, 4 náznaky evoluční teorie, 5 předchůdce moderní přírodovědy A rozdíl mezi konkrétními jsoucny a bytím, B Thalés, C Anaximenés. D látka žije a je původem toho, co žije, E Anaximandros

19 Správné odpovědi: 1B, 2D, 3A, 4E, 5C

20 Použitá literatura GAARDER, Jostein. Sofiin svět: Román o dějinách filosofie. První vydání. Košice: Knižná dielňa Timotej, 1995. NOVOTNÝ, Zdeněk. Jak (se) učit filosofii. 1. vyd. Překlad David Mik. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2004, 143 s. Dějiny filosofie (Olomouc), díl 1. ISBN RICKEN, Friedo. Antická filosofie. 1. vyd. Překlad David Mik. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 1999, 230 s. díl 1. ISBN X.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google