Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Thalés z Milétu Petr Földeš.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Thalés z Milétu Petr Földeš."— Transkript prezentace:

1 Thalés z Milétu Petr Földeš

2 Rekonstrukce Milétu Vzdělání a život Milétos
starověký řecký učenec žil v letech 624 – 543 př.n.l. matematik, astronom, filozof, politik, obchodník, všestranný přírodovědec oprostil filozofii od mytologických prvků definoval a objevil řadu matematických zákonitostí narodil se pravděpodobně v maloasijském Milétu v roce 624/630 př.n.l. Milétos

3 Všechny obvodové úhly sestrojené nad průměrem kružnice jsou pravé.
Nejhlubší vědomosti v oboru astronomie a získal ve starověku od babylonských hvězdářů. Jejich pozorování však bylo omezeno technickými možnostmi i hranicemi lidské představivosti. Thaletovy znalosti z oboru astronomie dokazují, že čerpal z babylonských zdrojů nebo dokonce v Babylonu studoval. narýsujme kružnici k (S; r ) o průměru AB na kružnici k zvolme body X1, X2, X3 sestrojme úhly AX1B, AX2B, AX3B změřme sestrojené úhly všechny úhly měří 90°! B PLATÍ THALETOVA VĚTA: Všechny obvodové úhly sestrojené nad průměrem kružnice jsou pravé. Thales, stejně jako Babyloňané, si představoval Zemi jako nízký válec plující na vodě, který je obklopen nebeskou klenbou. Sféru nebe rozdělil na 5 pásem. Přestože hvězdy v antarktickém pásmu nebyly od Středozemního moře viditelné, předpokládal jejich existenci.

4 Další jeho objevy 45° Thales vypočítal, že ve chvíli, kdy postava vrhá na zem svůj stejně dlouhý stín, dopadají na Zemi sluneční paprsky pod úhlem 45°. Postava a stín tak vytvářejí rovnoramenný trojúhelník. Stejně lze určit např. výšku pyramid. Také dokázal předpovědět zatmění Slunce. Průměr dělí kruh na dvě poloviny V rovnoramenném trojúhelníku jsou úhly při základně shodné. a b α β α´ β´ Velikosti úhlů mezi dvěma protínajícími se přímkami jsou si rovny.


Stáhnout ppt "Thalés z Milétu Petr Földeš."

Podobné prezentace


Reklamy Google