IONIZACE Ionizační energie atomu je definována jako práce potřebná k odtržení a úplnému vzdálení nejslaběji poutaného elektronu z atomu v základním stavu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pravidla pro obsazování atomových orbitalů
Advertisements

d – P R V K Y prvky se zaplněnými (částečně či úplně) d či f orbitaly
Stavba atomu.
CHEMIE
Periodická soustava prvků
Úvod k hlavním skupinám – s a p prvky
Periodická tabulka prvků
Stavba atomu.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Periodická tabulka prvků
ELEKTRONOVÝ OBAL ATOMU II
ELEKTRONOVÝ OBAL.
Periodická soustava prvků
Periodická soustava prvků
IV. ELEKTRONOVÁ KONFI- GURACE a PSP
Výstavbový princip Periodickou tabulku lze využít také pro určení elektronové konfigurace prvku. Př.: Popište elektronovou konfiguraci H a He H  1s1;
Přehled citací a odkazů:
Periodická soustava prvků
Výstavbový princip Periodickou tabulku lze využít také pro určení elektronové konfigurace prvku (protonové číslo=počet elektronů)-jen u atomu!!! Postupně.
ATOM.
Chemická vazba.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
CHEMICKÁ VAZBA.
VZNIK CHEMICKÉ VAZBY atomy chtějí se slučovat vytváří vazebný elektronový pár: samotné atomy jsou nestálé, chtějí se slučovat (kromě vzácných plynů - ty.
CHEMIE CHEMICKÁ VAZBA.
PERIODICKÁ TABULKA Chemie 8. třída.
Chemická vazba.
Typy chemické vazby Mgr. Helena Roubalová
PSP a periodicita vlastností
Chemie anorganická a organická Periodická tabulka
Periodická soustava prvků 1
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
ŠablonaIII/2číslo materiálu391 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Více elektronové atomy
Úvod do anorganické chemie
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon
Periodická soustava prvků
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_49.
Mezimolekulové síly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Znázorňování orbitalů
Výukový materiál:VY_32_INOVACE_Ionty Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
KVANTOVÁNÍ ELEKTRONOVÝCH DRAH
Periodická soustava prvků
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
PSP- periodická soustava prvků
Stavba elektronového obalu atomu prvku a poloha prvku v periodické tabulce prvků prvky jsou seřazeny do skupin a period podle rostoucí Ar – původně atomové.
FS kombinované Mezimolekulové síly
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_12 Název materiáluPeriodická.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ. Proč vznikla PSP? V období alchymistů byly známy pouze některé prvky. Alchymisté jim přiřadili nějaké těleso sluneční soustavy.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Mgr. Dagmar Muzikářová Gymnázium Brno, Elgartova 2016/2017
Historie periodické soustavy prvků
Periodická soustava prvků
IONTY Co jsou ionty Co je elektronegativita a jak souvisí s ionty
Periodická soustava prvků
Název vzdělávacího materiálu Periodická soustava prvků
Periodická soustava - PSP
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Periodická soustava prvků
Periodická soustava prvků
Stavba atomu.
Periodická soustava prvků
Základní škola a mateřská škola Damníkov
elektronová konfigurace atomu
Excitovaný stav atomů Mgr. Dagmar Muzikářová Gymnázium Elgartova, Brno
Periodická soustava prvků (PSP)
Transkript prezentace:

IONIZACE Ionizační energie atomu je definována jako práce potřebná k odtržení a úplnému vzdálení nejslaběji poutaného elektronu z atomu v základním stavu. Nejnižší ionizační energie mají alkalické kovy (Na, K, Rb, Cs) jsou též označovány jako elektropozitivní

ELEKTRONOVÁ AFINITA Elektronová afinita je energie, která se uvolní při připoutání elektronu k atomu za vzniku aniontu. Nejvyšší elektronovou afinitu mají halogeny (vůbec nejvyšší fluor) a dále chalkogeny (O, S atd.) Elektronegativita je empiricky nalezené číslo vyjadřující schopnost atomu prvku přitahovat vazebné elektrony kovalentní vazby.

PERIODICKÝ ZÁKON Fyzikální a chemické vlastnosti prvků jsou periodickou funkcí jejich protonového čísla. Prvky jsou sestaveny do tabulky, kde jsou řazeny podle - protonového čísla - nová perioda začíná, když se začne zaplňovat nová nejnižší elektronová vrstva s; - pod sebou ve skupinách jsou prvky řazeny podle: počtu elektronů ve vnější sféře (prvky bloku s- a p- nepřechodné) b) počtu elektronů v předposlední vrstvě (prvky bloku d- přechodné) c) počtu elektronů na hladině f (vnitřní f- přechodné) Na konci každé periody je vzácný plyn - t.j. prvek o nejnižší reaktivitě, jehož valenční sféra je plně obsazena.

Dmitrij Ivanovič Mendělejev PERIODICKÝ ZÁKON Dmitrij Ivanovič Mendělejev (1834-1907) 1868-1870 «Основы химии»

PERIODICKÝ ZÁKON Objevy prvků předpovězených Mendělějevem Paul-Émile Lecoq de Boisbaudran (1838-1912) 1875 - Ga Lars Frederik Nilson (1840-1899) 1879 - Sc Clemens Alexander Winkler (1838-1904) 1886 - Ge

PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ Podle umístění prvku v periodické soustavě můžeme usuzovat na jeho vlastnosti: elektropozitivitu - kovový charakter elektronegativitu - nekovový charakter Elektronegativita roste v tabulce zleva doprava a zdola nahoru. Elektropozitivita vzrůstá naopak, nejelektropozitivnější prvky jsou v levém dolním rohu tabulky.

PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ Mezi strukturou elektronového obalu a chemickými a fyzikálními vlastnostmi existuje řada souvislostí, které lze shrnout následovně: Podobné chemické chování je dáno podobným uspořádáním vnějších (valenčních) elektronových vrstev (alkalické kovy, kovy alkalických zemin, halogeny, vzácné plyny). Stálost - nejstálejší (nejméně reaktivní) jsou atomy prvků s plně obsazenými valenčními vrstvami (vzácné plyny). Reaktivita - nejreaktivnější jsou ty prvky, které svým uspořádáním elektronového obalu se nejvíce blíží k vzácným plynům.

PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ Přítomnost nepárových elektronů ovlivňuje chování látek v magnetickém poli. Látky, které obsahují nepárové elektrony, zvyšují intenzitu magnetického pole – jsou to látky paramagnetické (jsou vtahovány do magnetického pole); Látky diamagnetické jsou magnetickým polem odpuzovány, magnetizují se opačně – zeslabují intenzitu magnetického pole. Látky ferromagnetické – vykazují magnetismus v nepřítomnosti vnějšího magnetického pole, příčinou je neúplně obsazená vnitřní vrstva (Fe, Co, Ni).

Směrové trendy vlastností prvků v periodické soustavě

Kovový a nekovový charakter prvků

Skupenství prvků při 20 °C

Valenční orbitaly – vedlejší kvantové číslo

Radioaktivní prvky

Zvláštní skupiny prvků

Elektronegativita prvků