Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VZNIK CHEMICKÉ VAZBY atomy chtějí se slučovat vytváří vazebný elektronový pár: samotné atomy jsou nestálé, chtějí se slučovat (kromě vzácných plynů - ty.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VZNIK CHEMICKÉ VAZBY atomy chtějí se slučovat vytváří vazebný elektronový pár: samotné atomy jsou nestálé, chtějí se slučovat (kromě vzácných plynů - ty."— Transkript prezentace:

1 VZNIK CHEMICKÉ VAZBY atomy chtějí se slučovat vytváří vazebný elektronový pár: samotné atomy jsou nestálé, chtějí se slučovat (kromě vzácných plynů - ty mají plný počet valenčních elektronů a s nikým nereagují) valenčními elektrony a vytváří vazebný elektronový pár: Elektronový pár mezi atomy tvoří CHEMICKOU VAZBU:je to síla, způsobující soudržnost atomů v molekuláchCHEMICKOU VAZBU: je to síla, způsobující soudržnost atomů v molekulách Při vzniku vazby klesá energie atomů, ideální je stav 8 val.el., 0 val. el. nebo alespoň sudý počet ELEKTRONEGATIVITA:síla, kterou si atom přitahuje elektrony chemické vazbyELEKTRONEGATIVITA: síla, kterou si atom přitahuje elektrony chemické vazby X, hledáme ji v tabulce vpravo nahoře (0 - 4) Značí se : X, hledáme ji v tabulce vpravo nahoře (0 - 4) Pro nekovy – velká, pro kovy – malá Podle rozdílů X máme tři typy VAZEB:

2 1.VAZBA NEPOLÁRNÍ: rozdíl X 0elektrony chemické vazby patří oběma atomům stejně, př. H 2,Cl 2 také patří oběma atomům blíž k jednomu z nich př. HCl, H 2 O, NH 3 2.VAZBA POLÁRNÍ: rozdíl x je 0< 1,7 elektrony chemické vazby také patří oběma atomům, ale jsou blíž k jednomu z nich př. HCl, H 2 O, NH 3 kationt (slabší +) a aniont (-)nejsilnější vazba, př.LiF, NaCl 3.VAZBA IONTOVÁ: rozdíl X je 0> 1,7 elektrony chem.vazby patří jen silnějšímu atomu, vzniká kationt (slabší +) a aniont (-), nejsilnější vazba, př.LiF, NaCl

3


Stáhnout ppt "VZNIK CHEMICKÉ VAZBY atomy chtějí se slučovat vytváří vazebný elektronový pár: samotné atomy jsou nestálé, chtějí se slučovat (kromě vzácných plynů - ty."

Podobné prezentace


Reklamy Google